ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за Матушка Русь
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 111, 112, 113  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Тема за Матушка Русь
Автор Съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Пропуснала съм целия разговор (за мое щастие), но да се вмъкна накрая с Камерната симфония на Шостакович Smile Имах късмета първото ми слушане да е на живо със Симфониета София, направо излязох със замаяна глава от залата Very Happy Естествено на компютъра не звучи по-същия начин, но който не я познава нека я чуе, може и да му хареса. Wink
симфония

Пон Фев 16, 2015 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Поздрав за шапката на Петкан.

Mariana1000 написа:
...
Естествено на компютъра не звучи по-същия начин, но който не я познава нека я чуе, може и да му хареса. Wink
симфония

Има си начин да се доближи човек. Намира произведението в лузлес формат /без загуба на качеството, например *.flac/, въоръжава се с качествени слушалки и... накрая отива да слуша на живо Very Happy

Пон Фев 16, 2015 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Тук искам да споделя една песен, която много ми напомня за сегашното братоубийствено състояние на нещата. За съжаление не я намерих "чиста", а монтирана като клип.
Пон Фев 16, 2015 2:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Balkandjiq

vedrin написа:

Нищо чудно няма да е попрелистил малко справочната литература -- все пак летенето не е като брането и хапването на мухоморки. Изисква много четене, знаене, можене, поддържане на форма, опресняване на знанията, а и доста хъс. Smile

Микологията е огромна наука.Ако ти кажа колко вида гъби има в БГ и за още колко се предполага че съществуват,но не е научно доказано-ще ти се завие свят.Всеки ден излизат находища на видове от Червената книга,всеки месец излиза някой нов вид който досега не е откриван в БГ,всеки месец излиза някакво научно откритие свързано с екологията или биохимията на гъбите.
А литература не виждам за какво ми е-киното се гледа,а не се чете...Преди близо 20години съм учил кинокритика в НАТФИЗ при Сашо Грозев и Божидар Манов.Познавам Христо Мутафчиев(карловец е),познати сме и с Ники Урумов(той па е сопотненец)-къщата му е на 200метра от моята,Иван Балсамаджиев ми беше братовчед.Прецених обаче че това не е моето поприще,станах и си тръгнах един ден.Но все пак съм единствения кинокритик в тоя форум па макар и незавършил...Едва ли има друг при положение че целия прием за година беше по 6 души.
За Бялото слънце не мога да кажа нищо...Нищо не откривам в него,с нищо не може да ме трепне,с нищо не може да ме жегне,с нищо не може да ме впечатли тоя филм...Не откривам идейност,не откривам нищо.Че чак пък и хора се въодушивлявали преди да полетят в космоса с него.Ми хубуу,ама аз поне не мога.Бих го принизил дотам че за мене тоя филм е чисто пропагандно-развлекателно творение-някакъв заместител за съветското общество на филмите на Гойко Митич примерно...Между другото голяма част от източните диктатори са били големи фенове на каубойските уестърни(и на марката Мерцедес-също)-Сталин,Ким Ир Сен и т.н..Оттам и предполагам и възниква идеята за тия ийстърни,понеже лидера ги харесва и по цял ден скришом пие водка и гледа американски уестърни,то счита че те биха били потребност и за масовия севернокорейски/съветски зрител.Разбира се американските филми не биха могли да се пуснат директно на руския зрител защото биха били "влияние от оня прогнилия строй".
И се прави някакъв заместител който се спуска да залисва народонаселението вместо вечер да пие водка и да псува под мустак върхушката на КПСС.

Ружа 62г. написа:

Въпрос: защо в тази студена, сурова, нецивилизована страна, с вечно мизерен бит, с вечно пиян народ, с вечен камшик, се ражда такова изкуство? Музика, литература, балет, театър? Може ли някой да обясни?

П.п. Валсът е написан през 1938г по време на Сталиновите репресии.

Pulchrum est paucorum hominum.(Красотата е работа на малцина).
Така вика дядо Ницше.Нека има един промил гениални творци,пък останалите нека да си пият водката и да се въргалят в калта кат свине.
Ако се разходиш пред 19ти век в Русия и по немско(или примерно австро-маджарско) то разликата не е била особено голяма.Две доста близки като манталитет консервативни монархии,от тия типичните за Стара Европа.
Ако се разходиш в СССР или Путинова Русия и в днешна Германия-то разликата е огромна.В манталитет на народонаселението,във възпитание,в кво ли не...
Между другото колкото и да дълбая особено след Втората Световна културните постижения на СССР се броят на пръстите на едната ръка,отделно и че са силно идеологизирани.Която ме и навежда на мисълта дали напредъка на културата в СССР до войната не се дължи просто на натрупана инерция от времето преди това.
Няма да коментирам и колко от творците бягат от СССР,както и в колко от творчеството си личи мощния идеологически отпечатък на дивотии като "социалистическия реализъм" и прочие.
Така че ти питаш-как може такъв пиян народ в условията на диктатура да постигне такива големи културни постижения?
А аз пък питам-същия тоя народ-какви ли постижения би имал ако я нямаше тая диктатура!?

Ристо Туристо написа:

Първата Световна война щеше да ни реши проблема с националната независимост

За съжаление и на мен така ми се ще да беше,но тезата ти не е вярна.В друг форум с чисто историческа насоченост сме го дъвкали този въпрос и в основни линии тезата клони към това че възможността за независима българска държава след 1878 е много малка.Поне в сегашните и граници.Така че за късмет сме хванали "последния влак".Дълъг дебат се получи тогава,нека не го преместваме в този форум,щото хептен ще разводни темата,а и насочеността на този форум няма нищо общо...Така че го приеми като аксиома.Ако разбира се желаеш.
За другото в поста ти си прав.

http://hubavetz.com/

Последната промяна е направена от Balkandjiq на Пон Фев 16, 2015 5:52 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Фев 16, 2015 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Балканджи, кажи "Собачее сердце" по Булгаков и "Мастер и Маргарита". Отделно ме интересува мнението ти като кинокритик и за "Сталкер" на Тарковски, може и за "Зеркало". Интересува ме и "Асса" и "Утамленные солцем".
Пон Фев 16, 2015 10:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Balkandjiq

Тодоре,аз не съм кинокритик.Учил съм за такъв,немного и съм зацепил.В момента се занимавам основно със съвсем други неща с да речем-техническа насоченост.Между другото Божо Манов също е инженер,разказвал ми е от лаф на лаф че по случайност е кандидатствал като второ висше филмова критика и даже си не бил проверил резултата на първия приемен изпит и с изненада разбрал че е приет.Винаги съм имал усещането при лаф с него че техниката му липсва,понеже я е неглижирал за сметка на киното.Е при мене е обратното пък.
Въпроса ти иска мнооого писане-ако имам време тия дни ще драсна и по-пространно."Асса" имам само спомен че съм го гледал,нищо повече не мога да кажа за него...За останалите произведения ако тръгна да пиша ще ми се изхаби мастилото на клавиатурата.За всички от тях обаче мнението ми е силно положително.
Булгаков си е гениален по принцип,той лошо творчество няма.За съжаление е доста мачкан от съветската власт,скоро излязоха данни че е имало и план за отравянето му.Между другото "Кучешкото сърце" излиза чак по време на перестройката.Нормално-той е доста видно антиболшевишки настроен.За Майстора си трябва цяла отделна тема писане,за Тарковски-също.Учил съм във времето когато "Изпепелени от слънцето" беше на гребена на вълната и се считаше за "всьо и вся" в руското кино.Не ме е дразнело това-за тоя филм не искам да пиша.Тоя филм трябва да се гледа много-поне 20пъти и да се осмисля преди да се пише за него.На мене не ми е по силите.Между другото към по-новото творчество на Михалков съм силно скептичен.
Честно казано интересите са ми към по-друг период от киното-да го кажа просто-Рифенщал,Светлините на града,Броненосеца Потьомкин и погледа който дават от три страни върху една отдавна заминала епоха.Там в онова кино поне нещата са далеч по-прости...После в по-новото кино нещата стават далеч по-метафорични,натоварени,увъртени,идеологизирани...А аз съм прост човек...

http://hubavetz.com/
Вто Фев 17, 2015 12:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

https://www.youtube.com/watch?v=6tUZV3PHSKQ
Сря Фев 18, 2015 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Kent

В Русия ся царува Педрослав I, а Михалков /Никита/ уви му е придворен кинаджия. Според мен. Жалко. Като нищо може да има продължение и тетралогията да стане пенталогия с мотиви от днешно време и укропско-ватен привкус. Такиви шлангаджии немат спирачки.
п.п. За още едно филмче след Слънчев удар дори съм се фанал на бас че ше има...
Това беше скромно мнение на абсолютен лаик и киноинвалид Laughing Чак не мога да повярвам, че с брат си Андрей от една дупка са излезли.
Сря Фев 18, 2015 3:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Kent написа:
В Русия ся царува Педрослав I, а Михалков /Никита/ уви му е придворен кинаджия. Според мен. Жалко. Като нищо може да има продължение и тетралогията да стане пенталогия с мотиви от днешно време и укропско-ватен привкус. Такиви шлангаджии немат спирачки.
п.п. За още едно филмче след Слънчев удар дори съм се фанал на бас че ше има...
Това беше скромно мнение на абсолютен лаик и киноинвалид Laughing Чак не мога да повярвам, че с брат си Андрей от една дупка са излезли.

Like!

Ще се събудят и ще видят, че "царят е гол" !

ПТН ХЛО
Сря Фев 18, 2015 3:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

https://www.youtube.com/watch?v=wFDIN0Xk5LE

Ой, то не вечер (Казачья Притча, Сон Степана Разина)
Поётся от имени казака, который рассказывает свой дурной сон, предвещающий беду.
В романе Виктора Пелевина «Чапаев и Пустота» песню исполняют казаки барона Юнгерна под личным художественным руководством последнего.

Ой, то не вечер, да не вечер...
Мне малым-мало спалось,
Мне малым-мало спалось,
Ой, да во сне привиделось.
Мне малым-мало спалось,
Мне во сне привиделось,
Будто конь мой вороной
Разыгрался, расплясался,
Ой, разрезвился подо мной.
Разыгрался, расплясался,
Ой, разрезвился подо мной.
Ай, налетели ветры злые
Да с восточной стороны.
Ой, да сорвали черну шапку
С моей буйной головы.
Ой, да сорвали черну шапку
С моей буйной головы.
А есаул догадлив был,
Он сумел сон разгадать:
"Ох, пропадет" — он говорил, —
Твоя буйна голова! "
"Ох, пропадет" — он говорил, —
Твоя буйна голова! "
Ой, то не вечер, то не вечер...
Мне малым-мало спалось,
Мне малым-мало спалось,
Мне малым-мало спалось,
Ох, да во сне привиделось...
Сря Фев 18, 2015 4:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Едно стихотворение от Сребърния век, връх в руската култура, що се отнася до поезия. Стихотвотението е написано в Крим (Коктебель) през 1919 г. от Максимилиан Волошин.

Гражданская война

Одни восстали из подполий,
Из ссылок, фабрик, рудников,
Отравленные темной волей
И горьким дымом городов.

Другие из рядов военных,
Дворянских разоренных гнезд,
Где проводили на погост
Отцов и братьев убиенных.

В одних доселе не потух
Хмель незапамятных пожаров,
И жив степной, разгульный дух
И Разиных, и Кудеяров.

В других — лишенных всех корней —
Тлетворный дух столицы Невской:
Толстой и Чехов, Достоевский —
Надрыв и смута наших дней.

Одни возносят на плакатах
Свой бред о буржуазном зле,
О светлых пролетариатах,
Мещанском рае на земле...

В других весь цвет, вся гниль империй,
Все золото, весь тлен идей,
Блеск всех великих фетишей
И всех научных суеверий.

Одни идут освобождать
Москву и вновь сковать Россию,
Другие, разнуздав стихию,
Хотят весь мир пересоздать.

В тех и в других война вдохнула
Гнев, жадность, мрачный хмель разгула,

А вслед героям и вождям
Крадется хищник стаей жадной,
Чтоб мощь России неоглядной
Размыкать и продать врагам:

Сгноить ее пшеницы груды,
Ее бесчестить небеса,
Пожрать богатства, сжечь леса
И высосать моря и руды.

И не смолкает грохот битв
По всем просторам южной степи
Средь золотых великолепий
Конями вытоптанных жнитв.

И там и здесь между рядами
Звучит один и тот же глас:
«Кто не за нас — тот против нас.
Нет безразличных: правда с нами».

А я стою один меж них
В ревущем пламени и дыме
И всеми силами своими
Молюсь за тех и за других.

1919
Сря Фев 18, 2015 4:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

А Бог с вами!
Марина Цветаева

А Бог с вами!
Будьте овцами!
Ходите стадами, стаями
Без мечты, без мысли собственной
Вслед Гитлеру или Сталину

Являйте из тел распластанных
Звезду или свасты крюки.

23 июня 1934
Сря Фев 18, 2015 4:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

От Русия с любов
Руски кораби ловят цаца край Варна и Балчик

Пон Фев 23, 2015 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Местожителство: Кюстендил

Най-голямото зло на България е Русия и тия, що им се кланят.
Сря Фев 25, 2015 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

ZCEZBPM написа:
DHG написа:
Най-голямото зло на България е Русия и тия, що им се кланят.

Още по-голямо зло от тях са тези които до началото на тъй наречената демокрация са се кланяли на Русия, а след това са се хванали за палците в чест на новия задокеански Голям брат.
Никой не обича ветропоказателите, чиито основно "достойнство" е че който не е поискал той не ги е клатил.

Тези ние ги слагаме в същия кюп ...

Сря Фев 25, 2015 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 111, 112, 113  Следваща
Страница 6 от 113

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.