Здравейте! Моля за малко помощ - решили сме да качим Джангал, като тръгнем от х. Безбог. Лошото е, че никой от компанията не е достатъчно запознат с района. Събрах информация от интернет, разни книжки и познати, ще ми се да попитам и тук. В Уикипедия.бг пише, че най-лесната пътека е от самодивските езера, на няколко места прочетох, че е до Дженгала няма маркирана пътека ... какво ще кажете - някой качвал ли се е, има ли маркировка, откъде се минава? Ще бъда много благодарен за всякаква помощ
Последната промяна е направена от emilrux на Чет Юли 16, 2009 5:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Маркирова има, едни оранжеви точки. Започват нейде от седловината между Момини двори и Валявишки чукар до подножието на върха, където пътеката догоре става ясна. От Момини езера (Самодивски) също става. Където са долните, големите 3 локви, може да се изкачите по камънаците до портата между джАнгал и Момини двори. От портата до оранжевите точки се слиза 20-30 м и се потегля по тях. Може и директно от Попово езеро, но е добре да има там вече някой да ви насочи, за да не заорете в скаляците.
Ето една малко нескопосана картинка с гледка към едно от Момините езера (които ти наричаш Самодивски) и част от източната стена на Джангала (дясно на картинката). Скалата, която стърчи леко в ляво от Джангала - оттам започва пътеката нагоре. А улеят над езерото е този, по който може да се качите нагоре. Горе вече се минава от западната страна на тия чуки надясно от улея.
От другата страна са вече оранжевите точки (които трябва да ги потърсите, че на първо четене не се виждат ясно), за които спомена Спиди.
Чет Юли 16, 2009 2:37 pm
dido
Kat написа:
... Скалата, която стърчи леко в ляво от Джангала - оттам започва пътеката нагоре. ...
Пътеката за Джангала всъщност започва от самото Попово езеро, маркирана е доста нагъсто с каменни пирамидки.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юли 16, 2009 2:53 pm
Kat
Исках да кажа, че оттам започва доста ясно изразена пътека. Иначе пътеки може да си намериш навсякъде и каменни пирамидки също. Ама като за първи път може доста здраво да се омотаеш.
Чет Юли 16, 2009 2:57 pm
dido
Ясно изразената пътека започва от Поповото езеро както ти казах. Специално на север от Момините (Самодивски) езера други явни пътеки, маркирани с пирамидки, няма (с изключение на една къса пътечка, която тръгва от Момините езера и се включва в горната).
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юли 16, 2009 3:08 pm
emilrux
Благодаря на всички! Ще преценим откъде да минем, само дано намерим маркировката - дали тази с пирамидките или оранжевата
Чет Юли 16, 2009 5:04 pm
ribar
И един въпрос,без да прозвучи кат заяждане.
Tа откога самодивските езера се наричат Момини езера?
И изобщо кой ги дава тея имена официално?
И един въпрос,без да прозвучи кат заяждане.
Tа откога самодивските езера се наричат Момини езера?
И изобщо кой ги дава тея имена официално?
Извинявям се за спаменето.
Хубав въпрос е това. Ще ги подкарам в обратен ред, че ми е по-лесно със самодивските неща, с които ще започна.
Името Самодивски езера се появява на белия свят през 1970 г. на стр. 116 във второто преработено и допълнено издание на пътеводителя на Никола Миронски, Атанас Вълчев и Владимир Попов. Там пише така; цитирам: "Тук пресичаме пътечка, която идва от разположените вляво четири малки Валявишки езера и слиза стръмно по ронливия склон на Дженгал до трите Самодивски езера в Кралевдворския циркус".
В това изречение има 4 грешки, но това е друг въпрос.
Тъй. Връщам се 10 г. по-рано, през 1960 г., когато е първото издание на пътеводителя на Пирин с автори Никола Миронски и Атанас Вълчев (липсва В. Попов). Там, в това първо издание, на стр. 89 пише пък следното; цитирам: " Върви се край потока и се навлиза в циркуса. Той представлява една висока тераса, в която на различна височина са разхвърлени седем малки, но красиви езера - Кралевдворските езера."
От второто издание се разбира, че езерата от седем са станали три и че са си сменили името. В пътеводителите от 1956 и 1929 г. такива имена Кралевдворски и Самодивски няма. Тук идва отговора на половината ти въпрос. Изхождайки от книгите рождения ден на Самодивските езера е 1970 г. официално, тъй като щом е допуснато от строгия навремето редакторски поглед, значи се е официализирало по един или друг начин.
През 70-те и началото 80-те г. на миналия век по книгите езерата се срещат и Кралевдворски и Самодивски. От средата на 80-те до около 2007 г. само Самодивски се посочват. Толкова за самодивските неща за момента.
От 2007 г. по форумите се заговори за Момини езера, а в книга това название се завърна от небитието миналата година. Казвам върна от небитието, тъй като това е много старо название на тези езерца и не бих могъл да кажа кога му е рождения ден за разлика от Самодивски и Кралевдворски. Как и по какъв начин името Момини вързкръсна от забравата ще ми е трудно да обясня накратко. Трябва ми 1 час да пиша поне. Но, все пак откъде идва названието момини накратко.
Знае се от преданията и легендите (ама тия от старите хора разказани, не поръчковите съчинени средата на миналия век), че сестрата на бог Перун живее в т.нар. Момини градини, които се намират в това малко циркусче, където са коментираните езера. От тия момини градини идват във времената названията Момини двори и Момини езера. За съжаление по разни причини върху тези хубави предания се посегна и момините градини бяха обърнати в самодивски с идеята да се осъществят едни задни цели и намерения, които също няма да коментирам.
И накрая обобщение. Това е в общи линии. Ясен е периода на пръкване на името самодивски. Не е ясно това на Момини, понеже иде от древността.
Момини двори и Момини езера са наименованията с които аз ги зная от моя дядо, баща ми, други хора
Пет Юли 17, 2009 9:52 am
elena
смея да кажа, че имам опит в изкачването на Джангала и смятам , че маршрута не е труден, но не е маркиран с боя/само тук-там има пирамидки от камъни/.тръгваш по пътеката от Безбог над Попово езеро и още в началото се обръщаш с лице към върха.погледа ти проследява възможната пътека нагоре, която криволичи наляво , надясно и точно преди последното изкачване преминаваш отдясно през един улей, излизаш на западната страна на върха и веднага отиваш горе .слизането правиш като продължиш покрай и по билото и над Самодивски езера слизаш по един от улеите.този вариант мене ме устройва най-добре.ще се радвам , ако са полезни моите съвети.УСПЕХ!
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА.
Едно уточнение. По въпроса за названията аз ползвам местните хора, но не всички, а тези които са живели там - били са овчари, дървари, горски работници, като нещата се проверяват разбира се. Момините езера и околността (Попово ез., Демирлкапия, Джангалица, Рибни ез. т .н.) са землище на селата Обидим и Кремен. Аз лично тези имена ги знам от тях, в случая от овчари. Информация от жители на Добринище и Банско ползвам само за техните си землища.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети