За хората разплагащи със смартфони изтеглете си програмата Peak.ar, пускате си ГПС, насочвате програмата към даден масив/връх и ви изкарва всеки един връх името му, и колко метра е До сега няколко пъти съм я ползвал и доста точно ги показва
Цецко, как става таз игра? Ей ся свалих приложението, насочвам тилифонката към Черни връх от балконя и то ми дава Мургаш... нещо не му разбирам явно, то до ся се нокиа с фенерче имах и както каза жената: "като маймуна със сметало си с тоз смартфон..."
Хм, хванал ли е хубаво спътници гпс-а?Изчакай и примерно пробвай пак 1-2 пъти.Аз няколко пъти съм го насочвал към върхове, които знам и ми ги е показвало точно.
Това приложение не съм го ползвал, но предполагам че за да работи нормално е нужно:
1.Телефонът да има магнитни сензори (не всички имат)
2."компасът" да е калибриран
3.Наблизо да няма железа, например решетки, парапет, арматура...
Чет Яну 22, 2015 2:21 pm
joropc
Митко написа:
3.Наблизо да няма железа, например решетки, парапет, арматура...
Значи при мен няма да работи. С тея пирони в краката.
Чет Яну 22, 2015 3:01 pm
mateev
Аз съм с мобилното приложение на Peakfinder. Струва баснословните 1 лев и 60 стотинки, купих го с най-обикновена Виза Електрон.. Изтегляте си еднократно, когато имате WiFi, база за съответното покритие, което желаете от картата на света ( от Турция до Юлийските Алпи е около 50мб) и после си гледате къде какво се вижда офлайн. Въвеждате си точка на наблюдение чрез избор на връх от базата, избиране на картата или ръчно въвеждане на кординати. Има много готина опция да си вдигате височината на точката на наблюдение. Това е полезно, когато си на някаква висока сграда, а поражда и страст да си отговаряш на въпроса какво би се виждало, ако еди си кой връх бе със 100 или 1000 метра по-висок, колко трябваше да е висока Мусала, за да се видят Карпатите и т.н. Дава прецизна информация за върховете, които се виждат и за тяхната отдалеченост.
Е, трябва да имате елементарен ориентир като посока или някой обект, който разпознавате, защото програмата не ползва компаси, gps или интернет данни за динамично визуализиране на гледките според посоката и калибрацията на телефона. Но има колосална база от върхове и селски баири, които разпознава. Може да разгледате от компютъра на peakfinder.org .
Това е най-хубавото и струващо си нещо, което си купих през изминалата година.
Браво на колегата, който така убедително чрез снимките си показа, че въпросният връх наистина е Ботев. Далечните гледки са ми страст, така че наистина бях впечатлен!
Нека тук да вметна, че ако някой е успял да заснеме от Ботев или района (а да не говорим от Черни връх!) Карпатите, от сърце моля да ни ги покаже!
Последната промяна е направена от mateev на Нед Фев 08, 2015 2:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Фев 06, 2015 1:29 am
Мавруд
Аз не успях да го изтегля тоя Peakfinder ... нещо не ми харесва MasterCard-a на ПИБ. А пък PeakAr го пробвам само от гарата и ми излиза винаги само вр. Издермец - независимо накъде съм обърнат.
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Мавруд написа:
Аз не успях да го изтегля тоя Peakfinder ... нещо не ми харесва MasterCard-a на ПИБ. А пък PeakAr го пробвам само от гарата и ми излиза винаги само вр. Издермец - независимо накъде съм обърнат.
И аз съм със същия проблем - пробвам го от балкона към Черни, а Издремец ми показва. Къде бъркаме?
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3385 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Никъде не бъркате.
Явно има нещо около този Издремец.... Проклятието на Ком-Емине в Западна Стара планина може би...
Извод - пролетта, като цъфнат кокичетата (на Издремец има цели поляни с кокичета) отиваме на експедиция до върха за разследване на случая.
Пет Фев 13, 2015 12:50 pm
mateev
Както споменах, пийк файндърът не е с магнитен сензор и не се "завърта" динамично, а показва панорамата, като ваша е грижата да си я завъртате и разглеждате на екрана. Преди да го използвате трябва да изтеглите съответната база данни (еднократно от интернет, около 50 мб), за да може после да си го ползвате постоянно офлайн. Не иска gps, не иска магнитни сензори, интернет и т.н., но панорамата не се върти динамично, а си я разглеждате и се ориентирате сами.
Мобилното приложение на peakfinder е 1:1 (като функционалност) с това, което виждате и можете да правите на peakfinder.org .
Съб Фев 14, 2015 9:33 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Аз за peakar говоря. Findera не съм го почвал. Странно.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети