ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Мда, същия е имейла зад "За въпроси, мнения и реклама" и в "Контакти", като ника на този човек, за когото казваш. Значи няма смисъл да се пише на него, щом вече е престанал да се занимава с това. Sad
Ведрине, мърлявщина казваш... дано е само в интернет.

Не искам да се замислям дори за другото, а може би трябва. Тъкмо се готвех да отговоря с едно клише, когато се възпрях и вместо това се зачетох тук: Трактат за краката от Людмил Станев. Сигурно лесно ще отгатнеш кое е било клишето...
Съб Фев 07, 2015 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Местожителство: София

Не знам дали е същото, но и на мен ми хрумна едно клише и се порових да намеря каква е структурата на ПСС. Чудна работа, често я споменаваме, а досега почти нищо не знам, пък съм човек любопитен по природа Confused Четох, четох и нищо не разбрах.
Не разбрах как може да няма упоменато никъде точно и ясно на видно място кой е председател, то това държавна тайна ще е някаква?
Не разбрах как може институция да няма нормален e-mail за връзка?
Не разбирам защо основен източник на информация за нещастните случаи и спасителните акции трябва да са медиите и нашия форум (не че ни подценявам, ама и ние сме толкова компетентни понякога, колкото и журналистите)?
Не разбирам как през 2015 година председател, който управлява организация, включваща 700 човека, може да подценява толкова интернет?
Пари ако няма и здравия разум ли е свършил? Най-добрата превенция срещу нещастните случаи не е ли хората да са информирани?

Знам че е безмислено да го пиша това и само спамя темата, ама аз пък се зачетох в този разказ на Чудомир Wink

Съб Фев 07, 2015 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

По темата за падналата лавина. Естествено, че материала е субективен.
http://zadupnitsa.com/kak-edna-duzina-ma-zhe-riskuvaha-zhivota-si-za-3-ma-bezhabernitsi/

А Димо Колев беше пуснал това преди дни. То отговаря на въпросите на Яница, а и на други въпроси.
http://vbox7.com/play:09c915f2bb

Съб Фев 07, 2015 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

didogen написа:
По темата за падналата лавина. Естествено, че материала е субективен.
http://zadupnitsa.com/kak-edna-duzina-ma-zhe-riskuvaha-zhivota-si-za-3-ma-bezhabernitsi/

В местността „Бандерата“ лавината удари групата дупнишки спасители и само късметът и опита ги спаси.

Местност "Бандерата" в района на Езерата и Вазов аз за пръв път чувам, макар че съм обикалял там стотици пъти. Не е означена такава и в никоя от картите, които проверих (имам доста). Някой местен би ли пояснил за какво точно иде реч?
Нед Фев 08, 2015 12:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw

Mariana1000 написа:
Не знам дали е същото, но и на мен ми хрумна едно клише и се порових да намеря каква е структурата на ПСС. Чудна работа, често я споменаваме, а досега почти нищо не знам, пък съм човек любопитен по природа Confused Четох, четох и нищо не разбрах.
Не разбрах как може да няма упоменато никъде точно и ясно на видно място кой е председател, то това държавна тайна ще е някаква?

Информацията на едно място
http://www.redcross.bg/contact1.html
Нед Фев 08, 2015 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

vedrin написа:

В местността „Бандерата“ лавината удари групата дупнишки спасители и само късметът и опита ги спаси.

Местност "Бандерата" в района на Езерата и Вазов аз за пръв път чувам, макар че съм обикалял там стотици пъти. Не е означена такава и в никоя от картите, които проверих (имам доста). Някой местен би ли пояснил за какво точно иде реч?

Има такава местност, но моят таен агент не знае точно къде се намира. Ще разпита неговите тайни агенти и ще докладва. Дано не става дума за връх Виден, който то 1942 е носил това име. То има и дуги места с това име, но са относително далеко. Май най-близкото такова е над Боровец.

Нед Фев 08, 2015 1:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

didogen написа:
А Димо Колев беше пуснал това преди дни. То отговаря на въпросите на Яница, а и на други въпроси.

Гледах записа, хареса ми, много верни неща казва. За отбелязване е че предаването е от януари 2013 г. и днес, две години по-късно, никакъв напредък по повдигнатите въпроси не се забелязва. Многозначително е това изречение: "Всъщност, когато условията станат екстремни, държавата опира до спасителите-доброволци." Може доста да се размишлява върху него, включително и в по-широк смисъл, не само в контекста на планинското или пещерното спасяване. Използвам случая да споделя тук линковете, към споменатите в предаването инициативи:

-- Да обезопасим планините! В памет на Антони Ганев: https://bg-bg.facebook.com/DaObezopasimPlaninite

-- Кауза "Искаме медицински и спасителни хеликоптери в България!": http://iskame-hems.com/

И най-сетне, понеже знам нещичко от историята на планинското спасяване във Франция, а пък познаването ѝ донейде може да е полезно и за България, ще споделя тук накратко някои обстоятелства, които намирам за съществени. За да се придържам поне бегло към темата, ще се съсредоточа основно върху трагедията около опитите за спасяване на двамата студенти Jean Vincendon (24-годишен французин) и François Henry (22-годишен белгиец), разиграла се между 22 декември 1956 г. и 3 януари 1957 г. в масива на Мон Блан. Историята им е била широко отразена от средствата за масово осведомяване навремето и под натиска на общественото мнение е допринесла за създаването на френската планинска спасителна служба в днешния ѝ вид (Pelotons de Gendarmerie de Haute Montagne, или накратко PGHM) само година по-късно. Преди това (от началото на 20-ти век до 1957 г.) също е имало спасителни отряди във Франция, но те са били по-зле организирани и са разполагали с по-малко средства. За онези, които не познават района прилагам карта на мястото на действието (картинката е и връзка към същото в по-висока разделителна способност):

Хронологията на събитията е следната:

-- събота, 22 декември 1956 г.: В 8 сутринта двамата млади алпинисти потеглят на тур през Brenva Spur (l'éperon de la Brenva) към Мон Блан със средна трудност и очаквана продължителност 2-3 дни. Возят се с лифта до Aiguille du Midi (Южната игла над Шамони, горе в средата на картата), откъдето продължават пеша до заслона Торино (червената точка долу вдясно на картата), в който прекарват нощта.

-- неделя, 23 декември: Отправят се към заслона La Fourche (по-високо разположената червена точка на реброто Бренва (Arête de la Brenva) и прекарват нощта в едноименния заслон с намерение на следващата сутрин да изкачват l'éperon de la Brenva (от другата страна на ледника Brenva, в средата долу на картата).

-- понеделник, 24 декември: Загрижени от изгледите за влошаване на метеорологичните условия, тръгват обратно към Шамони, без да пробват изкачане на l'éperon de la Brenva. Там срещат свръзката на Walter Bonatti и Silvano Gheser, които в същото време се изкачват към La Fourche. Срещата със знаменития италиански алпинист ги окуражава да възобновят изкачването и четиримата заедно се изкачват обратно до заслона La Fourche, в който посрещат Бъдни вечер.

-- вторник, 25 декември: Двете свръзки тръгват в 4 сутринта в ясно време и се изкачват заедно до седловината Moore, пресичайки ледника Brenva, след което се разделят. Bonatti и Gheser пробват тура "La Poire" (Крушата), а Vincendon и Henry започват изкачване на l'éperon de la Brenva. Виждайки че условията не са оптимални заради състоянието на леда и отчитайки напредването на времето, Bonatti решава да се откаже от Крушата и да продължи заедно с партньора си също към l'éperon de la Brenva, очаквайки че Vincendon и Henry са някъде над тях. Оказва се обаче че Vincendon и Henry са по-надолу от Bonatti и Gheser. Двете свръзки продължават изкачването успоредно и поотделно, напредват бавно, нощта и лошото време ги настигат преди да са излезли от тура. Прекарват нощта в импровизирани биваци на около 4100 м височина. Bonatti и Gheser са около 100 метра над Vincendon и Henry, без възможност за визуален или гласов контакт помежду им.

-- сряда, 26 декември: Bonatti успява да се предпази от измръзване през нощта, но партньора му Gheser страда от измръзване на единия крак. Bonatti и Gheser слизат 100 метра надолу, за да се присъединят към другата свръзка. Четиримата изкачват заедно седловината Brenva (Col de la Brenva, на главното било, което се спуска на север от Мон Блан). Оттам имат две възможности: слизане към Шамони през участък с нестабилен и лавиноопасен сняг или изкачване на Мон Блан и слизане по нормалния път към заслона Vallot (червената точка долу вляво на картата). Метеорологичните условията продължават да бъдат лоши и Bonatti решава че е по-разумно да изкачат върха и през него да слязат към заслона Vallot, вместо да пробват пряко слизaне към Шамони. Това е по-безопасното решение, ала то също е по-дълго и изтощително, тъй като се налага да изкачат 500 метра допълнителна височина в условията на зимна буря. Bonatti дава зор на другите трима да напредват колкото могат по-бързо, тъй като Gheser вече страда от много сериозни измръзвания на ръцете и краката (по-късно в долината ампутират част от пръстите на Gheser). Италианците пристигат в заслона Vallot по тъмно, но двамата студенти не се появяват в заслона. Изостанали от италианската свръзка, на 200 метра под Мон Блан те решават да обърнат посоката и да слизат направо към Шамони, но на смрачаване са принудени да потърсят подслон в ледникова цепнатина на около 4600 метра надморска височина. В долината, след петдневна липса на известия, е вдигната тревога, но е трудно да бъде предприето каквото и да е било заради лошите метеорологични условия.

-- четвъртък, 27 декември: Хеликоптер Sikorsky S-55 е вдигнат на разузнавателен полет, но не успява да открие студентите. В същото време Bonatti и Gheser напускат заслона Vallot и се спускат по италианската страна на Мон Блан към хижата Gonella.

-- петък, 28 декември: Хеликоптер открива студентите и им доставя одеяла и храна. Те са напълно изтощени и страдат от измръзвания.

-- събота, 29 декември: Разработен е нов план за спасяването на студентите, който изисква поне 7 часа добри метеорологични условия. Облитат района където те се намират.

-- неделя, 30 декември: Метеорологичните условия не позволяват полети, организира се пешеходна помощ. При Bonatti и Gheser в хижата Gonella пристига екип от алпийски гидове и им оказва помощ.

-- понеделник, 31 декември: Спасителната свръзка под ръководството на Lionel Terray се насочва към заслона Grands Mulets (червената точка горе вляво на картата). В същото време е започната и въздушна операция, която има за цел да спусне спасители на Dôme du Goûter (далеч извън картата по главното било вляво). Отделно от това един хеликоптер Sikorsky S-55 прави опит за кацане по-близо до студентите, но се разбива в снега. Четиримата в хеликоптера (двама пилоти и двама алпинисти) оцеляват при злополуката и прибират Henry и Vincendon на завет всред останките на хеликоптера. Към тях се присъединява и свръзката Gilbert Chappaz-Jean Minster, която слиза от върха. Спасителите решават първо да отведат пилотите през върха до заслона Vallot и след това да се върнат за младежите Henry и Vincendon.

-- вторник, 1 януари 1957 г.: Свръзката на Terray слиза обратно надолу от съображения за сигурност. Във Vallot спасителите са погълнати изцяло от грижи за изключително изтощените пилоти.

-- сряда, 2 януари: Метеорологичните условия са много лоши, спасителните действия са временно прекратени.

-- четвъртък, 3 януари: Два хеликоптера Alouette II кацат в близост до заслона Vallot и евакуират оттам спасителите и пилотите. При облитането на останките на разбилия се хеликоптер не се забелязват никакви признаци на живот от Henry и Vincendon, които към този момент вече са прекарали 10 денонощия на открито и в зимна буря във високата планина. Спасителната операция е окончателно прекратена.

-- 20 март 1957 г.: Телата на Henry и Vincendon са свалени от планината. Положението на тялото на Henry, когато го взимат от планината, сочи че той вероятно е бил все още жив при последното облитане на 3 януари.

Впоследствие се отправят обвинения към спасителите за твърде голямата им предпазливост и продължително изчакване на подобрение на метеорологичните условия. Истината е че в продължение на няколко дни нито един от високопланинските гидове в долината на Шамони не се съгласява да участва в организирането на наземна помощ. Единствено Lionel Terray се наема с това, след като отправя силни упреци за продължителната липса на организирана помощ, но начинанието му идва твърде късно. От своя страна армията, в контекста на Алжирската война, първоначално отказва да предостави по-подходящи хеликоптери за провеждането на спасителна операция. Едва след като самите спасители също попадат в капан във високата планина са предоставени по-подходящите хеликоптери.

Така тази тъжна, но поучителна история завършва, давайки начало и на съвременното планинско спасяване във Франция преди има-няма 60 години. Случващото се е било отразявано от над 200 френски и белгийски журналисти в Шамони. Те са наблюдавали с далекогледи от долината случващото се във високата планина.

Днес френската планинска спасителна служба се състои от 280 военнослужещи (20 офицери и 260 подофицери) разпределени в 21 отряда, които освен че са планинари имат и всички пълномощия на административна и съдебна полиция. Задачите им включват:

1. Оказване на помощ на хора, изпаднали в трудно положение.
2. Издирване на изчезнали или загинали.
3. Контрол за спазването на различните правилници и разпоредби и констатиране на нарушения.
4. Наблюдаване на планините.
5. Участие в осигуряването на сигурността на заслони, писти и високопланински пътища.
6. Извършване на превантивни дейности за предпазване от злополуки и информиране на обществеността.
7. Провеждане на разследвания на злополуки в планините.
8. Извършване на съдебни експертизи.

Всички те, разбира се, са преди всичко спасители. Когато е нужно работят заедно със свои колеги от жандармерията (пилоти на хеликоптери, лекари, водачи на кучета и т.н.).

Кой знае, може би някой ден по-добра организация на ПСС ще се създаде и у нас, с предпоставки и за по-добро ресурсно осигуряване. Явно обаче за да се случи това е нужно нещо повече от случаен изблик на журналистически плам или поредица от злополуки в планината. Нужно е най-вече да преодолеем описаното от Чудомир, за което Mariana1000 така уместно спомена.
Нед Фев 08, 2015 2:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

didogen написа:
vedrin написа:

Има такава местност, но моят таен агент не знае точно къде се намира. Ще разпита неговите тайни агенти и ще докладва. Дано не става дума за връх Виден, който то 1942 е носил това име. То има и дуги места с това име, но са относително далеко. Май най-близкото такова е над Боровец.

Връх Виден в района на Езерата и Вазов също няма. Иначе това е името на първенеца на Конявската планина (1487 м), а недалеч от него според една популярна карта се намира ранчо Бандерата. Местности и върхове с име "Бандера(та)" се срещат често (преброих 11 върха и 1 местност в BGM например), но всички те са далеч извън района, за който говорим. В случая или става дума за някакво име известно само на Дупничани, или за грешка. Между другото, по майчина линия съм от този край, тъй че вероятността да съществува такова име и да не съм го чувал наистина е доста незначителна. Лошото е че това не помага да изясним къде аджеба са паднали тези лавини.
Нед Фев 08, 2015 4:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Както казах, мой познат ми каза, че има,но и той не знае къде е. След като разпита ще ни освети. Предполагам, че е много старо местно наименование, което само те си ползват. И тук си имаме такава местност.

Нед Фев 08, 2015 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

didogen написа:

Да, наистина отговаря на много въпроси, но ние и без това си знаем, че рибата се вмирисва откъм главата.
Но на моите въпроси не дава отговор. Аз понеже от закони, целеви субсидии и спасителни акции не разбирам, гледам "да съдя само за обувките". И продължавам да се чудя как може да не се намерят от 700 човека трима, които ще отделят по няколко часа на седмица да поддържат както трябва страницата и форума на ПСС?
Какво им струва след някоя акция да пуснат инфо, да обясни някой компетентно какво точно е станало, кой какви грешки е допуснал, даже да се публикуват протоколите или както там се наричат от акцията?
Време няма, пари няма, обяснения има, оправдание няма... И информация няма!
А интерес има, ето ние колко обсъждаме, а и в новинарските сайтове след всеки случай има интересни коментари, дори от непланинари.
Имаш ресурсите да направиш един форум, дето планинарят може да научи много за собствената си и тази на другите безопасност, а ти си го докарал до място за осведомяване къде има сняг за каране на ски... е, за това липсата на пари, закони ли е виновна, БЧК ли е криво или какво? Evil or Very Mad

Нед Фев 08, 2015 11:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Алекс.Йо

Малко встрани от темата, но все пак. Чудя се защо нашата държавица не фигурира тук:

http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php
Нед Фев 08, 2015 1:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

А има ли как да се даде гласност на всички проблеми, да се организират някакви шествия, протести, да се вдигне вой, то докато се чака зад завесата да се свърши работа, нищо няма да се постигне.

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Нед Фев 08, 2015 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Spas

Местожителство: Sofia

vedrin написа:
Mariana1000 написа:
В сайта на ПСС допреди две години публикуваха информация за спасителните акции, после спряха. Сигурно няма човек, който да се занимава с това, макар че какво му е толкова сложното и трудоемко?
Най-добре е да ги попитаме директно, но те вече и в раздела Въпроси към ПСС не пишат.
Макар че какво значи "те"? Кой поддържа точно сайта и от кого може да се поиска информация за някакъв случай? И от ПСС не са длъжни да я дадат тази информация, ако не искат, нали? Освен че има платени и доброволни спасители нищо друго не знам Sad
Имаме във форума спасители, дали не могат те кажат? Smile

По стечение на обстоятелствата се познавам добре с човека от ПСС, който вдъхваше живот на форума им. Откакто той престана да се занимава с това (последната му публикация там е от февруари 2011 г.), живеца сякаш все повече угасва. Това обаче далеч не е изолиран случай -- мърлящината нанася поражения ежедневно около нас във всевъзможни области, а можещите доста често се отдръпват и се захващат с нещо друго (знам това и от личен опит включително).

Аз не се сещам да сме се запознавали, но всичко може на този свят, издадох една малка книжка в която съм описал моето участие в повече от 50 спасителни акции, лавинни , хеликоптерни, за Амбарица и 12 загинали, за, Червена локва и 7 загинали и много други. Може да намерите книжката в спортните магазини в София и Банско. Дал съм и моите изводи за нещастията сполетели туристите.
Нед Фев 08, 2015 4:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Spas написа:
vedrin написа:
Mariana1000 написа:
В сайта на ПСС допреди две години публикуваха информация за спасителните акции, после спряха. Сигурно няма човек, който да се занимава с това, макар че какво му е толкова сложното и трудоемко?
Най-добре е да ги попитаме директно, но те вече и в раздела Въпроси към ПСС не пишат.
Макар че какво значи "те"? Кой поддържа точно сайта и от кого може да се поиска информация за някакъв случай? И от ПСС не са длъжни да я дадат тази информация, ако не искат, нали? Освен че има платени и доброволни спасители нищо друго не знам Sad
Имаме във форума спасители, дали не могат те кажат? Smile

По стечение на обстоятелствата се познавам добре с човека от ПСС, който вдъхваше живот на форума им. Откакто той престана да се занимава с това (последната му публикация там е от февруари 2011 г.), живеца сякаш все повече угасва. Това обаче далеч не е изолиран случай -- мърлящината нанася поражения ежедневно около нас във всевъзможни области, а можещите доста често се отдръпват и се захващат с нещо друго (знам това и от личен опит включително).

Аз не се сещам да сме се запознавали, но всичко може на този свят, издадох една малка книжка в която съм описал моето участие в повече от 50 спасителни акции, лавинни , хеликоптерни, за Амбарица и 12 загинали, за, Червена локва и 7 загинали и много други. Може да намерите книжката в спортните магазини в София и Банско. Дал съм и моите изводи за нещастията сполетели туристите.

Съжалявам, наистина имах предвид другиго (Кънчо Шипков - председател на инструкторския съвет на ПСС), може би използваното по-горе форумно име ме е подвело... А може и да не ме е подвело, защото, поправете ме ако греша, вашето име във форума на ПСС може би е Spas, а не kancho, за когото бях споменал по-преди.

А пък кой знае, може с вас тепърва да се запознаем. Smile

Последната промяна е направена от vedrin на Нед Фев 08, 2015 4:58 pm; мнението е било променяно общо 4 пъти
Нед Фев 08, 2015 4:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin

Алексйо написа:
Малко встрани от темата, но все пак. Чудя се защо нашата държавица не фигурира тук:

http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php

Хич не е встрани от темата според мен.
Нед Фев 08, 2015 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 29 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.