Обувки за туризъм, каквито сме ползвали навремето.
А също имам стаж с кубинки в планина.
И сега ползвам основно кубинки само че си карам моторите с тях. И в офиса, града...
В планина с кубинка пак бих тръгнал отново едва га цъфнат налъмите на баба!
А за въпросните... Че то от туристически обуки се очаква именно да вървиш а не да висиш на въже с нях.
Пък и тогава никой не пречи да тропкаш по скалата и пак ще ги докараш до зимни
Чет Фев 05, 2015 12:45 am
vladofff
Пак до последните двама. Никой не ви говори за никакъв алпинизъм, а на въже висят само пещерняците и обесените. Тук става дума, че и като обикновен турист, ходещ по пътека също можеш добре да го загазиш и да ти се наложи да стоиш дълго време на едно място - принудителен бивак, изгубване в мъгла, свършат ти силите и ти трябва малко почивка, паднеш и се потрошиш, или пък да оказваш помощ на друг загазил от групата...причини още бол. Ако ги изключвах, зимата щях да ходя по фирн само с шпайкове, че хем добре зацепват, хем са леки и не тежат, и така бързо да пробягам до хижата. А кубинката я посочих само като възможност, че ако нямаш друго, и тя става...Не знам какви са ти спомените от началото на 90-те, но тогава просто други обувки нямаше, или ако все пак някъде имаше, бяха на същите цени като сега, само че заплатите бяха в пъти по-ниски и беше почти непосилно да имаш хубави обувки.
Чет Фев 05, 2015 10:29 am
ieronimus
vladofff написа:
До последните двама. Тодор също като мен твърди, че тази обувка не е зимна. По същите най-вероятно, съображения които и аз - мисля че вероятно в студ няма да можеш с тази обувка да стоиш на едно място повече от час-два. Иначе, ако само с движиш, каквото е обичайното занимание на обикновения турист извън хижата, и обикновена кубинка с два чорапа в нашите планини ще ти свърши отлична работа. Аз лично около 5-6 години от първите ми такива на турист ходех с кубинки, а дахщайна се считаше за лукс. И измръзвания не съм имал. Така, че може би този различен критерий, е вероятно причина за различията с вашето виждане.
И аз съм го правил, а зелените обувки дахщайн-българските, поне за мен беха дълго очакван подарък.
Обикновена кубинка с котки дет се слагат преди петата , ама тук вече се е водил спор за кубинки-туристически обувки, та горното го приемете, като споделен спомен на проЗ турист . Има и по-хубави обувки от кубинките, тъй ще завърша , но и те са ми вършили работа.
Чет Фев 05, 2015 12:20 pm
Митак
Ааа, и пионерки имаше. След тях кубинките ми се сториха като манна небесна.
Чет Фев 05, 2015 12:40 pm
аngel
Да не забравяме и румънските обувки тип Тимберланд, от жълтоляв набук, високи с жълта подметка..... не можах да се уредя с тях, много връзки трябваха. Това май беше най- хубавата обувка , появявала се в България до 1990 г. Изглеждаха като нови години наред, след качване на Черни връх ги изтриваха с влажна кърпа и всички следи от удари изчезваха. Кожата беше особена, мъхеста , такава че не позволяваше никаква вакса. По думите на щастливците с тях, така били обработени, че водата на малки капчици си оставаше върху тях без да попива в кожата, което се виждаше и на око. По-здрава кожа не съм виждал оттогава, колкото и скъпи да са обувките. Имаше ги на витрината на ЦУМ , струваха 33 ли 9? лв, но това не значи че се продаваха . Годината беше около 1986?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети