ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Вековни буки ... за огрев

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Вековни буки ... за огрев
Автор Съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Вековни буки ... за огрев Отговорете с цитат
Случайно попаднах на този кратък филм за х. Козя стена:

http://vimeo.com/113333417

След 4'40" е разказан и показан начина на добиване на дърва за огрев за хижата. В случая това са вековни буки. Става ясно че отсичането им става с одобрението и разрешението на парка. Според баща ми, завършил лесотехническо инженерство преди повече от 50 години и работил доста години в дърводобива на младини край Берковица и Млечево, използването на първокачествена дървесина като тази във филма за огрев е кощунствено разхищение, на фона на другите ѝ възможни приложения.
Вто Фев 03, 2015 10:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Balkandjiq

Мнение Отговорете с цитат
Все някак трябва да се топлят.Иначе после идват тук хора из форума и почват да подскачат "на нож" че не им били дали три цепеници.Справка-една тема от миналата година.Колко буки ще изгори една хижа-три големи за година.20-25кубика са предостатъчни за една зима.Това е капка в морето и не е никакъв проблем природата да го възстанови.Всичко по принцип се контролира-и кое ще се сече и лесоиндженерин си идва.Да не говоря какво е чакане докато се даде разрешение.И какъв е чанч после да се преберът в срок(и за това докога ще си си ги прибрал има разпоредби).И какво е чудо и молитви и писане на писма и огледи намясто ако има надвиснало дърво,което се кани да бутне сграда или да разруши път,но от дирекцията не дават щото се нарушавало екоравновесието(то щото сега не е нарушено).Не мисля че има проблем в конкретната ситуация.Другъде трябва да се гледа.Цеко,Царчето и т.н. направиха такива зулуми каквито въпросната хижа няма да направи и за 1000години...

http://hubavetz.com/
Вто Фев 03, 2015 11:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Ведрин по-принцип е прав. Не помня къде гледах интервю със собственика на завода за хартия във Белене. Той обясни, че не е бизнес да отсечеш едно дърво и да го продадеш за огрев за 50 лв./куб., а да го преработиш и да изкараш примерно 1000 лв./куб.
Но и Балканджията, тоя от форума, че те много са по Балкана, е прав. Smile Специфична е ситуацията. На мен не ми хареса това, че и 100 кубика ще са малко и видиш ли всичко се прави заради лошия турист.
Така е в парковете за дървесината, но няма срок за прибирането. Сроковете са до събарянето. Бързането е да не остава на земята и две години ако не се прибере дървото изгнива и се похъбява.
От лесотехник знам, че 20 декара гора е достатъчна за отоплението на еднофамилна къща. Като се сече наред. Хайде за една хижа да са 50 декара. И ако е избирателно, няма и да се забележи. Между другото от 92-ра насам има прираст на дървесината в национален мащаб. Най - голям проблем със сечта е имало след освобождението. (освобождението от Турско, не от Руско робство)

Сря Фев 04, 2015 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Преди няколко години бяхме на една хижа (нито годината нито хижата ще спомена нарочно), но хижарят (майтапчия страхотия е той) рече тъй: Ще печете кифтете? Ми давайте докато е светло в гората да посъберем дърва за огъня. Събрахме ние и после гледам пред хижата камарата с дърва огромна. Питам го що не даде две три цепеници от тези, а ни кара да се трепем по склона. Пък той вика: трябва тези дни да ги прибера под навеса и да ги замаскирам, че като мине горския ще каже, че щом още не съм ги почнал значи не ми трябват толкоз. И догодина ще даде по-малко. Да ама като знам казва каква зима става тука, как да не събирам всичко що е паднало наоколо. До някъде си е така и е прав. И на тази хижа няма "на ти три цепеници и се оправяй както можеш". Парното биче яката. Който не го мързи се оправя. Други пък реват че все няма.
Сря Фев 04, 2015 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Balkandjiq

didogen написа:

Така е в парковете за дървесината, но няма срок за прибирането. Сроковете са до събарянето. Бързането е да не остава на земята и две години ако не се прибере дървото изгнива и се похъбява.

Има си срок и за прибирането.Сигурен съм в това,щото след като са бутнати,събрани и направени на метровки през няколко дни е идвал лесоинжинер накрака да наглежда как върви прибирането и къде по-дискретно,къде не толкоз дискретно да дава зор да се приберът.Може да не е точно до ден регламентирано,но си има предписания за какво време трябва всичко да се изчисти.Сърдеше се и за един отрязан клон който се беше заклещил на много неприятно място откъдето няма сваляне и вероятността който се качи да мъчи да го сваля да се пребие беше бая голяма.Въобще-контрола е доста строг.Поне за което е легално де.Което вече си клъцнеш ти без никой да те разбере-отделен въпрос.Между другото събирането(а и горенето) на дърва в една хижа е целогодишен процес.И лятото хората искат да се пали баня,да се пали скара,да се пекът сутрин мекици и т.н.Дърва си фъркат не е само зимата...
Дотогава докато сечта не придобива "промишлени" размери-то проблем няма.В крайна сметка навремето и прадядовците ни с овцете по планината са били хиляди и се е секло и се е пекло и пак е имало.

Сря Фев 04, 2015 1:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Че и лесоинжинерите са като нормалните хора, не са само положителни личности. Убеден съм, че няма срок за прибирането. Това, че не споделят други не означава, че само ти си наясно с вегетацията на планината. Знаем, че е целогодишен процес горенето и Димо е прав, че следят и процеса на горене и определянето на полагаемото. Не говоря за сеч извън определеното.

Сря Фев 04, 2015 1:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Виждам че би имало полза да уточня, че нямам нищо против ползването на дърва за огрев. Дървата в крайна сметка са възобновяем източник на енергия. Може да има смисъл обаче да съществуват и да бъдат спазвани по-строги правила кои точно дърва да бъдат ползвани за огрев и кои -- за други цели. В парковете пък може би било уместно да бъде разрешаван добив на дърва за огрев едва след като са били изнесени всички паднали от болести или съборени от бури дървета, нещо което всички знаем че далеч не е така, къде нарочно (Бистришко бранище например), къде от лоша организация, безхаберие или откровен мързел (на много други места из всички нашенски планини, включително дори на пътища или пътеки).
Сря Фев 04, 2015 1:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Както спомена в първия пост не са източник на енергия, а ресурс. Прав си, че може този ресурс да се ползва много по целесъобразно. И аз се чудя защо не се почистват заболелите и паднали дървета, а след това да се гледа към останалите. Това за огрева говоря. вярно, че едно полуизгнило дърво няма калоричността на едно здраво, но три паднали дървета биха заместили едно здраво дърво.

Сря Фев 04, 2015 1:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

Ведрин,понякога така е най-просто и лесно.Не бива да се забравя че горе съществуването е в постоянна борба със природата и секви стихии.Обикновено се отпускат дърва на около 500м от хижата,често и до километър.Често там в тоя периметър паднали,изгнили,болни и т.н. отдавна няма щото всичко е обрано и изсечено през годините.Ако трябва да се спазват стриктно правилата-вероятно би трябвало да е и от по-далеч от въпросния периметър.Ако нямаш кон-от 500м да ги носиш на гръб-сам човек на ден не може да прекара повече от кубик,кубик и полвина-та ако ще на вратът да си стъпи.И то говоря за яко целодневно мъкнене.Ако имаш кон-2-3кубика на ден,преко сили.А и цял ден ли ще мъкнеш-нали ще минат 10души да им пуснеш по едно кафе или изядът по една чорба и кат те питат нещо докато им обясниш и те отидоха 2-3часа загубени от планирания ден.
Ако трябва да го наемеш коня-и той 30-40лв. на ден ще ти е минимум.Въобще-не са толкоз лесни и прости нещата с осигуряването на огрева.Да не говоря че последните години заради многото смени на властта(и съответно на ръководства на парковете) то и дървата се отпускат много късно есента.Обикновено хижите рядко са се оправили с прибирането преди 20ти ноември-1декември.А по тия дати вече горе може да е пълноправна зима,знаеш.Миналата година едни 2кубика бяха останали та ги пребираха ентусиасти ученици на 31ви декември.Затова и се правят компромиси...

Сря Фев 04, 2015 1:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Както с Ведрин обсъждахме по пряката линия, киното - майсторски и драматично направено иначе - носи просто посланието -- дайте ни пари за фотоволтаици, за да не гътаме йодрите буки.

Дали това е начина да се поиска, обаче ...

Сря Фев 04, 2015 1:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin

Balkandjiq написа:
Ведрин,понякога така е най-просто и лесно.Не бива да се забравя че горе съществуването е в постоянна борба със природата и секви стихии.Обикновено се отпускат дърва на около 500м от хижата,често и до километър.Често там в тоя периметър паднали,изгнили,болни и т.н. отдавна няма щото всичко е обрано и изсечено през годините.Ако трябва да се спазват стриктно правилата-вероятно би трябвало да е и от по-далеч от въпросния периметър.Ако нямаш кон-от 500м да ги носиш на гръб-сам човек на ден не може да прекара повече от кубик,кубик и полвина-та ако ще на вратът да си стъпи.И то говоря за яко целодневно мъкнене.Ако имаш кон-2-3кубика на ден,преко сили.А и цял ден ли ще мъкнеш-нали ще минат 10души да им пуснеш по едно кафе или изядът по една чорба и кат те питат нещо докато им обясниш и те отидоха 2-3часа загубени от планирания ден.
Ако трябва да го наемеш коня-и той 30-40лв. на ден ще ти е минимум.Въобще-не са толкоз лесни и прости нещата с осигуряването на огрева.Да не говоря че последните години заради многото смени на властта(и съответно на ръководства на парковете) то и дървата се отпускат много късно есента.Обикновено хижите рядко са се оправили с прибирането преди 20ти ноември-1декември.А по тия дати вече горе може да е пълноправна зима,знаеш.Миналата година едни 2кубика бяха останали та ги пребираха ентусиасти ученици на 31ви декември.Затова и се правят компромиси...

От разказите на баща ми знам че в Берковско дърводобивната бригада, която е трябвало да ръководи, се е състояла предимно от работливи цигани, с които много добре се е разбирал. Единствената по-голяма перипетия, за която е споменавал, е че му се е наложило да уволни партийния си секретар, но не помня дали това се е случило в Берковишкия или Млечевския му период. Споменавам всичко това, защото мисля че при добро желание има как и гората да е по-добре стопанисвана, и хижите да са по-топли, и туристите да са по-доволни, и по-малко безработни да има в около(старо)планинските селища. В днешно време вече това зависи все повече от хижарите, отколкото от държавата. Кой каквото сам си избере и надроби, буквално и преносно...
Сря Фев 04, 2015 1:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Сериозно ли струва 30-40 лв. един коноден?
Един път возих на стоп едно момче което ми разказа, че има 10 коня и сваля дърва от балкана. Може и да ме е излъгал, но му плащали по 10 лв. на кубик. На ден успявал да изцеди конете до 6-7 кубика и парите отивали по храненето им. Май спомена, че ги е редувал, ден почивка. Но всичките ядът без значение дали почиват или не.
Дидо това е ясно, е не е съвсем, защото се замислих как с фотоволтаици ще топлят хижата. И на мен това ми направи впечатление, но погледни предния първото ми мнение. Мога само да го допълвам.
Ведрин млечевският му периот за нашето Млечево ли става дума?

Сря Фев 04, 2015 1:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

didogen написа:
Ведрин млечевският му периот за нашето Млечево ли става дума?

Да, точно за Севлиевското Млечево става дума. Баща ми от години иска да го навести пак и мисля да си организираме в близко бъдеще една разходка с него натам. Smile
Сря Фев 04, 2015 2:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
didogen

Действайте като се постопли. Smile Да си призная това за мен е тераинкогнита. Но пусто нали е наблизо и все има време за това.

Сря Фев 04, 2015 2:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

didogen написа:
Сериозно ли струва 30-40 лв. един коноден?

Толкова струва ако го наемеш да мъкнеш дърва с него в планината.Ако го наемеш за да ти изкара багаж примерно от Карлово до хижа Левски разценката е 25-30лв. на курс.

Сря Фев 04, 2015 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.