Щастлива развръзка: Откриха изгубените туристи
Тримата младежи успели да се доберат до хижа „Иван Вазов”
Публикувано: 1 февр. 2015, 17:32 | Обновено: 1 февр. 2015, 17:32 Разпечатай
Тримата пловдивски туристи, които бяха издирвани от два екипа спасители, са открити. Малко преди 17 часа хижарят на хижа "Иван Вазов" слязал до хижа "Рилски езера" и съобщил на спасителите, че тримата изгубени младежи от Пловдив са в неговата хижа. В момента спасителите се връщат в Дупница.
За последно тримата младежи от Пловдив бяха чути по телефона снощи в 20 часа, единият от тях се бе обадил на майка си по телефона. След това връзката прекъснала, съобщава struma.bg.
Когато пристигнали в хижа "Иван Вазов" те обяснили на хижаря положението си. Заради липсата на телефонна връзка хижарят предприел рискования преход до хижа "Рилски езера" и съобщил, че момчетата са живи и зрави и са при него./БЛИЦ
Хм, имаше една скала малко под Вазов от която имаше обхват.
С телефон обаче а не със смарт такъв.
Няколко пъти съм я ползвал...
Явно обаче сега не е станало щом се е наложило хижаря да ходи до Езерата...
Нед Фев 01, 2015 9:17 pm
WhiskeyJack
Регистриран на: 06 Май 2011 Мнения: 29 Местожителство: Горна Оряховица
ех радиостанциите и ретраснлаторите са незаменими помощници...
Чудно ми е къде са съборили лавината спасителите.
От прочетеното не знам за друго място освен улея на Харамията.
В новините на БНТ1 oт 20:00 на 1 февруари 2015 г. показаха репортаж от мястото, където са съборили лавината -- със спасителите е имало оператор на БНТ (!) -- Костадин Кисьов. Не стана обаче съвсем ясно точно къде се е случило (репортажа започва в 21'40" от записа на новините). Споменава се че са били "ударени от лавина на два пъти". При по-внимателно вглеждане се виждат непокрити от снега клекове в околността, което означава че мястото е най-вероятно в подстъпите кръм премката на Харамията.
Иначе, освен лавинарниците по С-СИ склонове на билото между Отовишки връх и Зелени камък, както и улейчето под Харамията, за което споменаваш, лавина понякога пада и през зимната маркировка от Раздела към х. Иван Взов, колкото и невероятно да изглежда това:
Последната промяна е направена от vedrin на Пет Дек 13, 2019 12:49 am; мнението е било променяно общо 4 пъти
Ведрине, ама каква работа имат спасителите север-североизток от Отовишки?
То остава и да не са минали по зимната.
Не ги знам отде са минали -- това те трябва да разкажат. Може например да са решили да бързат, минавайки през по-опасни места, за да скъсят разстоянието. Тук само споменах къде би могла да падне лавина в този район, както и дадох пример че наличието на зимна маркировка не означава пълна безопасност. В интерес на истината, неведнъж съм се питал защо зимната маркировка не е по-далеч от южните склонове на билото Отовишки връх-Раздела. Мегдан за това има предостатъчно. Подобен е и казуса с южните склонове на Беговишки рид и зимната колова маркировка следваща долината под него, макар и там да е една идея по-тясно мястото.
Нед Фев 01, 2015 10:19 pm
dan
Тримата младежи, които се загубиха в планината и бяха издирвани в продължение на часове, са в добро състояние. Те се добрали със сетни сили до хижа „Иван Вазов” рано тази сутрин. Били са мокри и много премръзнали.
Пред БЛИЦ собственикът на хижата Ивайло Стоянов разкри подробности около това как са били открити:
„Хижарят ги е намерил рано тази сутрин. Веднага е сменил дрехите им, стоплил ги е, сега са добре. Нахранени са и няма никакъв проблем с тях.”
По думите му хижарят на „Иван Вазов” е опитал още сутринта да подаде сигнал за щастливата развръзка с изчезналите младежи, но не е имало техническа възможност. Накрая се е свързал с Планинската спасителна служба и с хижа „Рилски езера”.
„Времето и в момента продължава да е много лошо, вали сняг, има гъста мъгла. Момчетата ще изчакат, докато се подобрят условията и при първа възможност ще слязат долу”, разкри Ивайло Стоянов. С него вече са се свързали родителите на изчезналите момчета, които очакват завръшането им.
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ
Нед Фев 01, 2015 10:30 pm
dan
Имам питане: хижар на "Иван Вазов " не е ли Венци ? Да не би да има нов собственик?!
Имам питане: хижар на "Иван Вазов " не е ли Венци ? Да не би да има нов собственик?!
Хижарите са трима ортаци -- Венцислав Златарев (управител), Ивайло Стоянов и Люлин Радулов (собственици). Кой от тях е горе сега биха могли те да пояснят.
Нед Фев 01, 2015 10:35 pm
igurbev
В крайна сметка историята се оказа набедена, доколкото разбирам. Момчетата изобщо не са се губили. Вероятно са се полутали, поуплашили, а може и нито едно от двете. Ошляпали са се със сигурност. По времето когато ПСС за тръгнали да ги търсят, те са спинкали в някоя стаите на хижата.
Предполагам на Вазов имат случаи като този горе долу всеки пък като се развали времето и падне мъглата.
Но пак хубаво, че се даде гласност, де. Никак няма да е лошо ако се намери начин да се поддържа връзка между ПСС и оставения горе за хижар. В случая липсата на комуникация за малко не е коствала живова на спасителите.
...
Първо момчетата бяха много добре екипирани, здрави физически, с GPS. Това че са тръгнали късно изобщо няма да коментирам. Доколкото разбрах от тях са се лутали часове на Раздела. Когато влязоха в хижата и се заговорихме разбрах че имат някакви неприети повиквания. Докато са ходили са им били включени телефоните и бяха получили СМС-и. След като на следващия ден говорих с бащата на едно от тях той ми показа някакъв странен смс с думата "цитадела" и десетина символа след нея. Аз му казах, че това е случайно изпратено съобщение. Но родителите са се изплашили и са повикали ПСС. Момчетата сигурно още изобщо не знаят, че са ги търсили, макар че ние бяхме сигурни в това и нарочно ги събудих да им взема номерата на родителите им на сутринта. Те изобщо не искаха да ми ги дадат но ги убедих, че съм убеден че се притесняват за тях, след като имат неприети повиквания. Когато тръгнахме в неделя да се прибираме в Пазар дере имаше мъгла и сме се движили с компас под юго-западен вятър и съм сигурен, че изобщо не са излезли от хижата да търсят обхват да звънят на когото и да е било. През нощта когато дойдоха бяха много уморени и изплашени, което е нормално след такова лутане и на следващата сутрин когато ги събудих им казах, да не тръгват да се прибират днес/неделя/ а да тръгнат когато времето се стабилизира след ден два колкото трябва и да не карат сноубордите никъде, а да се приберат по маркировката и да внимават защото е паднало през ноща много снаг и в никакъв случай да не се пускат с бордовете от зелени рид надолу а да ходят пеша. Спасителите ако не ги беше спряла лавината щеше да ги спре ураганът на Зелени рид, който на нас все пак ни духаше от юго-запад т.е. в гръб и отдясно. На тях щеше да е фронтален като този в Събота, но в Неделя вятъра беше ураганен и ние прекарахме повече време лежейки докато отминат най-силните пориви, а през другото време лазейки. След това спасителите ги очакваше гъста мъгла с видимост 2метра така, че нищо нямаше да видят. Това е леда по щеките ми след прехода другата снимка е на брадата на Венци и на двамата ръкавиците ни бяха сковани в леденя броня
Ристо Туристо написа:
Венци, собственика на х.Иван Вазов във ФБ:
Цитат:
... Първо момчетата бяха много добре екипирани, здрави физически, с GPS ...
Почти сигурен бях, че са имали ГПС
Пон Фев 02, 2015 6:21 pm
igurbev
Ако "сноубордисти" означава, че са нямали снегоходки, а са разчитали на друг начин на придвижване, имай предвид че 4 часа от Раздела до хижата си е сериозно спортно постижение, еле пък в това време. Аз навремето съм го взимал за над 5 часа и то при хубава видимост.
Съгласен съм с Иван момчетата са знаели какво правят, явно заради лошото време са се движели много бавно и за това са закъснели,
а случайно набрания СМС е провокирал обаждането от родителя към ПСС и от там е започнала цялата глупост.
П.П. Съгласен съм, че такива отдалечени хижи трябва да имат връзка с ПСС.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети