ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Зимен Вихрен

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Зимен Вихрен
Автор Съобщение
blagoevgrad

Мнение Зимен Вихрен Отговорете с цитат
Привет на всички, нов съм във форума и моля за извинение, ако питането ми не е за нова тема. Oops
С приятели (всички със сравнително слаб планински опит) планираме да се разходим до х. Вихрен и може би Муратов връх или Вихрен. Притеснява ни снега до някъде. Бил съм на Вихрен само през лятото, затова в тази връзка желая да попитам относно:
1. Снежната покривка горе;
2. Проходимостта на пътя до х. Вихрен (пътуваме с Голф III Very Happy )
3. Отворен съм към всякакви съвети и препоръки за екипировка, подготовка и т.н.

Благодаря ! Wink

Пет Яну 16, 2015 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stanev

Мнение Отговорете с цитат
Здравей Smile

Ако не сте ходили никога зиме в планината по върховете, особенно в Пирин /Вихрен/, по-добре оставете това приключение за лятото или се подгответе с подходящата екипировка и опит предварително. Да не говорим че през казаните зимата изкачване или слизане ще бъде доста "забавно".

Колкото до пътят до хижата не знам дали въобще се поддържа зимата, нека запознатите колеги.

Пет Яну 16, 2015 11:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
blagoevgrad

В такъв случай дали някой може да предложи лек (като за първо зимно излизане) маршрут в Пирин?

Пет Яну 16, 2015 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

blagoevgrad написа:
В такъв случай дали някой може да предложи лек (като за първо зимно излизане) маршрут в Пирин?

Един по-лек маршрут е х. Безбог - в. Полежан. Описания в зимния пътеводител маршрут на запад от хижата е препоръчително да се минава при достатъчно дебела и слегната снежна покривка, така че клековете да не създават проблеми с придвижването. По другите подходи съществува известна лавинна опасност. Като за първо зимно ходене бих препоръчал нещо извън Пирин с трудност 1 и без лавинна опасност. Един такъв достатъчно интересен и натоварващ маршрут в Рила е Гьолечица - х. Иван Вазов през Зелени рид. Той също е по-добре да бъде минаван при дебела снежна покривка, каквато в момента липсва.
Съб Яну 17, 2015 12:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
blagoevgrad

Благодаря за отзивчивостта. Smile Smile Smile

Съб Яну 17, 2015 12:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
d_genov

А как стои въпросът с връх Тодорка? И той ли е труден като Вихрен зимно време?
Съб Яну 17, 2015 11:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
blagoevgrad

Явно, че Пирин ще отпадне от идеята ми за първа зимна разходка. Може би Мусала бих обмислил. А относно екипировката, без снегоходки дали може?

Съб Яну 17, 2015 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dandan

На Мусала - може Very Happy
Съб Яну 17, 2015 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

blagoevgrad написа:
Явно, че Пирин ще отпадне от идеята ми за първа зимна разходка. Може би Мусала бих обмислил. А относно екипировката, без снегоходки дали може?

Ако целта на разходката не е непременно изкачване на някой връх над горския пояс, тогава има много интересни възможности за първи зимен излет и на Пирин. Добре е да има в наличност снегоходки и щеки, макар и понякога състоянието на снега да позволява да се мине и без тях (това рядко е възможно да се оцени с точност предварително, освен ако не отивате на някое много посещавано място). Тук бих споменал например излети до районите на х. Пирин, х. Беговица, х. Синаница, х.Загаза, както и подстъпите към долините и хребетите над тях.
Съб Яну 17, 2015 3:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mateev

Може и да греша, но не разбирам за какъв път до х. Вихрен говорите. Доколкото ми е известно, почне ли ски сезонът, няма път до х. Вихрен, а Алберто Томба и други писти, някъде по ширина от които е и шосето към хижата... Ако има човек от Банско или някой, който кара ски на Шилигарника, нека ме опровергае, ако греша!
Съб Яну 17, 2015 7:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Whiskey

Аз също така знам, през зимния сезон асфалтовият път до хижа Вихрен е затворен заради ски пистата. Но ако изключим това (все пак при мерак човек и пеша може да се качи до там) интересно ми е дали зимно време е възможно или опасно качване до Муратово езеро.
Пон Яну 19, 2015 12:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Whiskey написа:
Аз също така знам, през зимния сезон асфалтовият път до хижа Вихрен е затворен заради ски пистата. Но ако изключим това (все пак при мерак човек и пеша може да се качи до там) интересно ми е дали зимно време е възможно или опасно качване до Муратово езеро.

Ще дам малко заобиколен отговор -- х. Вихрен е построена на едно от малкото лавинобезопасни места по долината на р. Бъндерица над горския пояс. Всичко е възможно и всичко е опасно в някаква степен, според подготвеността и условията в даден момент.
Пон Яну 19, 2015 1:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.