Автор |
Съобщение |
blagoevgrad
|
|
Зимен Вихрен |
|
Привет на всички, нов съм във форума и моля за извинение, ако питането ми не е за нова тема.
С приятели (всички със сравнително слаб планински опит) планираме да се разходим до х. Вихрен и може би Муратов връх или Вихрен. Притеснява ни снега до някъде. Бил съм на Вихрен само през лятото, затова в тази връзка желая да попитам относно:
1. Снежната покривка горе;
2. Проходимостта на пътя до х. Вихрен (пътуваме с Голф III )
3. Отворен съм към всякакви съвети и препоръки за екипировка, подготовка и т.н.
Благодаря !
_________________ "Свята и чиста република" |
|
|
Пет Яну 16, 2015 10:07 pm |
|
|
Stanev
|
|
|
|
Здравей
Ако не сте ходили никога зиме в планината по върховете, особенно в Пирин /Вихрен/, по-добре оставете това приключение за лятото или се подгответе с подходящата екипировка и опит предварително. Да не говорим че през казаните зимата изкачване или слизане ще бъде доста "забавно".
Колкото до пътят до хижата не знам дали въобще се поддържа зимата, нека запознатите колеги.
_________________ "...Some people have systemathic approach on nothing..." |
|
|
Пет Яну 16, 2015 11:29 pm |
|
|
blagoevgrad
|
|
|
|
В такъв случай дали някой може да предложи лек (като за първо зимно излизане) маршрут в Пирин?
|
|
Пет Яну 16, 2015 11:40 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5847 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
В такъв случай дали някой може да предложи лек (като за първо зимно излизане) маршрут в Пирин? |
Един по-лек маршрут е х. Безбог - в. Полежан. Описания в зимния пътеводител маршрут на запад от хижата е препоръчително да се минава при достатъчно дебела и слегната снежна покривка, така че клековете да не създават проблеми с придвижването. По другите подходи съществува известна лавинна опасност. Като за първо зимно ходене бих препоръчал нещо извън Пирин с трудност 1 и без лавинна опасност. Един такъв достатъчно интересен и натоварващ маршрут в Рила е Гьолечица - х. Иван Вазов през Зелени рид. Той също е по-добре да бъде минаван при дебела снежна покривка, каквато в момента липсва.
|
|
|
Съб Яну 17, 2015 12:35 am |
|
|
blagoevgrad
|
|
|
|
Благодаря за отзивчивостта.
|
|
Съб Яну 17, 2015 12:40 am |
|
|
d_genov
|
|
|
|
А как стои въпросът с връх Тодорка? И той ли е труден като Вихрен зимно време?
|
|
|
Съб Яну 17, 2015 11:39 am |
|
|
blagoevgrad
|
|
|
|
Явно, че Пирин ще отпадне от идеята ми за първа зимна разходка. Може би Мусала бих обмислил. А относно екипировката, без снегоходки дали може?
|
|
Съб Яну 17, 2015 2:40 pm |
|
|
dandan
|
|
|
Съб Яну 17, 2015 2:52 pm |
|
|
vedrin
|
|
|
|
|
Явно, че Пирин ще отпадне от идеята ми за първа зимна разходка. Може би Мусала бих обмислил. А относно екипировката, без снегоходки дали може? |
Ако целта на разходката не е непременно изкачване на някой връх над горския пояс, тогава има много интересни възможности за първи зимен излет и на Пирин. Добре е да има в наличност снегоходки и щеки, макар и понякога състоянието на снега да позволява да се мине и без тях (това рядко е възможно да се оцени с точност предварително, освен ако не отивате на някое много посещавано място). Тук бих споменал например излети до районите на х. Пирин, х. Беговица, х. Синаница, х.Загаза, както и подстъпите към долините и хребетите над тях.
|
|
|
Съб Яну 17, 2015 3:12 pm |
|
|
mateev
|
|
|
|
Може и да греша, но не разбирам за какъв път до х. Вихрен говорите. Доколкото ми е известно, почне ли ски сезонът, няма път до х. Вихрен, а Алберто Томба и други писти, някъде по ширина от които е и шосето към хижата... Ако има човек от Банско или някой, който кара ски на Шилигарника, нека ме опровергае, ако греша!
|
|
|
Съб Яну 17, 2015 7:14 pm |
|
|
Whiskey
|
|
|
|
Аз също така знам, през зимния сезон асфалтовият път до хижа Вихрен е затворен заради ски пистата. Но ако изключим това (все пак при мерак човек и пеша може да се качи до там) интересно ми е дали зимно време е възможно или опасно качване до Муратово езеро.
|
|
|
Пон Яну 19, 2015 12:43 am |
|
|
vedrin
|
|
|
|
|
Аз също така знам, през зимния сезон асфалтовият път до хижа Вихрен е затворен заради ски пистата. Но ако изключим това (все пак при мерак човек и пеша може да се качи до там) интересно ми е дали зимно време е възможно или опасно качване до Муратово езеро. |
Ще дам малко заобиколен отговор -- х. Вихрен е построена на едно от малкото лавинобезопасни места по долината на р. Бъндерица над горския пояс. Всичко е възможно и всичко е опасно в някаква степен, според подготвеността и условията в даден момент.
|
|
|
Пон Яну 19, 2015 1:46 am |
|
|
|