ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Еделвайс в Рила ???
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Еделвайс в Рила ???
Автор Съобщение
Друм

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, Pux!

За това кой материал е по-рано написан - предния път съм недогледал, но сега проверих внимателно и се оказа, че в уикипедията е по-рано. Както Дидо спомена написано е лятото, докато това в шашавото е от 4 октомври. Това означава, че засега писаниците в уикито са първоизточника на тази информация за еделвайси в Рила, Мальовишки дял. Но тази информация на този етап и по този начин представена нищо друго не ми говори, освен за нечий фантазии. Very Happy

Относно златовръха: по време на скитанията съм го срещал от време на време. Не е разпространен масово, има си находища на съответните места. Но поради ценността на билката има засилен интерес от страна на билкосъбирачите (местни и неместни), които безмилостно я унищожават. Това лято видях унищожено около 90% от едно находище! Shocked Все едно бяха ровили прасета. Та, растението все още го има, но ако се продължава в същия дух ще дойде времето, когато ще го впишат в графата застрашено от изчезване. Внимание!
Пет Дек 04, 2009 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pux

Мдааа, явно инфото в wikipedia e изолиран случай и не се потвърждава отникъде. Жалко, за което Sad.

Друм, попитах за златовръха точно защото е растение, което се среща изолирано, на малки групи и на специфични места. И е вярно това което казваш - събират го основно местни (поне аз само на такива съм попадал), при това безогледно, при което го унищожават. Но май модата му попремина вече и се надявам интереса към него да спадне. Въпреки, че винаги ще има някакъв нездрав интерес към него ... както и към муровата смола, междувпрочем.

Поздрави.
Пет Дек 04, 2009 2:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vall67

Местожителство: Стара Загора

За еделвайс на Рила не съм чувал нито виждал,но със сигурност съм виждал витошко лале в Белия улей над Кирилова(Партизанска) поляна.
Пет Дек 04, 2009 10:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Тази снимка била от Рила:

Пет Яну 16, 2015 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
urban

Ристо Туристо написа:
Тази снимка била от Рила:

Тази снимка е от северен Пирин, както е написал сам авторът и

Автор: Виктор Гуцев от дата: 13.12.2012 г.
Описание: Северен Пирин

линк

Пет Яну 16, 2015 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Very Happy
Както си мислех - релефът на заден фон не е като от предполагаемото находище на цветето в Рила.
Търсенето продължава.

Пет Яну 16, 2015 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
urban

Ако някой иска да отглежда собствен еделвайс, белите хора от Холандия са го измислили ...
По време на коледната търговска лудница, срещнах в мол Сердика, щанд (сегия) на който продаваха еделвайси за дома. Малка бяла кутийка със субстрат за храна и десетина семена. Има инструкция как се отглеждат. Интересен е момента на стартирането на покълването. Шибваш цялата кутийка във фризера седи един ден и после я вадиш и поставяш, където ще и е мястото. Явно размразяването е "сигналът" за семенцата да се активират и покълнат..
Цената мисля че беше под 20 лв

Пет Яну 16, 2015 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак

Гледал съм такъв "питомен" еделвайс, но накрая загина, явно не съм му угодил откъм светлина и въздух.
Нуждата да се мине през студен период, за да поникнат семената, е характерна за много растения. Ако се прави изкуствено се нарича стратификация.
Пет Яну 16, 2015 12:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pux

Smile Гледам, че темичката ми е изплувала от небитието, та да добавя последното инфо, което имам.

Това лято, в Рила, имах възможността да се запозная с проф. Димитър Пеев, настоящ директор на института по ботаника към БАН. Та, от дума на дума, стана дума Smile и за еделвайса и Рила. "В Рила няма еделвайс!" - Това е мнението на официалната българска наука в момента Smile. "Защо?" - "Всичко е до терена" т.е. в условията на мястото и състава на почвата.

Съжалявам, че тогава не се сетих да попитам, какво би станало, ако някой ентусиаст напр. пренесе и засади еделвайс в Рила ... и после "случайно" го "открие". И има ли механизъм ботаниката да разкрие измамата - това по аналогия с "откриваните" рунически надписи в Америка и твърденията за ранни викингски нашествия ...

Поздрави
Пет Яну 16, 2015 5:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

pux написа:
...какво би станало, ако някой ентусиаст напр. пренесе и засади еделвайс в Рила ...

Историята помни подобни опити по оста Елтепе- Мальовица, плод на туристическия ентусиазъм от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, недовели до положителен за еделвайсоразвъждането в Рилско резултат.
(Справка: разкази на ентусиасти- алпинисти.)
Пет Яну 16, 2015 6:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Няма как без карст /варовик или мрамор/ да се завъди растенийцето. А Мраморците/Мермерите в Рила са такива само по име, но не и по химичен състав, така че няма как да се случи дори и там.
Пет Яну 16, 2015 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

и аз пробвах да гледам домашен - поникна, но после залиня. Ще видим напролет дали ще изскочи нещо Rolling Eyes

Пет Яну 16, 2015 6:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

Растението е с характеристика на калцифил. Така че вземи почва от Вихрен или друг карст и там го въди, може и да оцелее. Ето причини защо не никне или бързо да си заминава:
http://agronet.bg/agro/tor/3021-kaltzifilni-rasteniya.html
Пет Яну 16, 2015 6:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Почвата ми е смес от почва за кактуси и почва от врачанско - е няма еделсвайси на село, ма карст колко щеш. Поникна моментално и растеше добре, но в края на лятото залиня нещо. Истината ще изскочи напролет - ако е оцелял ще избие, ако не - ще се насоча към по-непретенциозна растителност Laughing
п.с. може би е била по-киселинна от необходимото.

Пет Яну 16, 2015 7:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina

Нещата вървят към градинарска тема в ЛАФЧЕ... следващата ще е за плетки Tooth

Пет Яну 16, 2015 7:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.