Не, нямам. Казах подобно, а не Е-3. Ако ми остане време и финансова възможност след Петрокомок може и да има Е-3, но с колело.
П.С. Ами защото става дума за теб.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Яну 07, 2015 10:38 pm
boris_borisov
6 месеца не е хич много време за тренировки, ако смяташ да достигнеш и дори да прехвърлиш лимита си. Ежедневните тренировки каляват по-скоро духа и дисциплината, не че са необходими за формата. То не че и се пресилвам, само 30-ина минути на тренажора, ама изливам поне половин кило пот
Дидо, графикът не включва дните за движение до Ком и от Емине. Ако съм разбрал въпроса, де... Предложението за помощта ще го обсъдим, като наближи, благодаря!
А, и тоя път мисля да не взимам маратонки, само със сандали Ама ще купувам нови, че дахтщайнките се скъсаха вече След 4 КЕ-та ги пращам в заслужена пенсия
Щях да дам съвет, но вие не гоните по къс период на преминаване, а рекорд с фиксирани час и дата. Между другото по моята навигация Ком - Лескова е 76 км.
Каква е средната скорост, която поддържате с колелетата. Като изключим Добрила - Ботев?
Аз го мисля 15 дена от Севлиево до Севлиево с две нощувки на морето. Като искам да мина по Купена и Кръстците с колелото. За сега само го обмислям и имам много въпросителни, на които ще отговориш.
Чет Яну 08, 2015 12:39 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1297 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Ком - Лескова ми е 79 км на мен... итересно ще да е тая година...
Цитат:
Като стане дума за супер леки раници, маратонки, 50км преходи в продължение на 12 дни, тренировки в продължение на месеци .... това за мен си е една неизследвана територия.
На моето преминаване миналото лято, което съвпада с параметрите на плана на "твоя човек" - 12 дена пеша, 6-7кг раница - използвах следната основна екипировка:
Раницата трябва да е удобна, с разпределена тежест по целия гръб. Преди имах една друга, подобен обем, даже по-лека, но тежестта падаше най-вече на кръста (беше като трапец/триъгълник с основата на кръста) и не ми беше много удобна. Правил съм ултра преходи/бягания с нея, но след ден-два ме заболяваше кръста. При 6-7кг раница, коланът на кръста е по-скоро за стабилизация да не се размята насам-натам раницата и за място за допълнителни джобове, не толкова за поемане на тежестта. Между другото, ако твоят човек отслабне 15кг, 6-7 кг раница няма да я усети въобще. Това важи и за всички - ако можете да намалите не само теглото на раницата, но и собственото ви телесно тегло, тогава ще е много по-лесно и приятно.
Не съм сигурен дали подбиването на краката е функция на тежестта на раницата/човека. Може би до някъде. Но според мен най-вече зависи от темпото, изминатото разстояние и терена. След Кашана въобще не са ми се подбивали краката по тревата на главното било. Но преди това ми се разказа играта по пътищата (към морето вече бях свикнал). Разбира се обувките трябва да са много удобни и изпитани. Чорапите за мен нямат особено значение - редовно тичам ултрамаратони с чорапи от 5 чифта за $4 от супермаркета. За К-Е си взех от "по-специалните", но не мисля че това оказа голямо влияние. От 4тия ден до края карах само с един чифт чорапи, като ги перях всяка вечер (същото правих и с тениската и шортите).
Якето ми не пусна и една капка дори и в най-големия порой и силен вятър. И понеже беше студено, не съм се и потил в него. Без него и с дъждобран в това време щеше да ми е много по-трудно. За мен беше абсолютно основна част от екипировката.
Моят съвет е - не вземайте нищо "за всеки случай", особено ако тежи повече от 100г - само нещата които знаете че ще ползвате и са за първа необходимост. При наличието на толкова хижи (дори и в западна Стара Планина), носенето на бивачни принадлежности и прибори за готвене, поне за мен, е излишно. Също и резервни обувки - по-добре да се разберете с някой да ви ги качи на билото ако се появи проблем, отколкото да ги мъкнете "за всеки случай" до морето. А по хижите може и бос, в повечето ще ви дадат джапанки така или иначе.
И още нещо. Знам че си е индивидуално за всеки, но това че бях сам през по-голямата част от прехода беше едно от най-ценните неща за мен. Не заради предизвикателството (не мисля че е по-голямо отколкото с група), но за това че ти остава време да бъдеш сам със себе си и да усетиш още по-силно и истински планината. Така че пробвайте, може и да ви хареса
maratonec написа:
Не съм сигурен дали подбиването на краката е функция на тежестта на раницата/човека. Може би до някъде. Но според мен най-вече зависи от темпото, изминатото разстояние и терена. След Кашана въобще не са ми се подбивали краката по тревата на главното било. Но преди това ми се разказа играта по пътищата (към морето вече бях свикнал). Разбира се обувките трябва да са много удобни и изпитани. Чорапите за мен нямат особено значение - редовно тичам ултрамаратони с чорапи от 5 чифта за $4 от супермаркета. За К-Е си взех от "по-специалните", но не мисля че това оказа голямо влияние. От 4тия ден до края карах само с един чифт чорапи, като ги перях всяка вечер (същото правих и с тениската и шортите).
Подбиването на краката е функция от всичко, но най-вече от това в какво състояние са сводовете на ходилата. Съветвам всеки, който много му се подбиват краката, повече от нормалното, да иде на един преглед, няма да сбърка. Мисля че съм го разказвала и друг път как отидох при личната си лекарка за направление по този проблем и тя ми каза да не се притеснявам, че за жена на моята възраст е нормално така да се получава И не ми даде направление. Оказа се обаче, че с подходящите стелки мога да правя и преходи от по 4-500 километра, вярно по-бавно, но възможно. А по едно време се бях отчаяла, че са ми останали само еднодневните излети.
При мен тежестта на раницата има значение дали ще ми се подбият краката по-бързо, но най-вече оказва влияние пътя. Едно е трева, пътека, борови иглички, друго чакъл, макадам или камъни, асфалта също ми е голяма мъка да го вървя. А забелязах това лято, че други хора предпочитат да вървят по асфалт, всичко е толкова индивидуално, че всеки съвет трябва да се дава и приема с много "ако" и "може би"
А собственото тегло е от голямо значение. При мен пет килограма по-малко означават много по-леко вървене и за коленете има огромно значение. Но единствено за КЕ имах волята да ги сваля тези пет килца предварително. Въпреки, че знам колко по-лесно ще вървя, не мога да си наложа някакви ограничения. Непоправим мързел съм в това отношение
maratonec написа:
От 4тия ден до края карах само с един чифт чорапи, като ги перях всяка вечер (същото правих и с тениската и шортите).
Ники, още като четох пътеписа ти се чудих - как са съхнели толкова бързо? Още повече на това влажно и дъждовно време, каквото беше това лято. 2012 беше топло и сухо и на вятъра на билото вярно за една нощ всичко съхнеше, но като наближихме морето не ставаше вече толкова лесно. А тази година на Е-8 с ежедневните дъждове и студени нощи нищо не искаше да съхне
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Яну 08, 2015 3:51 pm
maratonec
Цитат:
За 4 дни тренировки и само с две ябълки за вечеря прасето му с прасе е качило половин килограм.
Сигурен съм че след 4те дена тренировки този качен половин килограм си е чиста доза 100% мускул!
Без майтап, не е лесно да се намери подходящия баланс между това да претренираш с възможност за контузия и това да не тренираш достатъчно. С диетата е малко по-просто - колкото по-малко и по-качествено, толкова по-добре.
До сега не съм имал и ползвал маратонки за ходене (знам че има), така че не мога да дам мнение по въпроса. Но тези за тичане са много удобни и за ходене, като единственият им недостатък според мен е че може би са малко излишно скъпи. Но пък кеф ти да ходиш, кеф ти да тичаш с тях.
Mariana1000 написа:
maratonec написа:
От 4тия ден до края карах само с един чифт чорапи, като ги перях всяка вечер (същото правих и с тениската и шортите).
Ники, още като четох пътеписа ти се чудих - как са съхнели толкова бързо? Още повече на това влажно и дъждовно време, каквото беше това лято. 2012 беше топло и сухо и на вятъра на билото вярно за една нощ всичко съхнеше, но като наближихме морето не ставаше вече толкова лесно. А тази година на Е-8 с ежедневните дъждове и студени нощи нищо не искаше да съхне Sad
Ами аз си носех сушилня за дрехи, която работи при всякакви метеорологични условия Освен на х. Тъжа, където печката беше надута на 11, навсякъде другаде обличах/обувах праните дрехи и чорапи мокри (но ги изцеждах много хубаво преди това). С чорапите и шортите е лесно - ако навън не вали изсъхват от телесната температура доста бързо - чорапите малко по-бавно, шортите почти моментално. Но ако вали и е мокро, както беше през първите 5-6 дена, тогава дали ще ги обуеш сухи или мокри няма никакво значение, така или иначе след като излезеш всичко пак се мокри от дъжда и/или росата почти веднага. Тениската също я обличах мокра в началото, което си е малък шок, но доста освежаващо. Но пък така има шанс да настинеш, особено ако е студено (с чорапите и шортите не е така - от тях не се настива). По-късно намерих друг начин - когато тръгвам сутрин, обличам полара на голо и тениската отгоре. Изсъхва за не повече от 10 мин, особено ако се движа по-стегнато! И го няма шока от мократа материя на голо. Иначе първите 2 дена пробвах да суша чорапи на раницата и нищо не стана. Пробвах и да суша дрехи нощем под завивките докато спя, пак с телесна температура (бях чувал че това е практика при алпинистите), но и това не проработи (може би трябва да си в спален чувал за това), а и беше неприятно.
Ники, тя твойта сушилня е с много голям КПД Подозирам, че в моята е допуснат производствен дефект, щото понякога се случва не само дрехите, ами и това под дрехите да не може да затопли и изсуши
Пътеписът ти е страхотен, един от най-добрите по темата, но като прочетох как си станал посред нощ и си тръгнал от Зла поляна, та чааак до Кашана, ми светна лампата, че нещо не е наред От изкъпването на чешмата на Чавдар и обличането на мокрите дрехи така ме втриса, че останах безчувствен към това как на следващия ден си стигнал до Орлово гнездо...
Вие, маратонците, сте друга порода хора, живеете по други правила, с друго мислене и други възможности. И ние така искаме, ама не ни се получава
По въпроса за обувките, продължавам да защитавам идеята за сандали на бос крак Проветриво, съхне бързо, камъчетата лесно влизат, ама и лесно излизат, леко, не правят мазоли... Само къпинаците и копривите на изток малко ме притесняват, ама едва ли ще е болка чак за умиране То не че му е тук мястото, ама дайте идеи за хубави сандали, дето да не ги мисля (на ЛС). Чудя си тия на Sourse дали са толкова добри, колкото казват, или има и по-добри от тях на сносна цена (не повече от 100 лв, да кажем).
Пет Яну 09, 2015 1:54 pm
ieronimus
boris_borisov написа:
Ники, тя твойта сушилня е с много голям КПД Подозирам, че в моята е допуснат производствен дефект, щото понякога се случва не само дрехите, ами и това под дрехите да не може да затопли и изсуши
Пътеписът ти е страхотен, един от най-добрите по темата, но като прочетох как си станал посред нощ и си тръгнал от Зла поляна, та чааак до Кашана, ми светна лампата, че нещо не е наред От изкъпването на чешмата на Чавдар и обличането на мокрите дрехи така ме втриса, че останах безчувствен към това как на следващия ден си стигнал до Орлово гнездо...
Вие, маратонците, сте друга порода хора, живеете по други правила, с друго мислене и други възможности. И ние така искаме, ама не ни се получава
По въпроса за обувките, продължавам да защитавам идеята за сандали на бос крак Проветриво, съхне бързо, камъчетата лесно влизат, ама и лесно излизат, леко, не правят мазоли... Само къпинаците и копривите на изток малко ме притесняват, ама едва ли ще е болка чак за умиране То не че му е тук мястото, ама дайте идеи за хубави сандали, дето да не ги мисля (на ЛС). Чудя си тия на Sourse дали са толкова добри, колкото казват, или има и по-добри от тях на сносна цена (не повече от 100 лв, да кажем).
Сандалите Sourse са с много добра подметка, твърда, създава комфорт при движение, особено по камънак, не се плъзга и не се поти. Аз ползвам този модел - http://www.gooutdoor-bg.com/product/source-classic-men-chess-black и съм доволен. Има добра регулация отстрани, отпред и отзад. Единственото, което ми създава дискомфорт е, че страничната каишка на левият сандал често ми протрива крака в най-широката част, но може и да е в резултат на дефект на стъпалото. Пробвай ги на място, тъй като ремъците им носени на голо, може да не са ти удобни. Сандала е добър, но не очаквай чудеса.
Дидо, не знам защо си помисли, че става дума за мен.
Като стане дума за супер леки раници, маратонки, 50км преходи в продължение на 12 дни, тренировки в продължение на месеци .... това за мен си е една неизследвана територия.
Имаш мерак за подобен преход ли?
Пиши на лични.
Това покана ли е, всъщност?
Иначе и предаването "България от край до край" минава по Е-3. Не точно по билото, но това което ми беше любопитно на мен по време на прехода ще го разкажат систематизирано. Начина на живот на околостаропланинците.
Дидо, не знам защо си помисли, че става дума за мен.
Имаш мерак за подобен преход ли?
Пиши на лични.
Това покана ли е, всъщност?
Всеки е добре дошъл!
Трябва някой дето да дърпа напред, иначе 12 дена са трудно постижими, така че какво има да му мислиш.Колегите от Петро...забравих какво беше, няма да ти се разсърдят .
Даже и Аз обмислям дали да не се включа.
Заради предизвикателството, а не че ще успея.
Днес ще натоваря една обикновена раница без кръстен колан с нещата които ще се носят, за да видя точно колко кила се събират и какво е усещането да носиш предполагам около 7 кила без колан.
Аз не знам защо е това чудене, все едно ще се жениш.
Казах ти, че е дърво раницата да не е с колан. Вземай Дистанса, едни гуменки на Гармонт, Дъждобран - ветровка mac in a sac (10-15 лв по - скъпо излиза от Ташев за двете части). Зимно термо, лятно такова, три чифта бамбукови чорапи, едни гети, два сандвича и бутилка тоник. Готово!
Да, може и едни сандали за равните полета, но ги носи с чорапи. Не е много модерно, но предпазват от прерязване на кожата на краката, както по - горе в темата споменаха.
Съб Яну 10, 2015 6:02 pm
Тодор (Тошко)
Трасето юли месец се очетава да е магистрала, при нас нещата се подредиха за средата на юли + - една седмица, според прогнозите тогава за времето.
Подготовката е почнала отдавна, но от нова година насам още повече. Плановете са за 20 и 2-3 дена, ще дадем всичко от себе си. Отбора за сега е Вики и Тошко.
Сега набавяме оборудването, четем пътеписи, сравняваме, има не много време до тогава, но трябва да се подготвим, за да няма изненади, което зависи от нас ще го направим.
Съб Яну 10, 2015 10:55 pm
Tito
Тошко, нещо ми подсказва, че ще го минете с жена ти Ком-Емине-то Аз средата на август ще си развявам чаршафа, демек парапланера над твоя град, така че може да се видим и ти пожелавам да има какво да разкаваш
Дано да имам честа да извикам на Емине и да имам какво да разказвам, то ще бъде видео.
Tito, непременно ще се видим когато дойдеш, аз познавам някои от тях, по едно време и в този филм щях да се вкарам, но ще трябва бая чаршаф, твоя пътепис е вдъхновението което запали искрата за Ком-Емине. Да използвам случая и да те помоля да ми пратиш траковете, за да ги сложа на
eTrex® 30.
Нед Яну 11, 2015 8:33 am
Tito
Ще ти изпратя най-вече и маршрутите (routes), защото реално тях можеш да заредиш в трип компютъра на GPS-а и да си гледаш разстояния, скорости и времена. Много пъти съм го казвал, че траковете не са най-удобното нещо за навигация, защото просто следваш една траектория по карта без да добиваш точна представа за оставащо растояние и време. Дай ми един мейл и ти мятам всичко.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети