Велообиколка на Витоша или героизма на Puma CoolMax`03
Начи първото ми туристическо посещение на Витоша го направих по-предния уикенд - 28.06, неделя и то на колело. То беше валежна велонеделя, но времето ми поля водичка и така на тази планина и тръгна по вода с мене, ама на педали
Миналата седмица с Емо си плювнахме тоз уикенд /4-5.07/ за 100-те км. на Витоша или велообикалката на същата. Тя е и официално ежегодно състезание, което тази година ще се проведе през Септември.
В четвъртък се разбрахме да я направим в събота. Обаче прогнозите бяха за по-хубаво време в неделя и ние се съобразихме с тях.
Номера беше да гласуваме първо и после - на педалите.
Речено-сторено.
В неделя аз открих изборния ден /в 06.10/ с вот за .... /влязоха моите в парламента де /
07.10ч. същия ден се срещнахме с Емо на "колелото" в Симеоново - от там в колонка по една кола се качихме току-под гората и обиколната пътека.
От тук почна и големото врътене, което на моменти е адски приятно. Има участъци в които се бута, спуска, асфалт, гора, открито, в поле.... абе общо взето много разнообразно е трасето. Най-високата тачка е на 1343 м.н.в., а най-ниската - на 700м.н.в.
Първата почивка беше на първите 10 км. на една чешма над Бояна:
От тук следва доста разнообразно трасе - павета в горните части на Бояна-Княжево, спускане, бутане, катерене по асфалт до Тихия кът. Даже по едно време се отвори гледка към Люлин:
Така лека-полека стигнахме до над Владая. От там трасето до Кладница е вълшебно - ~10км. с 40 м. денивелация надоле, като се кара по пътека над водопровод, постлана с килим от борови иглички и тук-таме шума ГООООУем кеф.
На места пътеката е доста панорамна:
Направихме и втория водопой по пътя тук:
В Кладница се отбихме в едно магазинче с маси отпред за дозареждане с енерджи - я спущих един сладолед:
От Кладница спускахме по едни Хасфалтирани пътища. След това по едни черни пътища стигнахме до яз. Студена:
Малко след това минахме през с. Боснек и поехме нагоре по асфалтиран път към с.Чуйпетлово. Голяма досада е този път. Удървиха ни се задниците по него. Единственото интересно нещо по пътя беше да видя къде е входа на пещерата Духлата, която по думите на Емо била най-интересната и автентична българска пещера.
След голям зор стигнахме в Чуйпетлово:
, където още на входа разбрахме защо се казва така селото, благодарение на този прекрасен гласовит юнак:
В това село му апнааме царски шкембе-чорба, боПППП, кюфтенца и кебапченца...
Поехме към най-високата точка от маршрута - местността Смильо. Тази част е изкачване, покрай много интересни каменни сипеи, но с много малки размери на камъните. Тука вече надуших роднио въздух и ми дойде пауър, демек станах джедай Смильо е кръстопът, като нашата пътека се кръстосва с европейския туристически маршрут Е4:
Последва много приятен даунхил /спускане/ до Ярлово. Направихме две-три снимки на центъра на селото с черквата и интересната чешма там:
Чешмите са интересни "атракции" по пътя - ето ни и на следващата - на Ярема:
Над Железница фанахме отново обиколната на Витоша, която в източната част на планината имам съмнение, че е правена пак над водопровод. Имаше много интересни местенца като това мосте:
Всеки, който се е качвал/слизал на/от Черни връх от/към Железница знае благоустроените полянки за пикник над селото - е ние минахме от там и продължихме по обиколната "магистрала", дето вече беше понатоварена от трафик с колеги туристи . Свирках доста често, даже по едно време ми се схванаха джуките на фуния... Бъзикам се де - ама доста често подсвирквах.
Минахме над Бистрица, спуснахме се до симеоновските езера и след 11 часа и 30 минути бяхме до колите.
Последните 15-тина километри ги минахме на автопилот. Пътеката е перфектна за каране, ама умората и особено тази концентрирана в задните части си каза думата. Допълнително ни спираха кефа множеството хора по нея. Ама карай - планината естествено е на всички, стига да не са на ДВГ.
Ще попитате - "Какъв е тоя героизъм на Puma CoolMax`03?"
Ами малко преди боянската чешма усетих, че съм си забравил ръкавиците, а гриповете на дръжките на колелото ми са с едни пирамидки, дето при продължително каране довеждат до протриване и болка в дланите. Та въпросните резервни чорапи, които цял живот са ми служили и са газени, тъпкани и усмърдявани, ги превърнах в ръкавици и ръководеха 90% от карането ми него ден. Т.е. те управляваха живота ми в тези 10-тина часа. Какъв по-героичен завършек на съществувание?! :
_________________ "А ненужния спор оставете –
всичко вече доказал съм аз:
най-красиви са днес върховете,
недостигнати още от нас." Владимир Висоцки
Пон Юли 06, 2009 10:02 pm
albena :-)
благодарско
отивам да чета приказки сега
Пон Юли 06, 2009 10:04 pm
Spas
Браво и от мен, колкото за хоризонталната пътека, която ти наричаш обиколна от Железница почти до Драгалевци е вярно, че е над водопровод, който е строен още преди втората световна война от германци и довежда водата от язовир Бели Искър до София и някой хора пият от нея и сега а не от големия Искърски язовир
Вто Юли 07, 2009 10:11 am
dido
Леле големи сте джедаи бе.
Сухоежбина стана с планинското ходене последните няколко седмици Гледам избива кой на колоездене, кой на риболовстване ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 07, 2009 11:14 am
Kat
А какво стана с велообиколката на Пирин, дето Емо я замисляше?
Вто Юли 07, 2009 2:55 pm
dido
... Билно ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 07, 2009 3:21 pm
pepino_bg
Kat написа:
Няма желаещи се оплака той - включително и аз нища. Абе тва е сериозна планина, тва 4 дена си е бъхтене на педали и то по Санданско - там се мре у полето от жега
Зевзецитееее - чекам ви и вас да си земете по едно читаво коло /особено Петре/ и викам дори на Пинд да му врътнеме едно кръгче август месец примерно
А, какъв Сандански велообиколката бе, БИЛНО викам аз
Викай бе Дидо - викай, че да те чуеме - е така - "БИЛНООООО"
Баце - билното е ясно - без коло че го праиме, ама помисли за тоя маратон през вр. Пирин - ногу маратонска безводна ми се види работата. Абе ти тая година нещо на екстремизъм си го ударил?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети