Здравеете, преатели!
Оня ден видех у фейсбуко призив да се подпишем у интернета и така сме щели да спасиме теснолинейката /не знам от кво, вероятно закриване поради икономически причини/, което ме инспирира да решим, да се повозим на нея и да пробвам с лефчетата си да се подпишем. Естествено, пасивното возене и съзерцание на пейзажа е жизнеутвърждаващо и поетично, но не ми подхожда на темперамента и прозаизъма, затва реших, че би било добре да го комбинирам с дозичка планина. Тука се образува и проблемата ми, не познавам зимните варианти на околните планини, познавам слабо летните им участъци с хасфалт и не ми се иска да вкарвам у излишни приключения хората, които ше ми се вържат на акъла и ше ме придружат в спасението на теснолинейката. Затва и се обръщам към вас, като компетентни по планинарските въпроси, да дадете акъл за некъф маршрут, като стартовата точка /а вероятно и финалната/ да е некоя гара от маршрута на теснолинейката. Мойте повърхностни идеи засега са Банско-х.Бъндерица /предвид пристигането на влакчето около 14:15ч. и залеза около 17ч., едва ли ше имаме време за нещо повече/, Добринище-Гоце Делчев, Якоруда-Трещеник/или Грънчар, според случея/, Белица-Семково, Аврамово-Белмекен. Групата ни вероятно ше е компактна и от хора с много добра до отлична физическа подготовка /колоездачи-аматьори на най-високото за страната ни ниво/, като част от тех има известен планинарски опит /съобразяване на екипировката, преценка докъде може да се рискува и кога да спрем да се правим на герои, и да се върнем на топло/. Т.е. ше ви благодарим предварително за предупрежденията колко е опасно да тръгва група от неподготвени и непознаващи планината хора, които може да си спестите и да се насочите към даване на идеи за маршрут в рамките на 3-4-5часа интензивно ходене /да кажем със средна около 4-4,5км/ч на баир и около 6-7 на равно, като не е изключено и подтичване в случей на необходимост/. Нуждая се от инфо кои хижи /Бъндерица, Вихрен, Гоце Делчев, Трещеник, Грънчар, Хр.Смирненскии т.н./ работат в момента, по кои маршрути има най-добра и лесна за непознаващи наизуст маршрута маркировка или очевидна пътека. Естествено, инфото може да е придружено и с компания на место, като засега планът ни е да се повозим на теснолинейката в 10ч. от Варвара таа събота и прибирането да е в неделя, но е възможна и промяна на графика за делнични дни или следващ уикенд. Т.е. сички са поканени да спесим теснолинейката с лефчета, а подписите у интернета не са излишни. Предварително многоблагодаръ за съдействието!
Чет Яну 08, 2015 9:49 am
Todor
Нещо с по-малко возене ако те устройва......
Много атрактивен маршрут е спирка Долене - вр.Милеви скали - Варвара. Към 6-7 часа може би. (със скоростта, която си описал доста по-малко).
Ако искате да спите по пътя е х.Равно Боре.
Друг маршрут : спирка Костандово - крепост Цепина /х.Цепина/ - спирка Цепина /2 пътеки към спирката/. Или продължение през Гарванов камък /немаркирано/ и спускане във Варвара.
и други има ....
Чет Яну 08, 2015 10:49 am
Gamina
Бъндерица не работи, отключена е малката постройка. Вихрен работи когато има резервации.
х Бъндерица, х Гоце Делчев са практически хотели вече, особено последната.
До х Гоце Делчев има едно бунгало, на бай Джаре - 4-5 двойни стаи - проверете го.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Яну 08, 2015 1:05 pm
Алекс.Йо
Смирненски, Трещеник и Семково работят. Грънчар зимата май е на самообслужване.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети