|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
ivailo.hr
|
|
|
Адаш, на вас дъждът все във врата ви е дишал, пък нас само по петите ни гонеше.
Понакваси ни само на 1 май, като се качвахме към х. Пашалийца. На другия ден ни понаръси съвсем лекичко, а силният го скатахме на сухо по пладне под каменния заслон с покрив от тикли и чешма по пътя между х. Момчил юнак и х. Пашалийца. Май това ни бяха водните бани... Иначе от мъгла по не можахме да се отървем. Следобедът на 3 май на връх Свобода се скапа и нямаше добра видимост, почти целият 5 май беше мъглив и не ми позволи много волности от връх Проглед, а половината от 6 май беше такава бяла боза, че нищо не можахме да видим по Добростанския рид. Чак като слязохме от х. Марциганица до Бачковския манастир по "Четиридесетте кълки" се показа слънцето и се поразсеяха облаците, но недостатъчно, за да ми падне на мушката целия връх Червената стена.
Вас валя ли ви на 3, 4 и 5 май?
|
|
|
Сря Май 07, 2014 2:40 pm |
|
 |
Petya
|
|
|
Ех, ама не казвате, че ще ходите натам, 'начи, можеше да ви кажа къде е ключа от бараката, да се поскриете малко на топло през бурната вечер
Ние се мотахме из баирите и ливадите югозападно от Момчил юнак в търсене на гъби - имаше много (челядинки, смръчкули и масловки), още ги ядем.

|
|
|
Съб Май 10, 2014 6:45 pm |
|
 |
Petya
|
|
|
 |
 |
Може би ако празниците бяха в края на месец май щеше да е по-добре и родопското зелено щеше да е повече, ама няма как да стане. |
Абе по на ниско си е родопско зеленото и в началото на май, по-нагоре е друго - все пак на 5 май беше понаръсил и снежец над 1500 м.
п.п. Много хубави снимки си направил. На 2 май и ние видяхме дъга в ниското - под Югово се падаше. Интересно беше времето тия дни, не може да се отрече.
|
|
|
Нед Май 11, 2014 10:25 am |
|
 |
Todor
|
|
|
|
 |
 |
Ех, ама не казвате, че ще ходите натам, 'начи, можеше да ви кажа къде е ключа от бараката, да се поскриете малко на топло през бурната вечер
....... |
Какво имаш предвид? Някое заслонче ли? Или някоя от многобройните вили по пътя?
Между другото минахме покрай чудесен заслон на ЛД Давидково - доста търсихме ключ, но не намерихме - иначе щяхме да спим там. Странна логика да се заключи заслона.... Културните хора /като нас / са прецакани и не могат да го ползват, а вандалите, които искат да трошат и крадат няма да се спрат от една заключена врата.
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 3:28 pm |
|
 |
kokoex
|
|
|
|
Да се възползувам да попитам тука, че като гледам май тука са най-най родопските ентусиасти /Ако модератора сметне за необходимо - да трие, мести - има пълното право/.
Та въпроса ми е - как стои посещението на граничните зони около гръцката граница. Не става въпрос за преминаване на границата а за скитане из района на границата откъм нашата страна?
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 3:37 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
 |
 |
Да се възползувам да попитам тука, че като гледам май тука са най-най родопските ентусиасти /Ако модератора сметне за необходимо - да трие, мести - има пълното право/.
Та въпроса ми е - как стои посещението на граничните зони около гръцката граница. Не става въпрос за преминаване на границата а за скитане из района на границата откъм нашата страна? |
Никакви проблеми. Погледни майското ходене от миналата година. Пътеката си върви 5 метра в България 5 метра в Гърция.... по самата "бразда" повечето време.
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 4:24 pm |
|
 |
kokoex
|
|
|
|
Тодоре, благодаря!
А трябва ли някакво предварително уведомление, записване и прочие процедури?
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 4:26 pm |
|
 |
ivailo.hr
|
|
|
 |
 |
.........................................
Та въпроса ми е - как стои посещението на граничните зони около гръцката граница. Не става въпрос за преминаване на границата а за скитане из района на границата откъм нашата страна? |
 |
 |
.........................................
А трябва ли някакво предварително уведомление, записване и прочие процедури? |
Привет!
В момента има само една гранична зона, при това два пъти по-широка отколкото е била преди 1989 г. В момента граничната зона започва около 30 км. преди линията на държавната граница. По пътя Асеновград-Смолян табелата е малко след Чепеларе... Доколкото знам в сегашната Гранична зона Гранична полиция има право да те спре и да те пита кой си и за какво се бориш. Тъй...
По-интересното понятие е т.нар. Гранична ивица (накогашната Забранена гранична ивица). Това е зоната с дълбочина 100-300 м. от линията на държавната граница (бразда с купчини варосани камъни и пирамиди с номера). По черните пътища водещи в близост до границата има стари и нови табели Гранична ивица. Та там пребиваването на хора и май беше извършването на стопанска дейност (бла-бала-бла...) става с разрешение на Гранична полиция. Мисля, че нерегламентираното (т.е. без официално предупреждение) присъствие там в момента е наказуемо с административни санкции (глоби), но тук не съм много запознат. Е, в някои случаи вероятно човек може да се озове и с пранги на ръцете, ама да не задълбаваме натам, щото нали сме само туристи. За да си спести неприятни емоции и обяснения изсмукани от пръстите, човек е добре да предупреди официално Гранична полиция: в Главна дирекция в София (за цяла България), в някоя от Регианалните дирекции (Драгоман за западната, Смолян за гръцката и Елхово за турската граница) или по места в съответните Гранично-полицейски управления. Разбира се нищо не пречи и човек просто да си грабне шапката и да тръгне по баира, но всеки сам си преценява.
Отварям малка скоба по повод миналогодишната ни родопска "одисея". Месец и половина след това ми се обадиха по телефона и ми казаха, че е добре да се явя като свидетел по администратично дело в Смолян, което и направих няколко месеца по-късно. Естетствено ставаше въпрос за глупости, но общо взето с тях е пълен животът. Повече няма да навлизам в подробности.
А по повод на граници, зони и т.н. само ще отбележа един факт, от който зинах от недоумение оня ден. Мой познат заемал доскоро ръководна длъжност еди къде си, ми каза, че преди 1-2 години високоразвитата и демократична Германия е увеличила присъствието на гранични полицаи по границите си и то и със страни, които са в Шенген. Говорим за зелена граница (демек къра или гората). По пътищата проблеми няма, бариери няма...
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 6:07 pm |
|
 |
kokoex
|
|
|
|
Ивайло, благодаря за разясненията. Точно за граничната ивица беше въпроса. Ако имаш възможност би ли ме светнал как става уведомяването. Лично ли трябва да се явиш в съответната дирекция или може и по електронен път? Щото чак до Смолян не ми се ходи 
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 6:14 pm |
|
 |
ivailo.hr
|
|
|
Не съм запознат в подробности с възможните начини за подаване на уведомление или както там се нарича. Аз съм го правил лично на хартия и по факс.
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 11:01 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
Да бе да.... Ще направят официална пътека, ще напечатат карта и т.н. маркировки и никъде няма да пишат за административни санкции от закона - не вярвам! Утре ще се заема с проучване на закона. На първо четене мисля, че това е някаква мъгла пускана от местните "водачи" за да ги наемат за гидове. Три пъти съм ходил, жив човек не съм срещал - нито съм се крил - напротив - правим маймунджилъци на камерите.
|
|
|
Сря Юни 11, 2014 11:17 pm |
|
 |
kokoex
|
|
|
|
Току що говорих с гранична полиция. Обясниха ми следното - необходимо е да изпратите e-mail с данните си /ЕГН, лична карта номер - издадена от - на/ на техният e-mail адрес, като в писмото посочите датите и района където възнамерявате да пребивавате. Също така ако сте с автомобил и номера на автомобила.
Наблюдава се вече цивилизовано отношение към бедните туристи вече 
|
|
|
Чет Юни 12, 2014 9:53 am |
|
 |
Petya
|
|
|
Хайде да кажа и законодателно как е уредено това:
ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за Министерството на вътрешните работи
Чл. 84. (1) Гранична зона е територия с дълбочина 30 км, която на сухоземната граница се определя от линията на държавната граница, а на морската и речната граница - от линията на брега, и в която ГДГП осъществява правомощията си по охрана на държавната граница и граничен контрол.
(2) Гранична ивица е частта от граничната зона, разположена непосредствено по протежение на линията на сухоземната граница, с дълбочина до 300 м считано от линията на държавната граница.
(3) Островите и българската част от водите на граничните реки се включват в граничната ивица. Тази разпоредба не се прилага за река Дунав.
(4) Точното очертаване и определяне на дълбочината на граничната ивица се извършва от министъра на вътрешните работи, след като вземе мнението на съответните областни управители и кметове.
(5) Извършването на стопанска или друга дейност в граничната ивица се съгласува с директора на съответната регионална дирекция "Гранична полиция".
…
Чл. 87. (1) Лицата, преминаващи през държавната граница на Република България, подлежат на гранични проверки в съответствие с Регламент (ЕО) № 562/2006 г. на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници)
(2) Транспортните средства, стоките и друго движимо имущество, преминаващи през държавната граница на Република България, подлежат на гранични проверки по ред, определен с акт на министъра на вътрешните работи.
…
Чл. 278. За нарушения на разпоредбите на правилника виновните лица носят отговорност по чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН-Чл. 32. (1)Който не изпълни или наруши постановление, разпореждане или друг акт, издаден или приет от Министерския съвет, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 100 до 2000 лева).
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 279. (1) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
Присъда по НК във връзка с чл. 83 от ППЗМВР има една – на сириец (разведен, осъждан, безработен), тръгнал да бяга от РБ към РТ без документ за самоличност, без разрешение, с наложена забрана за напускане на РБ, доказан пряк умисъл и т.н.
Така че за туристически цели, ако „случайно“ вземеш да преминеш през граничната ивица без разрешение, най-много глоба да те оръсят, но така или иначе в изпълнение на чл. 84, ал. 5 от ППЗМВР трябва да си съгласуваш ходенето с директора на съответната РД "Гранична полиция" и трябва да си носиш редовни документи при евентуална гранична проверка.
п.п. Има и една Инструкция № Iз-1455 от 31.07.2013 г. за способите и организацията за осъществяване наблюдението на държавната граница на Република България, където в раздел ІІІ на глава 5 са регламентирани особеностите в организацията на служебната дейност в гористи и планински участъци.
|
|
|
Чет Юни 12, 2014 11:07 am |
|
 |
Pagane
|
Иво , |
|
За много години !
Не знам къде си ходил , но снимките са много хубави , местата чудно красиви , годината ти започна добре 
|
|
|
Пон Яну 05, 2015 11:13 pm |
|
 |
Pagane
|
Re: Иво , |
|
 |
 |
 |
 |
За много години !
Не знам къде си ходил , но снимките са много хубави , местата чудно красиви , годината ти започна добре  |
Ама то си пише. От гара Аврамово до село Ковачевица.
Всъщност не е от новата година.Ходихме там преди седмица. |
Пише крайните точки ,но не е ясно кое къде е по пътя , по маркирана пътека ли се ходи ?
|
|
|
Вто Яну 06, 2015 2:13 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|