ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От Тевното езеро до Каменица и Яловарника - 6 Август 2008
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
От Тевното езеро до Каменица и Яловарника - 6 Август 2008
Автор Съобщение
dido

Мнение От Тевното езеро до Каменица и Яловарника - 6 Август 2008 Отговорете с цитат
Днес разрових едни забравени снимки и събрах 20-на кадъра като за едно кратко пътеписче, надявам се да е полезно предвид идващото лято:

В разгара на лятото - от Тевното езеро към Каменица, Маненкото езеро и Яловарника

До Тевното езеро стигнахме след една дълга разходка с начало Предел и връх Пирин - аз и Ива. Както е известно Белемето е благодатно място за всякакви разходки в сърцето на планината. От купчината неразходени маршрути изрових въпросното ходене до Яловарника.

Няколко странни езера под Каменица. Едното е червено, другото - синьо на залеза ...

Вечерна суматоха пред заслона, приятно е ...

Понякога се виждат и такива аномалии - странни оцветени лъчи на залез ...

Умерено рано сутринта тръгнахме към Дясната порта. Непосредствената ни цел беше първия връх от масива на Каменица - набедената Малка Каменица, бивш Смирненски, а още по-рано - просто първата чучка на Каменица откъм в. Кралев двор. Дотам се стига откъм Дясната порта - по два начина. Първия е от самата порта - вдясно. Подсича се едно късо гребенче откъм Митревото езеро и се излиза в подстъпите на Малка Каменица. Вторият вариант е пак с подсичане на късото гребенче, но откъм Белемето. Избрах него. Малко преди портата намерих едни пирамидки в правилната посока и лека полека, през сипея, излязох под върха.

Качването на Малка Каменица от страната на Дясната порта трябва да се направи внимателно. Пътечката е тънка, на места доста стръмна, а в някои пасажи всяка грешна стъпка се наказва с претрепване в урвата под краката. По-късно есента минах по тая пътека, обратно на тоя маршрут, с понатрупан сняг тук-там, с кофти обувки, без щеки и брах ядове ... Тук може би е добре да спомена, че по моя преценка, както и според някои пътеводители на Пирин, Малка Каменица е по-добре да се качва откъм Дясната порта, вместо да се слиза в тази посока поради очевидната причина - екстремните наклони са по-безопасни на качване отколкото на слизане.

Може би написах твърде много относно качването към Малка Каменица. С две думи - преджапахме го набързо и скоро бяхме на върха. Там е мястото човек да се наслади на обзорната панорама към Белемето и Тевното езеро. В ранната утрин цветовете на небе, трева и вода бяха особено живи, а кефа - голям Very Happy

Белемето ...

... и самото Тевно езеро

След двувършието на Малка Каменица следва леко слизане към Митревото езеро и лавиране отзад по каменисти сипеи нагоре към доайена - баш върхът Каменица. Качването няма особена специфика освен каменливия терен. Гледката от Каменица е подобна на предната от по-малкото връхче.

След Каменица направихме едно генерално отклонение от традиционните маршрути и тръгнахме към Маненкото езеро. Последното е разположено в малък висящ над Демиркапийската долина циркус, наречен просто Дупката. Езерото е доста голямо, скатано и много самотно. От съседното Митрево езеро го дели един къс и остър рид, който тръгва от Каменица на изток.

Ридчето е интересно за преминаване - силно каменливо в горната част, със сериозен наклон. В частта си над Маненкото езеро се изражда в поредица от остри жандарми. Нейде преди тях е добре да се слезе надясно към Дупката. За съжаление наклона не позволява да се види какво е надолу - проходимо или не, затова трябва да се импровизира.

Веднъж отминали горните пасажи, разходката в циркуса е песен. Отвсякъде те обграждат грамади, каменливи стени и сипеи. Езерото е като скрит диамант на дъното, лесно достъпно.

На брега на Маненкото езеро, отзад Каменица

След като отпочинахме подобаващо покрай пустите брегове, тръгнахме по един тревен склон в посока Башмандра. Склонът преминава в улей и излиза на склона на Яловарника. Оттам следва мощно маане по монотонен тревисто-каменист терен към двете коти на Яловарника. Метрите идат бая в жегата - препоръчвам качествена музика за MP3-ката, иначе не се издържа ...

Маненкото езеро в циркуса Дупката и връх Каменица

Циркусът на Манекото езеро и долината на Демиркапия

Едно надявам се полезно фото - Главното било и Хамбарташ насреща.
Вижда се Корнишкия превал и пътеката за слизане към Демиркапйската долина, в ниската и част наляво.

Яловарника е добър връх с постна гледка наоколо. Определено предпочитам да го гледам ОТДОЛУ нагоре. Сякаш като потвърждение на негативните ми нагласи нейде ми се причуха трясъци. Рекох си - онва облаче дето го дебна цял ден откъм Каменица явно е решило да се размърда. И - газ надолу към премката на Зъбът. Така и не разбрах кога слязох дотам. Изчаха Ива 10-15 минути, тя вика - що толкоз бързаше ??? Викам - гърмели, трясъци, буря иде, не чуваш ли ??? Оказа се, че само аз съм го чул, няма лошо ... Very Happy

От премката тръгнахме да се връщаме към Тевното езеро през оня гигантски каменен сипей под Яловарника. Море от камъни все едно, край нямат. За късмет тоя път нямахме грижи с водата и не ми се стори толкова зле минаването. Изкарахме още една приоятна вечер на заслона и .... това е Very Happy

Всички снимки - в галерията

Последната промяна е направена от dido на Нед Дек 17, 2023 12:59 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юни 28, 2009 11:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Добре си ги измъкнал снимките от архивите. Бива ли така хубави неща да прашлясват без да ги видим! Smile Между другото много ме впечатли на зумнатите снимки на Тевно как зад Валявишки чукар се пъчи Къркъмския чал. Punk

Пон Юни 29, 2009 8:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vasil111

Местожителство: велинград

Най добрия пътепис и най доброто ходене и маршрут! - далече от традиционните маркирани пътеки. И кво му е постното на върха - че каменица може би скрива целия северен пирин ли?
Пон Юни 29, 2009 9:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

vasil111 написа:
И кво му е постното на върха - че каменица може би скрива целия северен пирин ли?

А бе ялова работа Wink

Пон Юни 29, 2009 9:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vasil111

Местожителство: велинград

хахааа, ялова е да, некой на беговица ли ми каза не помня вече къде, че едно време хвърляли от там яловите крави долу... да им дойде акъла.....
Пон Юни 29, 2009 9:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

vasil111 написа:
хахааа, ялова е да, некой на беговица ли ми каза не помня вече къде, че едно време хвърляли от там яловите крави долу... да им дойде акъла.....

Ааа, ти пък. Толкова мръвки хвърлят ли се тъй на вятъра бе!? Laughing Пускали са яловите по южните скатове да пасат и да се угояват за месце. Това е. Сравнително ново названието е.

Пон Юни 29, 2009 9:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
amorpheus

Местожителство: София

Екстра си е върха, и гледката не е лоша, особено като не ти свети слънцето в очите (следобед).
Пон Юни 29, 2009 9:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didara

Местожителство: Сандански

Дидо, можеш ли да ми кажеш прблизително колко време е нужно да стигнеш от Предел до Тевното езеро и да ли си вървял по билото, защото точно по този маршрут мисля да минавам?

Вто Юни 30, 2009 3:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Ако питаш конкретно за ходененето, което съм описал горе - то беше силно разпокъсано и не е мярка. Билно (говорим стриктно), съм го минавал по време на различни преходи и мога да ти сглобя съвсем достоверна програма:

За 3 дена - нормални до средно тежки преходи:
Ден 1 - Предел - в. Пирин - нощуване в района на Каменишки връх или Даутов превал.
Ден 2 - Билно до Влахински езера или Муратово езеро през Вихрен.
Ден 3 - През Караулите и Типиците до Тевно езеро.

За 2 дена - доста тежки преходи:
Ден 1 - Предел - в. Пирин - в. Албутин - нощуване на заслон Кончето.
Ден 2 - Билно през Вихрен, Муратов връх, Караулите и Типиците до Тевно езеро.

Вторият вариант си е зор, като основния проблем е липсата на вода по билата.

Вто Юни 30, 2009 4:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
didara

Местожителство: Сандански

Благодаря много! Много ще ми е полезна тази информация Smile

Вто Юни 30, 2009 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mbb

Местожителство: Варна, България

Много полезен поне за мен пътепис. Браво на колегата.

Един въпрос, който ме вълнува последно време. Интересува ме възможно ли е от х.Гоце Делчев където ще оставим колата с лифта до х. Безбог да се изкачи в. Каменица (което е моя стара мечта) и да се върнем обратно до колата за един ден? Обикновено ходим двама аз и кумеца. Тази година ще бъдем в Банско от 07.08 до 17.08 т.е. летен преход. За справка за нашето ходене ще дам пример от лятото на 2007г. маршрута беше: х.Гоце Делчев лифта х. Безбог - Безбожки превал - Дженгалска порта - Валявишки езера - Винарска порта - в. Преславски чукар - в. Голямата страна - в. Голям типиц - Главнишка порта - Бъндеришки езера - х. Вихрен.За около 8.30 часа. Друг маршрут от същото лято беше: х. Яворов - Суходолски превал - в. Разложки суходол - в. Каменитица - в. Баюви дупки - з. Кончето - в. Бански суходол - Кончето - в. Кутело - Премката - Казаните - х. Бъндерица за около 6 часа.
Сря Юли 01, 2009 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Здрасти mbb, благодаря за добрите отзиви. Не е малко ходенето, но е напълно постижимо. Бих го оценил на око като 8-10 часа.

Като маршрут - х. Безбог -> Попово езеро -> Демиркапия -> западния бряг на Митрево езеро->качване без пътека до понижението между Малка Каменица и Каменица->Каменица. Има и алтернативен маршрут х. Безбог -> Попово езеро -> Момини езера - Лява порта на Кралев двор (над Тевно езеро) -> Дясна порта на Кралев двор (над Тевно езеро) -> Малка Каменица->Каменица. При 2-рия вариант почти не се губи височина (1-вия се слиза ок. 250 м от Демиркапия към Митревото езеро, но пък се пропуска качването на Малка Каменица).

Сря Юли 01, 2009 10:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Ей, тоя Дидо - се некой заек че изкара от капата. Laughing

Изкарай некой ветар да издуа облаците от планините, че втори уикенд не моеме да се расодиме билно... Laughing

Голема лудница е било на з. Тевно гледам... Shocked

Сря Юли 01, 2009 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Няма надежди и тая седмица за съжаление ... Crying or Very sad

Сря Юли 01, 2009 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mbb

Местожителство: Варна, България

Цитат:
Като маршрут - х. Безбог -> Попово езеро -> Демиркапия -> западния бряг на Митрево езеро->качване без пътека до понижението между Малка Каменица и Каменица->Каменица. Има и алтернативен маршрут х. Безбог -> Попово езеро -> Момини езера - Лява порта на Кралев двор (над Тевно езеро) -> Дясна порта на Кралев двор (над Тевно езеро) -> Малка Каменица->Каменица. При 2-рия вариант почти не се губи височина (1-вия се слиза ок. 250 м от Демиркапия към Митревото езеро, но пък се пропуска качването на Малка Каменица).

Благодаря за мнението колега. Croc

Сря Юли 01, 2009 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.