Изгубените Родопи част 6 - Археологически комплекс Перперикон
Тъй като тем подобните крепости, градове, изоставени махали/села, скални светилища, шарапани, скални ниши, пещери със скални ниши, скални гробници, монашески скитове и т.н. ми подпалиха фитилите, ще обърна внимание в бъдеще и на следните обекти, които предполагам биха били интересни и за вас!
Камбурлар Кале-светилище
Курт Кая-светилище
Калпак Кая-светилище
Олан Кая-светилище
Шан Кая-светилище
Хайранлар-светилище
Юмрук Кая-светилище
Топчулар-светилище
Ходжулар-светилище
Дюшун дере
Дюдюклюдере
Олу дере
махала Дойранци
махала Мумджидан
Чуково/скални ниши
Крепост Мал Асар
Подкова-призрачно село
Сив кладенец-призрачно село
Горно Луково-призрачно село
А сега по темата! Перперикон е познат вероятно на всички от вас, но ще ви го представя такъв какъвто го видях аз!
Споменах ли за наденичките от предната вечер гравирани с декемврийски дъжд и уют в базов лагер Широко поле, споменах! Всичко това се случи след форсираната двудневна серия по изгубените пътеки и обгърнати с мистика мъгливи Родопи. Източната им част, ако знаете какво да търсите, има какво да ви предложат! Това са Родопите! И пет живота не стигат да обиколите тази изпълнена с тайнственост планина. Според прогнозата, денят щеше да предложи интензивни валежи - отново старият, но верен спътник мъглата и куп психопати с износени летни гуми по хлъзгавите пътища! Археологически комплекс Перперикон избягвах панически при предни посещения тук! Бесни тълпи от хора с пакети семки, глъч и сгънати под тежестта на обувките пътеки. Както при посещението на манастири в лошо време, така и сега, мястото е складирало богат потенциал в очакване да бъде усвоен, както са усвоени париците по евро проектите за облагородяването му!
Устроеният паркинг ме посрещна в късното утро!
Пътеката е осеяна с модерни табелки, боядисани камъни с обозначения и с всички екстри! Всичко е така нацапано, модернизирано и комерсиализирано за да бъдат усвоени париците, добре че беше дъждът да скрие сълзите от лицето ми.
Стигнах стълбите. Който е боядисвал парапетите е бил в предтреморна абстиненция. С боя бяха оцапани скалите на древните народи за години напред.........
Най-лошо впечатление ми направи дебелата лелка на паркинга от сергиите, която размахвайки туристическа карта на Перперикон, едва ли не ми се кълнеше, как няма обозначения по пътеката за да и направя оборот. Нищо лошо против хората, но това прави силно и жалко впечатление. Табелите са навсякъде, пътеките са маркирани, всичко е подробно описано (крепостни стени, скални гробници, кладенци, църковни и жилищни постройки)... Тази местна женица ако е обиколила и една десета от това, което аз видях в последните седмици тук, шапка и свалям. Жалко за хубавите ни и изпълнени с история места, облагородяването им с цел печалба и т.н. Що ли не вземат да "облагородят" и районите, около Сиври Кая и Саръ Кая...
Поех в мъгла по старите улици на град/комплекс Перперикон.
Поглед назад към мъгливата долина. Бях сам, липсваха автобусите с нечленоразделно говорещи и умно гледащи...
Стълбище между стените на някогашни сгради.
Според описателни табели, това е олтарът на Дионис!
Мини кладенци вкопани в скалите.
Ето затова се изказвам остро за всичко тук!!! Повечето вдлъбнатини, освен с вода, бяха пълни и с фасове. При увеличение на снимката, ясно се вижда това!
Останки от жилищни сгради.
Скални гробници има много в района, както табели заковани по дърветата и модерни каменни стъпала циментирани в цялата местност.
И дълбоки кладенци за питейна вода вероятно!
Лампи, кабели вкопани в земята, цирка си отиде клоуните останаха...
Останки/основите на стара църква.
След което заваля отново проливен дъжд, а аз доволен, че отново хванах чист прозорец отпътувах да се суша и пазя камината! До скоро! Не съм умувал дали да продължа поредицата Изгубените Родопи, времето ще си каже последната дума!
Хубаво е, че все още същината на мястото успява да пробие изпод фасовете, цимента и сергиите.
Чет Дек 18, 2014 11:45 pm
dido
Страхотен е Перперек, в мъглите ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Дек 19, 2014 12:01 am
ivailo.hr
Подкова (ако приемем, че е това между Момчилград и Маказа) съвсем не е призрачно село. Има цели 400 и ... жители.
Мартине, щом си включил в списъка Горно Луково и Сив кладенец, можеш да се поинтересуваш и от наистина призрачни села (почти изчезнали във физическия смисъл на думата), като Жълти чал, Черна черква, Омарлар (Емерлер) и т.н.
Подкова (ако приемем, че е това между Момчилград и Маказа) съвсем не е призрачно село. Има цели 400 и ... жители.
Мартине, щом си включил в списъка Горно Луково и Сив кладенец, можеш да се поинтересуваш и от наистина призрачни села (почти изчезнали във физическия смисъл на думата), като Жълти чал, Черна черква, Омарлар (Емерлер) и т.н.
Страхотна информация за горе изброените, ще проуча за тях по-добре, но сега идва зима, ще насоча усилия към другите ни планини! Поздрави!
_________________ http://keepliving.eu/
Продължавайте да живеете – истински и искрено, така, както Вие смятате за добре. Вашият поглед към живота е този, който определя ценностната Ви система и цялото Ви поведение, дори и те не винаги да съвпадат с общоприетото мнение. Помнете, че Вие вземате решенията и носите отговорността за пътя, по който вървите.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети