26-29 декември ще прекараме на ЦПШ, предимно за почивка. Двама души сме, с опит в летните планини и сме минавали повечето маршрути в Рила и Пирин, но никакъв зимен опит (като изключим Витоша). Имаме подходящи дрехи и обувки, но не и котки или снегоходки, не караме ски. Какви относително безопасни еднодневни маршрути бихме могли да направим при тези условия, ако е хубаво времето? Мальовица е ясно, че отпада, знам че долината е лавиноопасна - все пак, докъде може по нея да се ходи? Ще отидем до хижата, а след това можем ли поне известно разсотяние безопасно да се разходим? До Страшно езеро подходящ маршрут ли е - (през хижата, или през Йончево)? Знам, че може лесно през Вада до 7-те езера, но ми се иска нещо, което да е на отворено, поне някаква гледка да имаме - целта не е толкова преход (все пак не е изкл
чено), колкото да се поразходим и да видим познати места през зимата, с хубава гледка.
Блгодаря за съветите!
Пон Дек 15, 2014 4:56 pm
Gamina
До Страшното няма да имате проблеми, ако има пъртина Разпитайте на хижата дали някой се е качвал скоро до заслона и ако потвърдят - тръгвайте, дори и да не стигнете до Страшното, гледки ще имате
Същото важи и за Йончево - тръгвате сутринта и докъдето стигнете по пъртината, със сигурност някой ще е минавал поне в някаква част от пътя.
От хижата може да се разходите поне до Втора тераса, а ако условията позволяват и по-нагоре.
Благодаря, надявах се на подобен отговор Всичко зависи от времето, надявам се на най-доброто. Чудя се, дали на ЦПШ има възможност да се заемат снегоходки? Ще ги питам директно.
Освен идеите , които споменаха по-горе колегите , вариант е и след Втора тераса до БАК , след Йончево от ляво (изток) до Поповокапския превал , откъдето също се откриват хубави гледки , но това при ясно време и ако е минавано преди вас , за да не се объркате .
Пон Дек 15, 2014 6:51 pm
sprocker
Горе долу каква е продължителността на тези маршрути зимата в хубаво време за двама добре подготвени души? И до Страшното и до БАК съм ходил 5-6 пъти, но само през лятото, та се притеснявам да не подценя времето, през Йончево не съм минавал.
Пон Дек 15, 2014 7:01 pm
Gamina
Аз изхождам от това, че те ще тръгнат само при добри условия и наличие на пъртина. В такъв случай стигането до Страшното е горе-долу колкото лятното. Сложи си за всеки случай два часа резерва спрямо времето, за което го правите лятото.
Онзиден се качихме за 3,5-4ч от ЦПШ до Страшното (покрай хижата) с големи раници и биене на пъртина. Вярно бяхме със снегоходки, ама си беше зор. В кофти условия упражнението може да отнеме мноооооооооооого време.
До БАК само веднъж съм ходила зиме и нямам никакви спомени за колко време. То като има достатъчно сняг излизането до втора тераса е песен. До БАК обаче доста по-рядко се ходи зимата и има вероятност да няма следа.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети