ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Лесни зимни маршрути с начална точка ЦПШ

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Лесни зимни маршрути с начална точка ЦПШ
Автор Съобщение
sprocker

Мнение Лесни зимни маршрути с начална точка ЦПШ Отговорете с цитат
Привет!

26-29 декември ще прекараме на ЦПШ, предимно за почивка. Двама души сме, с опит в летните планини и сме минавали повечето маршрути в Рила и Пирин, но никакъв зимен опит (като изключим Витоша). Имаме подходящи дрехи и обувки, но не и котки или снегоходки, не караме ски. Какви относително безопасни еднодневни маршрути бихме могли да направим при тези условия, ако е хубаво времето? Мальовица е ясно, че отпада, знам че долината е лавиноопасна - все пак, докъде може по нея да се ходи? Ще отидем до хижата, а след това можем ли поне известно разсотяние безопасно да се разходим? До Страшно езеро подходящ маршрут ли е - (през хижата, или през Йончево)? Знам, че може лесно през Вада до 7-те езера, но ми се иска нещо, което да е на отворено, поне някаква гледка да имаме - целта не е толкова преход (все пак не е изкл
чено), колкото да се поразходим и да видим познати места през зимата, с хубава гледка.

Блгодаря за съветите!
Пон Дек 15, 2014 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
До Страшното няма да имате проблеми, ако има пъртина Smile Разпитайте на хижата дали някой се е качвал скоро до заслона и ако потвърдят - тръгвайте, дори и да не стигнете до Страшното, гледки ще имате Smile
Същото важи и за Йончево - тръгвате сутринта и докъдето стигнете по пъртината, със сигурност някой ще е минавал поне в някаква част от пътя.

От хижата може да се разходите поне до Втора тераса, а ако условията позволяват и по-нагоре.

Пон Дек 15, 2014 6:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
sprocker

Благодаря, надявах се на подобен отговор Razz Всичко зависи от времето, надявам се на най-доброто. Чудя се, дали на ЦПШ има възможност да се заемат снегоходки? Ще ги питам директно.
Пон Дек 15, 2014 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Освен идеите , които споменаха по-горе колегите , вариант е и след Втора тераса до БАК , след Йончево от ляво (изток) до Поповокапския превал , откъдето също се откриват хубави гледки , но това при ясно време и ако е минавано преди вас , за да не се объркате .
Пон Дек 15, 2014 6:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sprocker

Горе долу каква е продължителността на тези маршрути зимата в хубаво време за двама добре подготвени души? И до Страшното и до БАК съм ходил 5-6 пъти, но само през лятото, та се притеснявам да не подценя времето, през Йончево не съм минавал.
Пон Дек 15, 2014 7:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Аз изхождам от това, че те ще тръгнат само при добри условия и наличие на пъртина. В такъв случай стигането до Страшното е горе-долу колкото лятното. Сложи си за всеки случай два часа резерва спрямо времето, за което го правите лятото.
Онзиден се качихме за 3,5-4ч от ЦПШ до Страшното (покрай хижата) с големи раници и биене на пъртина. Вярно бяхме със снегоходки, ама си беше зор. В кофти условия упражнението може да отнеме мноооооооооооого време.
До БАК само веднъж съм ходила зиме и нямам никакви спомени за колко време. То като има достатъчно сняг излизането до втора тераса е песен. До БАК обаче доста по-рядко се ходи зимата и има вероятност да няма следа.

Малко да ви надъхам, прясно-прясно, от вчера:
https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/10834925_10152892354449250_4306048031359512725_o.jpg

Пон Дек 15, 2014 7:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.