Златните мостове - Черни връх - Платото - х. Септември
Здравейте,
Нов съм във форума, опитен съм в планината, но уви, знанията ми за пешеходните маршрути на Витоша се изчерпват с Драгалевската и Симеоновската пътека за Черни връх. По-подробният ми план е автотранспорт до Златните и оттам преход през х. Кумата - Черни връх - Платото - вр. Камен дел - х. Бор - х. Септември. Доколкото проверих в нета, Златните мостове - Черни връх го дават около 3 часа. Интересува ме най-вече колко време е необходимо за останалата част от така замисления маршрут (не обичам да се връщам по пътеката, по която съм се качвал ). Крайната точка обезателно е х. Септември, защото имаме запазена нощувка. Ще сме компактна група от 2-3 души, с темпо на ходене средно към средно-бързо
Също така на картата, с която разполагам, е маркирана пътека от х. Бор директно за х. Септември, която не заобикаля през х. Момина скала. Маркирана/утъпкана ли е тази пътека и има ли възможност за изгубване? С GPS не разполагам.
Колко е надеждна маршрутката от Руски паметник до Златните? Досега никога не съм я ползвал.
Пет Дек 12, 2014 2:10 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Re: Златните мостове - Черни връх - Платото - х. Септември
Junglist написа:
Колко е надеждна маршрутката от Руски паметник до Златните? Досега никога не съм я ползвал.
Върви само събота и неделя до Златните. Мисля че е на кръгъл час. От Камен дел съм слизал само към Тинтява, таак че тук не мога да съм полезен. Весело и да разкажеш после
Трудно ми е да дам конкретно време, то е твърде субективно, но като цяло маршрутът си е таман за един ден.
Ориентировъчно да речем от Черни връх до Платото – един час; По Платото до вр. Камен дел – още един час; после от Камен дел до х. Бор (не работи!!) още около час.
От х Бор има пътека към х. Септември, отделя се зад хижата, веднага след хижата има мостче (над Боянска река). Като минете по мостчето пътеката се разклонява: наляво е за х. Боерица и Планинарска песен, надясно и надолу е за Златните Мостове и х. Септември. Мисля, че имаше табелки. Малко преди да стигнете Златните мостове надясно трябва да има табела и пътека за х. Септември, тя е съвсем близо. И да я подминете ще излезете на поляната при Златните мостове и ще се върнете малко. От х. Бор до х. Септември ви трябват около 30минути.
Общо взето, ако се движите по пътеките, в горския пояс която и пътека да хванете до 30-40 минути ще излезете някъде. Един малък компас също може да свърши добра работа.
Вземете си челници.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети