Някой ако е ходил в зимни условия този маршрут, моля да сподели. То, че ще е по зимната, ок. Но все пак споделено от опит, няма да е излишно Идеята е да се ходи коледно натам..
Пон Дек 08, 2014 3:49 pm
НИКОЛАЙ Т.
Минавал съм го зимно и в двете посоки.Дали маршрута ще е труден или лесен зависи основно от метеорологичната обстановка и опита на участниците в групата.Ако има сняг или заледяване котките са задължителни , а пикелите и снегоходките са препоръчителни.Ако има мъгла, то и гпс-а става задължителен.При по-конкретни въпроси мога да дам и по-конкретни отговори.
Преминаването по маршрута зимно време трябва да е задължително с котки, пикел, снегоходки, въжета и осигуровка. Разбира се, трябва да знаете, как се ползват. Налага се да се подсичат лавиноопасни места, така че преценката за лавинна опасност е от ключово значение.
Вто Дек 09, 2014 10:23 am
Mariana1000
Според мен като имате желание го минете, иначе ще съжалявате На мен ми хареса
Разбира се, нашето минаване не беше съвсем зимно, нямаше много сняг.
Впечатленията ми са - няма някое супер страшно място, ако се ходи горе по ръба. На места сме се провирали между храстите и дърветата, не си спомням да сме подсичали някъде.
До въжето категорично не бих слязла, като го видях какво представлява и къде е. Отгоре над него се минава безпроблемно.
Като човек, който има фобия от високото - нямаше места, на които да ми се вие свят и да изпитвам ужас.
Това беше в хубаво време и без много сняг, но ако е лошо времето не виждам от какъв зор ще бъхтате пет-шест часа без никакви гледки
Бяхме без котки, защото снегът беше мек, но имах в раницата. Имахме и пикели, само за да пазят страх, при онези условия - на практика безмислени (освен за страха ).
Ако никога не сте правили подобен зимен преход, може би е добре да имате по-опитен човек с вас, но не е задължително. Все някога има и пръв път, в който човек тръгва и се справя без някой да му казва какво да прави
Смятам, че макар и да ни смятат за пишман туристки тук, щяхме да го минем и без Стефан да ни казва точно къде да стъпваме
Успех, хубави гледки и емоции!
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Дек 09, 2014 11:11 am
planinar
Mariana1000 написа:
нямаше много сняг
Това е ключовото за маршрута. Ако е достатъчно много - прехода става за Джедаи. Не е случайно, че няма предвидено зимно минаване по този маршрут.
Ако хората са аджамии, може голяма беля да стане. Ако са опитни - голям кеф ще си направят.
След като съм го минал зимата (`щот нямах идея къде съм тръгнал), бих се замислил много сериозно преди да повторя. Има много по-приятни места за зимни преходи.
Вто Дек 09, 2014 11:48 am
Plamen К
Mariana1000 написа:
До въжето категорично не бих слязла, като го видях какво представлява и къде е. Отгоре над него се минава безпроблемно.
Това въженце си е на лятната пътека и е сложено вероятно за допълнителна сигурност на преминаващите, защото там пътечката е много тясна, а склонът е много стръмен и ако някой се подхлъзне може да стане голяма беля.
Вто Дек 09, 2014 4:32 pm
pana
Ако говорим за едно въженце почти в началото на пътя от към Козя стена то се постави там след като стана един трагичен инцидент с една туристка.
Вто Дек 09, 2014 6:08 pm
Аспарух
Re: Х.Ехо-х.Козя стена
Преди 15-20 години, когато често минавах по този маршрут, през зимата между двете хижи имаше такова движение, че реално почти цяла зима си имаше пъртина.
Като тръгнете от Ехо, отначало няма нищо особено. Когато билото се стесни, непременно трябва да се минава или отгоре, или от север (от ляво), над гората. И да се объркате, никъде не се налага да се връщате повече от 10-20 метра. Някои от скалите можете да обиколите от север между дърветата.
Единствено като наближите Козя стена, в съвсем най-последния участък, се подсича от юг. Трябва да се върви до последно по билото и покрай скалите се завива по диагонал към хижата, докато се стигне до трасето на лятната пътека, където се върви по възможност покрай стърчащите камъни за сигурност. Страничният склон е стръмен със съответните последствия.
По принцип не е много, минавахме го за два и половина - три часа с група.
Ако не сте опитни, непременно вземете някой, който е наясно с пътя!!!
За мен този маршрут не е труден, освен ако не се случи лошо време и много сняг, но при такова време не виждам и смисъл да се ходи.
Осъзнавам, че Стара планина е коварна, но като сравнявам с Рила и Пирин, това ми се струва по-лесно за минаване. Например бих го минала пак дори и без Стефан, но не бих отишла без него на Вихрен например. Зимно имам предвид. Или даже на Калините. Но това е чисто субективно, обусловено може би от страха ми от пропасти и лавини
Този преход след срещата някои хора ми казаха, че е бил тъп и безмислен, но на мен много ми хареса, може би защото считам лятното Ехо - Козя стена за едно от най-хубавите места в Стара планина и имам сантименти
А какво бихме направили с Румито и Меги не се знае, все пак нас не ни е страх да спим сами на чували до оградата на ДДС-то, докато "един друг коуега" си прави там кошарка от клони около палатката за да се пази от мечките
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
А какво бихме направили с Румито и Меги не се знае, все пак нас не ни е страх да спим сами на чували до оградата на ДДС-то, докато "един друг коуега" си прави там кошарка от клони около палатката за да се пази от мечките
Тцъ, не позна! В Темната гора.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети