Mariana1000 написа:
Speedy написа:
Много красиви гледки към непознати за мен върхове. Надявах се някой от по-горе писалите да ги спомене, че и аз да ги науча, но...
Най-общо казано, това е Отовишкото било Белия разлат връх по средата трябва да е Кабул, вляво и долу под него са Седемте езера. На живо видяхме да се подава и Харамията (освен ако не съм си въобразила кой е ), но на тази снимка не се наемам да го разпозная
Бялото петно най-вляво мисля че е Зелени рид. Чудя се кое е най-дясното връхче до борчето, но ме е страх че ще се изложа, ако си кажа предположението
Много хубава част от Рила, безброй сини минзухари пролетта, още повече боровинки лятото, гледки към Калините по всяко време... само зимно не съм ходила там, считам го за голям пропуск
Според мен на снимката се виждат отляво- надясно: Зелени рид, Отовишки връх, Сейменски камък, Безименен или Езерния връх, Малък Кабул / Чочов връх/, Кабул, Крива соспа и последния вдясно е Ташмандра.
Добре ги разнищихте , няма спор
И за да не остане и кътче неразкрито , там най-вляво не се ли подава и крайчеца на Дамга
Сря Дек 03, 2014 12:43 pm
SHOGO
Деси, предполагам, че можеш да ги отгатнеш и през време на заснематето им, на място, без предварителна подготовка. Достатъчно е да се познават само основните, със специфична форма и белези(не толкова детайлно), както и между кои известни ребра и дялове се намират с основни реки между тях. Не е много трудно. Аз вярвам в теб, че няма да ти е проблем .... другия път ще те изпитам
Сря Дек 03, 2014 1:01 pm
dido
Деса е тънък познавач на планинската топонимия.
Знае разни непознати за мене върхове като Малък, Среден и Чочов Кабул, Езерен връх и т.н.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Дек 03, 2014 1:04 pm
iozkan
Чета, и тамън да напиша на Деси, че ще разбуни духовете с тоя Малък Кабул (Чочов), и гледам, че Дидо е реагирал светкавично . От мен още едно наименование на въпросният връх - Беинса Дуно.
Сря Дек 03, 2014 1:16 pm
dido
А, светкавично, цели 3 минути по-късно ...
Сря Дек 03, 2014 1:35 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
dido написа:
Знае разни непознати за мене върхове като Малък, Среден и Чочов Кабул, Езерен връх и т.н.
Dido, ти сериозно ли говориш, че не знаеш кой връх е известен сред туристите като Езерен връх и кой като Малък Кабул?
Или просто се шегуваш, а в действителност много добре знаеш?
Аз не разбирам много от топонимия, може би дори и малко не разбирам.
Но миналата седмица прочетох в Уикипедия следното: "В близкото минало стъпаловидния циркус на Седемте езера и самата езерна група се е наричал Еди гьол, а езерата - Едигьолски. Отделните езера са носили имена, различни от днешните. Те са се казвали както следва: Сълзата-Баш гьол, Окото - Чанак гьол, Бъбрека - Кара гьол, Близнака - Чифте гьол, Трилистника - Средния гьол. Последните две езера - Рибното и Долното, не са имали самостоятелни имена."
И се чудя дали има още живи местни хора, които споменават езерата със старите им имена. И дали трябва да се изчака и последният от тях да се пресели на онзи, по-добрия свят, за да може спокойно и с чиста съвест да се използват новите имена...
По темата: Ето според мен какво се вижда при изкачването от хижа "Мечит" нагоре по Царския път (може и да греша за някои обекти):
Сря Дек 03, 2014 4:50 pm
SHOGO
На първата снимка малко в дясно от Сейменския, върхът който се вижда според мен е Ашикларски връх ( или още Птичи) , а малко в дясно от Кабул пак от първата снимка е Крива Соспа.
Сря Дек 03, 2014 6:57 pm
dido
stefan_iliev38 написа:
dido написа:
Dido, ти сериозно ли говориш, че не знаеш кой връх е известен сред туристите като Езерен връх и кой като Малък Кабул?
Или просто се шегуваш, а в действителност много добре знаеш?
Аз не разбирам много от топонимия, може би дори и малко не разбирам.
Но миналата седмица прочетох в Уикипедия следното: "В близкото минало стъпаловидния циркус на Седемте езера и самата езерна група се е наричал Еди гьол, а езерата - Едигьолски. Отделните езера са носили имена, различни от днешните. Те са се казвали както следва: Сълзата-Баш гьол, Окото - Чанак гьол, Бъбрека - Кара гьол, Близнака - Чифте гьол, Трилистника - Средния гьол. Последните две езера - Рибното и Долното, не са имали самостоятелни имена."
И се чудя дали има още живи местни хора, които споменават езерата със старите им имена. И дали трябва да се изчака и последният от тях да се пресели на онзи, по-добрия свят, за да може спокойно и с чиста съвест да се използват новите имена...
По темата: Ето според мен какво се вижда при изкачването от хижа "Мечит" нагоре по Царския път (може и да греша за някои обекти):
...
Горния цитат от Уикипедия е даден като ключ към читателя за разбирането на популярния труд на проф. Ж. Радев "Природна скулптура на високите български планини", в частта му за Рила. В него професорът, давайки може би най-доброто описание на циркуса, не споменава Очи, Бъбреци, Трилистници, Сълзи, а използва съвсем други, забравени вече имена. Защо обаче го даваш този цитат не разбирам.
Относно двата "върха" - ами просто няма такива. Нито географската наука за Рила разпознава Чочови върхове и Микро-Кабули, нито Езерни върхове (Вазов съвсем да го забравим, че да не се окажем в парадокса в Дамгския дял да е най-висок Вазов връх).
Сря Дек 03, 2014 9:40 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 5 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети