Тази част на Рила не ми е позната и ме интересува участъка, като цяло има ли особености или места, които трябва да съобразя ?
По-конкретно пътеката, която тръгва в ляво от водопада и излиза над него ( към Бъбрека) дали е проходима за хора, които нямат алпийски умения?
Четох че е доста стръмно. Изискват ли се алпийски умения и алпийска екипировка?
Всякаква информация е добре дошла
Вто Ное 18, 2014 11:11 am
iozkan
Здрасти,
По добрата пътека е от другата страна, която излиза горе-вдясно от водопада. Като излезеш от гората и видиш големия камък, вдясно от теб през тревата тръгва пътека, по склоновете на Кабул. Аз съм изненадан, и не съм забелязал досега, че тази пътека липсва на БгМ, доста е писано за нея мисля във форума. Почти съм сигурен, че имам трак от миналата година от там. Пътеката си е много добре проследима чак, до навлизане в циркуса. Пресича се в горната му част, един поток, който е даден на картата на БгМ, който после се влива в Скакавица. Нагоре до излизането под Бъбрека от циркуса, се кара по тревата, като има и пътечки. Довечера мога да пусна трака, ако искаш. Лятото по този маршрут и разходка из Скакавишкия циркус е като рай на цветята, малко места могат да се мерят по красота с него. Иначе тази пътека е доста коварна при лошо и мокро време, стръмна е, тревата се пързаля много, има опасност от каменопади, особено пролетта, и никак не е за зимата. Отделно от склона на Кабула при повече сняг, един дявол знае какво може да се изсипе.
А пътеката отляво, за която питаш минава основно по камъняк, то това не си е пътека направо, много стръмно е, нестабилни камъни, нещо като сипей. Отделно горе в цуркуса вятъра, като наблъска снега от склоновете на Кабул и Сухия рид, и не е уплътнен, ходенето ще е голяма мъка. Май месец съм виждал преспи сняг, застанал плътно до скалата на Кабулският рид, и надолу през цепнатината се вижда, че е преспата е дебела повече от 3-4м. Сега се е стопил снега, който беше валял, но идват прогнози пак за сняг. Преценяйте, ситуацията спрямо времето е моят съвет.
Вто Ное 18, 2014 1:10 pm
mom4i
Пътеката в ляво тръгва точно под водопада с пресичане на реката, има купчинки тук-там. После слизаш леко под скалите. Минава през големия сипей и постепенно пресича улея и качва към гората (пак купчинки). Ако намериш влизането в гората, нагоре е много приятна пътека, чак до Сухия чал (е, няма маркировка, така че трябва да се внимава да не се изпусне).
Ако се качваш по сипея - камъни до горе
Няма трудни пасажи, но мисля, че сега не е сезона за това, предполагам, че камънаците са мокри и заледени, пресичането на реката ще е трудно. Най-добре е като падне достатъчно сняг, удоволствие е и нагоре и надолу - няма никакви камъни и се ходи по реката и после в ляво към гората (със ски или снегоходки разбира се).
Дясната пътека е доста по-камениста и трудна според мен, пак купчинки има тук и там. По нея по-дълго ще ходиш към Бъбрека и по-дълго ще си на немаркиран терен... Зимата там е най-големия лавинарник и не става въобще, освен ако не си скиор-екстремист, тях Господ ги пази ( и курсовете по лавинна безопасност също ).
И двете пътеки са в резерват "Скакавица" и със сигурност преминавайки по тях си в нарушение на закона
@mom4i , дай идея зимъска като не се виждат купчинките (затрупани от снега) и нямам друг ориентир , по тая лявата пътека ( , по която и лете аз не съм минавал ) как да стане ориентацията за минаване през гората , от къде точно е най-леко и безопасно , как да се ориентирам
Пусни трака на тази пътека, ако ти се занимава за да го имам за всеки случай.
Ще преценяваме на място дали да се опитваме.
Предвид това че се очаква да вали а и като чета, какъв е терена не съм нацелил сезона явно но мерака е голям.
Иначе съм екстремист но не скиор а не мога да си кача екстремното чудо с мен там горе за да екстремисвам
Мерси за информацията Ви.
Вто Ное 18, 2014 8:46 pm
iozkan
Маршрут от Зелени преслап през хижа Скакавица, оттам вдясно изкачване, и отиване до началото на водопада за снимки. После, излизане от циркуса по посока Бъбрека, изкачване на много красивия Чочов връх (кота 2506м). На Връщане,обратно към Бъбрека, и към Зелени преслап през Сухия рид.
Вто Ное 18, 2014 9:37 pm
vandu
Не съм на 100% сигурен, но мисля че пътеката в дясно е улея от тази снимка
ПС: те т'ва требе да е пътеката, ама некой спец да каже
Последната промяна е направена от vandu на Вто Ное 18, 2014 9:58 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
@mom4i , дай идея зимъска като не се виждат купчинките (затрупани от снега) и нямам друг ориентир , по тая лявата пътека ( , по която и лете аз не съм минавал ) как да стане ориентацията за минаване през гората , от къде точно е най-леко и безопасно , как да се ориентирам
За там ти требат най-малкото + 2х лавинни комплекта под наем
Мдам, пътеката е в дясно на снимката. По-скоро не пътека, минаване през хвойни и треволяци, а като се излезе над водопада има и камъни. Иначе това е начина за излизане от циркуса в дясно от водопада, към Скакавишкото езеро, Бъбрека и към Кабул наляво по една овчарска пътека.
Няма лавинна опасност по лявата пътека, ако се движиш както трябва. Идваш от долу по пътя на реката, там където реката завива надясно към водопада, ти продължаваш направо и търсиш безопасно качване в ляво, след големите морени влизаш в гората, от там нагоре до една тераса под Сухия чал, от терасата има безопасно качване до коловата маркировка ( да имаш там хубав сняг е голяма късмет, обикновено са камъни и треви, за разлика от останалите склонове на Сухия чал, които са обикновено лавиноопасни). При висока лавинна опасност въобще нямаш работа да излизаш от гората след хижа Скакавица, така че този маршрут в такива условия въобще не го коментираме
Има и други варианти, но те зависят от състоянието и остойчивостта на снега. Само лавинните комплекти не помагат, трябва да можеш да ги ползваш, а най-добре въобще да не стигаш до тях.
Най-добре е да съм минал вече от там и да съм оставил следи Имам много хубави зимни тракове от там, може да ги спазариме за бутилка вино
Трака е от курс за водачи в хубавата зима на 2013 г, с доста сняг. Т.е. ако няма много сняг, на някои места няма да се получи точно по трака... Има и изкачване на Харамията, но от трак няма много нужда
Да онагледя миналогодишното юнско минаване по "дясната пътека" с някое фото за най-обща представа (за тези , които не са минавали по нея )
улеят , по който се стартира
и след това в посока изток (ляво) по какъв терен ни се наложи да преминаваме
на места е доста стръмно и се пързаляше сериозно , добре че бяха щеките
Последната промяна е направена от dobrifin на Пет Ное 21, 2014 7:34 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети