Част от маршрута също е много добър вариант. За Воден чал съм го качвал 2 пъти и си е доста стръмничък в началото , и слизането не е от най-приятното. А от Кобилино до х. Мечит се минава за около 3 часа.
Най-добре ги забрави летните времена поне до следващото лято.
Минавал съм го лятото наобратно от хижа Мечит до Кобилино и си е 3:30 часа много здраво ходене.
Което автоматично значи, че зимата е около 6 часа на изкачване от хижата до Кобилино, а от Кобилино до хижата както казваш е поне 5 часа зимата.
Ако се качва човек от хижа Мечит през Кобилино до Рибни езера е поне 12 часа зимата
Ако се връща човек от Рибни езера през Кобилино до хижа Мечит зимата е 10-11часа.
При добро желание и добри условия може да се мине и за по-малко, но не трябва да се разчита на това.
Определено не сравнявам времената, просто споменах за какво време се взима през лятото от х. Мечит до Кобилино. Не съм подценил зимата по никакъв начин, пак искам да кажа.
Пон Ное 10, 2014 7:17 pm
Marthin
vedrin написа:
Marthin написа:
Мисля, че размислих. Наистина при тези условия няма как да се държи обичайното темпо , а и късия ден е пречка. В главата ми се въртят още няколко идеи , които са изпълними. А и има време за всичко , тъкмо ще се подготвя още по сериозно. Сега мисля да кача Мусала от Самоков и да се върна обратно , без превоз , след това Мальовица и така нататък. Надявам се да се видим на 22 на Мечит и да обсъдим, кой каквито идеи има !
Нямам достатъчно опит в планината зиме, за да давам съвети много-много, но все пак, понеже сте млад човек, си помислих че бих могъл да споделя някои правила, които гледам да спазвам колкото мога:
1) В зимни условия посещавам места, из които вече съм скитал лятно време (освен по-доброто познаване на местността и съответното намаляване на рисковете, тя е посвоему красива и интересна в различните сезони).
2) Поглеждам сегиз-тогиз написаното от по-знаещите, например Планинския зимен пътеводител на Аспарух Марковски, и си избирам по-малко технически сложни и лавино-безопасни маршрути. Всъщност първото ми по-сериозно зимно ходене преди години беше от Гьолечица до х.Иван Вазов по Зелени рид. Хем то не носи кой знае какви рискове при подходящи метеорологични условия (в ясно, студено и безветрено време, с дебела и добре слегнала се снежна покривка -- такава тя става в нашенските планини обикновено след средата на февруари и остава до към началото на май), хем е достатъчно дълго и разнообразно за натоварване и навлизане в материята.
3) Придържам се (с много малки изключения) към билни маршрути или широки долини, като избирам ясно и безветрено време. Склонове не подсичам. Ако настъпи неочаквано влошаване на времето, изчаквам подобрение на сигурно място (хижа, заслон), без да си поставям цели за достигане на определено място за определено време.
4) Тръгвам преди изгрев слънце, още с първите наченки на зората или дори още по-рано. Нощното ходене, особено през зимата и в позната местност, не е проблем и е много приятно, а изгревните гледки са не по-малко впечатляващи от залезните.
5) Нося със себе си GPS с резервни батерии и ползвам BGMountains картата. При снеговалеж, вятър, мъгла, това може да бъде животоспасяващо.
6) Никога не съм сам в планината зиме -- както пише и Аспарух, най-добрата група за преминаване на дълги маршрути е от 2 до 4 човека. Бих добавил че е добре те да са сходно добре екипирани във всякакво отношение и също да имат съпоставими физически възможности.
7) Преминаването на лавиноопасни склонове е добре да става само в краен случай, след добра преценка на риска и в присъствието на хора, които знаят какво да правят при злополуки. Едно много добро четиво по темата е книгата на швейцарския планински водач Werner Munter3x3 Lawinen: Risikomanagement im Wintersport. Доколкото ми известно тя не е превеждана досега на английски или български език. Все пак, големи части от нея са заимствани и преразказани в Powder Guide: Managing Avalanche Risk от Tobias Kurzeder и Holger Feist. Ползването на лавинни приемо-предаватели е силно препоръчително.
В момента снежната покривка във високите части на Рила и Пирин доста затруднява придвижването на някои места, тъй като не е достатъчно дебела и се състои главно от размекнат топящ се сняг, който само частично покрива камъните. Общо взето при сегашните условия ходенето е по-трудно както в сравнение с лятно, така и с наистина зимно време. Единственото предимство сега е по-малката лавинна опасност заради оскъдния сняг. За мен най-хубавото (и относително по-безопасно) зимно време за по-сериозно скитане из нашите планини е през март и първата половина на април. Разбира се, това не означава че в останалото време трябва да си стоим вкъщи, но би могло да правим тогава по-скромни и кратки проучвателни излети.
Съгласен съм с вас по всяка една точка, от написаното или по точно от питането за преминаването на този маршрут , може да изглежда , че съм самонадеян и безразсъден. Но далеч не е така, много уважавам планината и винаги еднакво за който и да е преход подхождам с внимание. Питането е просто информативно. А и получих много важна информация, все пак хората с опит не трябва изцяло да го пазят за себе си , а да учат по младите , които вече са рядкост в планините.
Пон Ное 10, 2014 7:22 pm
Marthin
Така е , всеки човек си има глава на раменете и преценява сам за себе си. От скоро съм във форума, и гледам да попивам от всичко. Лично мен планината ме научи на много работи, изпатих си няколко пъти , направих някои тъпи грешки и пропуски , но всеки път се връщам по подготвен и научен. Въпреки, че няма такъв човек, който да е подготвен за всичко и да има решение за всяка ситуация. Всеки път се учиш на нещо ново , и осъзнаваш колко си незначителен. Пак благодаря на всички , които отделяте от времето си , за да пишете тук и да давате съвети и обменяте опит.
Пон Ное 10, 2014 8:18 pm
vladofff
Жалко, че не пробва Езерата-Белмекен тази събота и неделя. Бях на Белмекен, и с изключение на последните стотина метра на всеки връх, т.е. от 2500м нагоре условията бяха летни. Самите върхове имаха едва няколко см сняг, а от север/напр. "страшния ръб" на Острец/ си беше напълно приемлив за преминаване по мокър и кишав сняг. Не беше и студено. На Равни връх, ако си малко по-студоиздръжлив можеше за кратко да издържиш и само по блуза с къс ръкав. Другия път - по-малко питаш, повече ходиш и нещата ще се случат.
Пон Ное 17, 2014 9:57 am
Todor
ZCEZBPM написа:
Да ти кажа Мартине, те хората с опит или поне повечето от тях не пишат много щот ги мързи. Ако напишат нещо са максимално кратки, а подробностите за един начинаещ са много важни.....
Не е така, Иво. Просто не винаги от многото съвети има полза. Например аз бих препубликувал мнението на Ведрин. Като нямам какво да кажа повече, защо да пиша.
ZCEZBPM написа:
...и най-важното, ако прекалено много планираш може и да не тръгнеш. Ходене му е майката.
А с това съм напълно съгласен - даже в Библията го пише :
Еклисиаст 11.4 : Който наблюдава вятъра, никога не сее и който гледа облаците, никога не жъне.
Пон Ное 17, 2014 2:32 pm
Marthin
Много ми се искаше да го направя за събота и неделя. Обаче сега съчетавам работа с университет и не остава почти никакво време. Напоследък само неделята е свободна. Все пак и тази неделя беше оползотворена максимално. А и исках да получа малко съвети. Както и сам се убедих , времето беше много подходящо. Има време за всичко , а аз решил ли съм го , няма как да не го направя.
Пон Ное 17, 2014 7:48 pm
Todor
Еклисиаст 3.1 : За всяко нещо си има време, има време за всяко дело под небесата:
Пон Ное 17, 2014 9:24 pm
Marthin
Аз не съм и мислел, в това време че ще успея. Просто маршрута е в главата ми и реших да пусна тема. За да видя какво ще ме посъветвате. И получих добри съвети. Не че си нямам глава на раменете , и не знам основните неща. Все пак не съм чак толкова неопитен. Пак благодаря за отделеното време. Постоянно чета пътеписи , блогове, интересувам се от всичко свързано с планината. А и както казвате много мислене не води до нищо , ходенето му е "майката". Дано успея за срещата на Мечит , за да се запозная с част от вас.
Пон Ное 17, 2014 11:00 pm
Mariana1000
Цитат:
То доста хора тук сме такива големи егоманиаци, че едва ли личният контакт с нас ще ти се понрави.
Най-добре ще е някои хора да ги познаваш така както познаваш седемте езера през август месец...отдалеч, щото отблизо с тълпите е брррр.
Шегувам се ....ама имай все пак едно на ум.
Хора като хора. Не са по-различни от останалите.
Ивайло, хайде да не се изказваш неподготвен.
Не си бил на нито една форумна среща, а и не мисля че познаваш на живо толкова много хора от форума, та да даваш такива съвети и особено оценки, макар и на шега.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пон Ное 17, 2014 11:48 pm
Marthin
Хора всякакви има. Едни ти е приятно да познаваш , други не толкова. Не винаги можеш да попаднеш на човек с общи интереси и характер. То за това са такива срещи. Никога не се знае в лицето на кой ще намериш приятел и другар, както в планината така и извън нея.
Вто Ное 18, 2014 12:14 am
dido
Иво му държи влага от Ристе сумА ти години вече.
Споко ве човек, не сме всичко толку строги, макар и несправедливи повечето
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Ное 18, 2014 12:15 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Тя прави много вкусни торти. Така че по - добре да сложи повече сладко.
Вто Ное 18, 2014 8:15 am
heidentum
не мисля че е проблем да се направи за два дни но времето не е особено подходящо
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети