На вниманието на админите!
Хубаво е вече няколкото пост-а по темата да ги преместите в нова тема - примерно "Планинска застраховка" или "Туристическа застраховка", щото са полезни постовете и по-лесно ще се намира...
Ще сканирам моята застраховка на гърба, дето са условията и текста на застраховката и ще я постна в новата тема.
сигурно ще си купя застраховката за 2009 годин, имам големи планове за тази година
а по темата искам още да кажа че има едно място в България където не съм ходил сам и сигурно сам няма да отида - това е Кончето, изглежда много страшничко за мен
Кончето не е толкова страшно... Поне през лятото де Според мен има доста по-опасни места в Пирин, Кончето някак се комерсиализира в последно време... Има въжета, за които да се държиш докато минаваш, а дали си сам или с група - все сам ще го минаваш, защото е тясно Това е извън темата, но все пак - хубаво е, дето ремонтираха заслона тая година
И аз съм на мнение че всеки си има глава на раменете .И прецинява как и с кого да ходи по баирите.Ето аз например ходя сам поради простата причина ,че с приятелите много трудно съчитаваме тяхните с моите почивни дни.
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!!
Сря Яну 14, 2009 8:23 pm
renesanz
когато нямаш с кого да отидеш,а искаш да се махнеш от всичката гадост опасностите са последното нещо,за което се тревожиш. никога не съм ходила зимата сама по планините. лятото взимаш пътеводител,компас и палатка и заминаваш. когато си сам усещаш нещата по друг начин.... по-личен...
_________________ “Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”
Чет Фев 12, 2009 2:34 am
Jonnie_Walker
Сам, сам
Аз съм новак и в общи линии от година съм влюбен в планината, тогава ми се случи така, че направих един малък преход с приятели, което беше доста несериозно и незначително събитие, но на мен ми хареса и от тогава ме спираше единствено, че нямах подходяща екипировка за по-дълги преходи, с маратонки и 10 литрова раница на която презрамките постоянно се разтягат нестава. И така до преди 2 седмици когато си закупих обувки и раница от "Стената", вече направих два прехода абсолютно сам. И двата бяха в Витоша, защото съм от Перник и ми е най-близо, но почвам да се замислям за нещо по сериозно и постоянно разглеждам карти. Мога да кажа, че изобщо не ме е страх сам или каквото и да било. Способен съм да рискувам. Те хората изкачват "Еверест" сами, та какво остава да направиш някакво походче от 20-30 км.
Първият ми преход : с. Кладница, х. Селимица, х. Острица.
Вторият ми преход : с. Кладница, х. Селимица, х. Острица, х. Еделвайс, Звездица.
Предстоящ (надявам се) - с. Кладница, х. Селимица, х. Острица, х. Еделвайс, Звездица, х. Кумата, Черни връх.
Но най-вероятно ще ви послушам и ще си направя застраховка. Не вярвам да ми се случи нещо, но 30 лв са нищо!
_________________ Take the first step and keep walking
Нека си кажем истината-да се ходи сам в планината не е разумно,обикновено най-самоуверените попадат в беда.До 4-5човека в група е добре,повече е тълпа и няма да има угода.Но проблема е,че хората на които можеш да се довериш и ти е прятно с тях,не винаги са свободни.Така че ....и това правило си има изключения
Пет Юни 12, 2009 5:21 pm
Todor
Когато човек не е разумен и в група ще загине, а може да е опастност и за групата....
Чели ли сте мотивите на Местнер за самостоятелните изкачвания? И си е жив и здрав пича Ама защото много, много пъти се е отказвал... Имам негова книга, но на руски "Хрустальный горизонт" - не знам дали е излизала на български. Там се описва самостоятелното му изкачване на северната стена на Еверест, но има доста разсъждения за самостоятелните изкачвания.
Пом темата изглежда всичко е казано. Разумно е за разумните!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 22, 2009 11:44 am
Jonnie_Walker
mislesht написа:
Пом темата изглежда всичко е казано. Разумно е за разумните!
Но пъкк ако всичките са били разумни, днес нямаше да има спортове като Бънджи джъмп, рафтинг, парапланеризъм... И много такива, според мен човек трябва от време на време да е неразумен, иначе света няма да е толкова интересен!
Пон Юни 22, 2009 7:55 pm
lubitel
Да, но за съжаление са ни дали само по едно тяло - от нас зависи колко дълго ще го ползваме...
Вто Юни 23, 2009 11:51 am
Jonnie_Walker
lubitel написа:
Да, но за съжаление са ни дали само по едно тяло - от нас зависи колко дълго ще го ползваме...
"Гледай го тоя, нито пуши, нито пие, нито яде вредна храна пък се гътна, е защо пък да не пуша" - цитирам примерно един пропаднал алкохолик. Та така и аз "Тоя пуши, пие, дрогира се, аз пък що да си пропилявам живота по такъв начин, а не взема да се ръгна в гората и на къде ми видят очите". Твърде кратък ни е живота, за да се замисляме кое е полезно, кое е вредно, кое е разумно или неразумно. Живей на макс, умри с кеф!
Някога когато се движехме с големи групи най-силните и опитни туристи с изключение на водача, бяха последни в колоната.Никога не сме си позволявали да изоставим член на нашата група сам.Не знам съдбата на този турист в последствие, ако някой знае нещо по темата нека сподели.
Привържаник съм на соловите разходки по планините, когато касае мен самия, но не го препоръчвам на никого и не провеждам "агитация" в тази посока.
Иначе В.Висоцки го е казал веднъж и завинаги как се проверяват хората в близост до теб:
Высоцкий Владимир - "Друг"
Если друг оказался вдруг и не друг и не враг, а так.
Если сразу не разберешь плох он или хорош.
Парня в горы тяни, рискни. Не бросай одного его.
Пусть он в связке одной с тобой. Там поймешь, кто такой.
Если парень в горах - "не ах", если сразу раскис и вниз.
Шаг ступил на ледник и сник, оступился - и в крик.
Значит рядом с тобой - чужой. Ты его не брани - гони.
Вверх таких не берут и тут о таких не поют.
Если ж он не скулил, не ныл. Пусть он хмур был и зол, но шел.
А когда ты упал со скал.Он стонал,но держал.
Если шел за тобой, как в бой, на вершине стоял хмельной.
Значит как на себя самого положись на него.
Нед Яну 02, 2011 12:20 pm
Spas
Re: .....
Балкана написа:
Понякога може и да си с група от сто човека и пак да си сам в планината!
Примерът с този 84 годишен турист:
Някога когато се движехме с големи групи най-силните и опитни туристи с изключение на водача, бяха последни в колоната.Никога не сме си позволявали да изоставим член на нашата група сам.Не знам съдбата на този турист в последствие, ако някой знае нещо по темата нека сподели.
Привържаник съм на соловите разходки по планините, когато касае мен самия, но не го препоръчвам на никого и не провеждам "агитация" в тази посока.
Иначе В.Висоцки го е казал веднъж и завинаги как се проверяват хората в близост до теб:
Высоцкий Владимир - "Друг"
Если друг оказался вдруг и не друг и не враг, а так.
Если сразу не разберешь плох он или хорош.
Парня в горы тяни, рискни. Не бросай одного его.
Пусть он в связке одной с тобой. Там поймешь, кто такой.
Если парень в горах - "не ах", если сразу раскис и вниз.
Шаг ступил на ледник и сник, оступился - и в крик.
Значит рядом с тобой - чужой. Ты его не брани - гони.
Вверх таких не берут и тут о таких не поют.
Если ж он не скулил, не ныл. Пусть он хмур был и зол, но шел.
А когда ты упал со скал.Он стонал,но держал.
Если шел за тобой, как в бой, на вершине стоял хмельной.
Значит как на себя самого положись на него.
"Предмет на издирването беше турист на 84 г от с.Хан Аспарухово - Стара Загора, който е бил част от организирана туристическа група, която в недела на 22.08.10 е тръгнала от село Сенокос и преди да се изкачат на билото, изгубват пътеката, лутат се продължително време, излизат на билото и решават там някъде, след вр. Пирин да пренощуват. По-силните се спускат до хижа Яворов към 4.00 на 23.08. Останалите на 23.08. към 11-12.00 часа достигат до Даутово езеро. Там спират и два часа чакат от хижа Яворов двама човека от тяхната група, да им качат вода. Там за последно е бил видян изгубилия се в последствие Иван Колев Динев. На една скала отделно от групата, той се е хранил и заявил, че самоволоно се отправя към м. Предела за да се прибере в Стара Загора. Според очевидеца с когото разговарях лично по телефона, бай Иван е бил обезводнен и дезориентиран. Защо му позволяват да тръгне сам в това състояние????
След два дни подава сигнал секретаря на ТД "Сърнена гора" г-н Велков, че бай Иван не се е прибрал у дома. Явно някой от групата, която продължава с прехода, се е сетил да се обади в Стара Загора да провери какво е станало с човека.
Ние реагирахме незабавно като първоначално проверихме по най-вероятните места - по основните пътеки и пътища и около тях, като следващите дни постепенно разширихме периметъра на търсене, докато претърсихме и по-малко вероятни участъци. За съжаление изгубения не намерихме.
Изкарахме общо 9 човека с 4 кучета,за трите дни на акцията, като някои хора и кучета работиха и през трите дни. Проверени бяха циркуса под Даутов връх и горите около пистата в м. Кулиното. Търсихме в окаденския циркус около реките Окаденска и Бела река.
Искам да изкажа благодарност на всички планински спасители, водачи на кучета, стажант-планински спасители. Специални благодарности на Благовест Обецанов и Цветан Пчелин.
Ръководител на акцията
д-р Борислав Стойчев,
Началник ПСС Разлог"
http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=8242
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети