Къде е и как се стига вр. Св. Елена над Широка Лъка?
Здравейте,
В края на това лято реших да направя малко пътуване в Родопите. Ударих обаче на един камък. На това ще посетя настоящата тема и се надявам да получа някакво разяснение.
Още преди да тръгна си набелязах село Широка Лъка и сателитни маршрути около него. Видях този линк - http://shirokaluka-kalina.com/html/iadodooe.html
Избрах си маршрут вр. Света Анна за първия ден и хижа Ледницата за втория. Първия се провали. Втория беше изпълнен. За мои огромен късмет имаше автобус от Широка Лъка до Гела рано сутрин и същия обратно вечер, което съкрати голяма част от пътя ми.
Иска ми се да ви разкажа за провалът ми. Информацията от горния линк си изпечатах на хартия и я взех със себе си. За съжаление не ми помогна. Първоначално бях упътен, че трябва да вървя по посока Пампорово. Няколко километра след табелата да се оглеждам за масивен мост в дясно по които трябва да тръгна. До тук добре.
Ето го и моста.
От селото ми казаха, че върхът с параклис на него се намира някъде зад баира. Тръгнах успоредно на реката. Следях за червена маркировка в дясно както ме посъветваха. На два пъти я пропуснах но накрая намерих отсечката. За моя голяма изненада пътеката беше добре маркирана. Първо цепеше нагоре през гората и след това излезе на тези поляни между дърветата.
След поляните пътеката сви в ляво. Гората се сгъсти и тя изглеждаше като тунел между дърветата. След това ме отведе на едно сечище.
Червената маркировка сочеше на ляво. Тръгнах по нея. След това попаднах гъста гора. Изподрах си ръцете и тялото. Пътека нямаше. Малко се изплаших. След това чух някакъв камион съвсем наблизо. Явно имаше път. Измъкнах се от гъстата гора и тръгнах нагоре по сечището. Стигнах до един черен път и тръгнах по него. Явно камиона от там е минавал. Пътя обаче отиваше на ляво и подсичаше баира. Минах два три завоя и спрях. В края имаше нахвърляни трупи. Седнах върху тях и обядвах. След това реших, че пътя в никакъв случай не води до върха и взех да се връщам по него.
В общи линии изглеждаше ето така.
Всъщност някои знае ли на къде води изобщо този черен път? Просто ми е любопитно.
Стигнах пак до сечището. Реших да тръгна право нагоре. В тази посока. (Снимката е правена на идване)
За съжаление до никъде не стигнах. Имаше само някаква горска маркировка. Качих около 30 метра над пътя и се върнах. Бях много разочарован.
Моля които познава района а ми каже дали поне съм бил близко до върха Света Анна? Как най-лесно се стига до него? От къде трябва да се мине?
Решил съм някога да поправя грешката си. Мисля да ида до Широка лъка пак и да кача този връх.
Благодаря Ви за отговорите предварително.
_________________ "Когато живееш докосвайки планината, твоето виждане за нещата се променя напълно"
С. Де Бенедети
Пет Ное 07, 2014 2:39 am
ivailo.hr
Привет!
Точно в този район не съм ходил, но разгледайте тези две карти.
Червената маркировка е за с. Стойките. Имайте предвид, че е възможно не всички горски пътища да са отразени на първата карта, защото те никнат като гъби заради дърводобива. На втората карта съм пренесъл маркираната пътека (донякъде) и няколкото горски пътя от първата карта.
Дано да съм бил полезен. Оставам на разположение за въпроси.
Пет Ное 07, 2014 12:55 pm
Влади_Величков
Re:
Иво, хиляди благодарности за предоставената информация. Напомняш ми, че е крайно време да се сдобия с gps. До колкото си представям едновременно съм бил на прав път и в дълбоко заблуждение.
През цялото време си мислех, че ето това е връх Св. Елена.
Всъщност стигнах ето тук и се върнах.
До колкото си представям е трябвало да продължа по черния път за Стойките. Предполагах, че този път води до там. Явно след около километър трябва да се следи за разклонение в дясно към върха. Чудно ми е дали има поне табела или някаква маркировка?
Ще съм благодарен ако се намери някои които е стъпвал на този връх да даде повече информация.
Поздрави,
_________________ "Когато живееш докосвайки планината, твоето виждане за нещата се променя напълно"
С. Де Бенедети
Сря Ное 12, 2014 2:43 am
ivailo.hr
В случая тук можеш да се оправиш и без GPS. Просто трябва да държиш сметка за изминатото разстояние до разклона за върха (наляво от червената маркировка за с. Стойките). То е 2,2 - 2,3 км. от моста над Широколъшка река. От разклона до върха има още 800 - 900 м. и то пак по черен път. Разклонът е на 60 м. преди няколко сгради (овчарници или остатъци от такива). Разклонът представлява Т-образно кръстовище. Наляво е за върха, а надясно е маркировката за с. Стойките.
Ето един изглед на маршрута в Гугъл Земя.
Няма как да се объркаш, ако червената маркировка я има по пътя до овчарниците. Оттам си пак на открито и влизаш в гората 100 м. преди параклиса на върха.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети