Здравейте , отдавна съм го запланувал този преход. Обаче има подробност. Искам да го измина за 2 дни. Знам, че е много и сега времето не е много подходящо, но съм решил и трябва да се пробва. Какво ще ме посъветвате , как да разделя маршрута , като първа част мисля да е до Рибни езера. Тръгване много рано и стегнато ходене. Няма да сме група , най-много трима. Тази година имам няколко прехода по 30-45 км , и в партньора ми съм сигурен. Пък каквото стане , и живи и здрави да се видим на 22 на х. Мечит !
Здравейте , отдавна съм го запланувал този преход. Обаче има подробност. Искам да го измина за 2 дни. Знам, че е много и сега времето не е много подходящо, но съм решил и трябва да се пробва. Какво ще ме посъветвате , как да разделя маршрута , като първа част мисля да е до Рибни езера. Тръгване много рано и стегнато ходене. Няма да сме група , най-много трима. Тази година имам няколко прехода по 30-45 км , и в партньора ми съм сигурен. Пък каквото стане , и живи и здрави да се видим на 22 на х. Мечит !
Въъъъ.
Действайте - винаги можете да свърнете "вляво", ако нещата се закучат.
Много внимавайте по северните склонове - заледено е и много опасно, защото се подценява.
До среща на Мечит.
Успех.
Два дни имаш в предвид една нощувка на Рибни
Че то туй си е повече от маратон като се има в предвид, че и зимно- заледено, сняг, къс ден темпото няма да се поддържа лесно.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пет Ное 07, 2014 4:40 pm
Marthin
Re: 7те Рилски езера-Белмекен
Ристо Туристо написа:
Marthin написа:
Въъъъ.
Действайте - винаги можете да свърнете "вляво", ако нещата се закучат.
Много внимавайте по северните склонове - заледено е и много опасно, защото се подценява.
До среща на Мечит.
Успех.
Всъщност да , тази част ме тревожи най-много , но ще се мисли нещо алтернативно. И наистина , винаги имаме възможност да се върнем почти от всяка точка. Не съм подценил планината по никакъв начин, а и просто го имам като идея , не съм високомерен. Благодаря за съвета !
Пет Ное 07, 2014 5:30 pm
Marthin
Re: 7те Рилски езера-Белмекен
peca написа:
Marthin написа:
Два дни имаш в предвид една нощувка на Рибни
Че то туй си е повече от маратон като се има в предвид, че и зимно- заледено, сняг, къс ден темпото няма да се поддържа лесно.
Да така поне за сега е плана , може и да се включи още една нощувка , но ми се иска да се пробваме за 2 дни. Ако се връщаме и това е
Пет Ное 07, 2014 5:33 pm
vladofff
Ако от юг снегът е стопен, няма да имаш особени грижи. До Еленино озеро е ясно, ще го минеш като лятно. После, ако те е страх/в момента основателно/ на Орловец, по-добре слез на Втора тераса и по пътечката за БАК, Ловница, Купените - до Рибни няма особени технически трудности. Ако тръгнеш към 4 часа от 7-те, към 9 да си на Мальовица, в 11 да си на Ловница, в 2 часа - на Кобилино, по залез слънце има някакви шансове да си на Рибни. После според мен е проблемно дето казва Ристо онова северно подсичане, а нататък са поляни. Не знам от Грънчар какво мислиш да правиш, по лятната май ще е оптимално. Стигнеш ли Янчов, пак започват моравите. Преценете когато сте под Ибър - дали ще ви стигнат силите и времето до хижата/че там има едни парапети и северни подсичания на две места/, и ако не -просто слезте на Спортната база.
Пет Ное 07, 2014 5:45 pm
Marthin
vladofff написа:
Ако от юг снегът е стопен, няма да имаш особени грижи. До Еленино озеро е ясно, ще го минеш като лятно. После, ако те е страх/в момента основателно/ на Орловец, по-добре слез на Втора тераса и по пътечката за БАК, Ловница, Купените - до Рибни няма особени технически трудности. Ако тръгнеш към 4 часа от 7-те, към 9 да си на Мальовица, в 11 да си на Ловница, в 2 часа - на Кобилино, по залез слънце има някакви шансове да си на Рибни. После според мен е проблемно дето казва Ристо онова северно подсичане, а нататък са поляни. Не знам от Грънчар какво мислиш да правиш, по лятната май ще е оптимално. Стигнеш ли Янчов, пак започват моравите. Преценете когато сте под Ибър - дали ще ви стигнат силите и времето до хижата/че там има едни парапети и северни подсичания на две места/, и ако не -просто слезте на Спортната база.
Мислех го и аз със слизането до втора тераса , и ще се окаже най-удачно. До Рибни дано нямаме проблеми и стигнем навреме , оттам ще преценим според времето и състоянието ни в каква посока поемаме. Но преминаването за 2 дни е много условно. Ако не се движим добре , ще направим допълнителна нощувка , или ще се обадим да ни вземат. Само времето да е с нас , вариантите са много. Благодаря за ценния съвет , ще му обърна сериозно внимание !
В момента всички южни склонове са без сняг - поне по мальовишко - с очите си го видях вчера. На всичкото отгоре духаше топъл южняк. Та към момента най-разумно е по билото в този участък. Слизането от в.Попова капа/Прекорец/ по КЗМ е по сняг, но камъни се виждат и са сухи.
Съдейки по терена там не мисля, че ще имат проблем от Грънчар да минат по Кайзеровия път към Янчов чал.
Снега по Рила е малко, но се заледява по северните склонове, включително камъните.
В момента всички южни склонове са без сняг - поне по мальовишко - с очите си го видях вчера. На всичкото отгоре духаше топъл южняк. Та към момента най-разумно е по билото в този участък. Слизането от в.Попова капа/Прекорец/ по КЗМ е по сняг, но камъни се виждат и са сухи.
Съдейки по терена там не мисля, че ще имат проблем от Грънчар да минат по Кайзеровия път към Янчов чал.
Снега по Рила е малко, но се заледява по северните склонове, включително камъните.
Тази събота дават да има снеговалеж , и следващата седмица също. Миналата събота се качвахме до Раздела през Зелени рид , не е много наистина , не се знае как ще се промени. Ако има желаещи нека да се присъединят към групата !
Марти , ако не е спешно защо не го оставите за другото лято , когато и денят е много по-голям , и времето много по-благосклонно (поне така се надяваме де ) , и екипировката е по-малко , и най-важното - със сигурност е по-безопасно . Сега ако тръгнете ще трябва да е по тъмно и предвид дългия маршрут , и пристигането най-вероятно ще е по тъмно , а вече на много места има сняг , лед и опасни участъци , та дали си струва риска ?
А във възможностите Ви не се съмнявам , достойно следвате примера на Igurbev
Пет Ное 07, 2014 7:21 pm
Marthin
Осъзнавам ги нещата , и наистина е малко тъпо да си мисля за времетраене при тези условия. Просто го имам като идея , и реших да отворя темата. Шанса да тръгнем е малък . А съветите дадени сега от вас ще ми послужат по всяко време , а аз ги приемам , защото все още съм много неопитен и имам какво да уча. Планината здраво ме е покорила
Пет Ное 07, 2014 11:33 pm
Marthin
Първо благодаря за съвета , наистина много ценна информация. Така относно опита. Качвал съм Мусала 4 пъти зимно време , първия път беше миналата година , като качването беше през нощта. Още 2 пъти тази година , при първия голям сняг по Мусаленска , след Любомир Палакарчев. Мальовица също през зимата съм имал досег с нея. По сериозен преход за тази година е от х.Мечит до Трите муши , където разстоянието е голямо и има доста денивелация. Тръгнахме в 7 сутринта и 4 следобед бяхме там. Вървял съм в сняг , в който се затъва до кръст , също така знам какво е да правиш пъртина без снегоходки. Вече мисля , че ми стана пределно ясно , че няма как да се измине горепосочения маршрут за 2 дни. Не съм наперен , нито се смятам за нещо сериозно. Просто ми изникна въпроса в главата , и реших да попитам. А всичките пречки са ми ясни , свързани с време , тежка раница , къс ден , сняг. Като казвам , че нямам опит го казвам защото съм на 20 , от преди 3 години тръгнах из Рила , а тази вече е най-сериозната. Не съм тип турист 7те Рилски езера с дънки и риза , планината ме научи на много работи за това време , но благодарения на хора като вас , научавам все повече и повече. Бих се радвал също да се запознаем лично. Благодаря!
Съб Ное 08, 2014 11:51 am
vladofff
Според мен човекът има ли желание, поне да пробва. Така или иначе,маршрутът е сравнително неопасен, предвид, че средно през 3 часа има възможност да свие наляво или надясно към накоя хижа и да отърве кожата, ако стане напечено.
Пон Ное 10, 2014 1:04 am
Marthin
ZCEZBPM написа:
Marthin написа:
Мисля, че размислих. Наистина при тези условия няма как да се държи обичайното темпо , а и късия ден е пречка. В главата ми се въртят още няколко идеи , които са изпълними. А и има време за всичко , тъкмо ще се подготвя още по сериозно. Сега мисля да кача Мусала от Самоков и да се върна обратно , без превоз , след това Мальовица и така нататък. Надявам се да се видим на 22 на Мечит и да обсъдим, кой каквито идеи има !
Ама що ти е да бухаш пеша 9+9 км по асфалта от Самоков до Боровец?
Друга опасност за която май само аз споменавам е човек да влезе в капана на познатото, което е предпочитано щото няма изненади, а като няма изненади няма и притеснение и човек забива на едно и също място.
Достатъчно пъти си качвал зимата Мусала. Време е да идеш и другаде.
Може да направите част от този преход 7-те езера -Белмекен.
Махам няколко момента които ме притесниха като ръбчето на Додов връх, една двуметрова скаличка на слизане от Йосифица към Канарски преслап и въжето на Острец(Сивричал) и остава един от моя гледна точка безопасен що се отнася до пребиването маршрут. Винаги си оставяйте някой и друг час аванс в светлата част на деня.
1-ви ден Пристигане на ЦПШ-х.Мальовица-Страшното езеро-Кобилино бранище-6ч. ако снегът е хубав и вървите стегнато и 7-8-9...часа ако условията са други.
2-ри ден Кобилино бранище-Рибни зера-6ч. ако всичко е ок, ако не 7-8-9-...часа
Връщането може да стане по три начина, по обратния път ама ще е същото, ноняма лошо да се затвърди, през Кирилова поляна(6ч с доста асфалт) до манастира по който път няма да видите хубости, а и при много сняг падат доста лавини и третия вариант ама за хора задължително с гпс това е през рида Бричебор(7часа ако е ок и 10 по пътеводителя) където няма зимна маркировка, но е много красиво и пак стигате манастира.
Мен ако питаш зимата без гпс не тръгвайте, ама това си е ваша работа.Кофти тръпка е не само да не знаеш накъде да тръгнеш, ами и да не може да различиш земята от небето щото всичко е бяло и се набива в очите.
Не знам как е щот не съм минавал от Кобилино до х.Мечит, че да минете от там на връщане затова акъл за този участък не мога да дам.Хвана ме буря и се върнах баш там. Спомних си от лятото една паметна плоча в този участък за един човек загубил в спора със снежната буря и си плюх на петите и обратно в хижата.
Дори и при тези маршрути чат пат си трябват котки макар и да не изглежда много притеснително, например качването на Водни връх в началото е доста стръмно.
Ето няколко десетки снимки от въпросния маршрут като има и кратко видео на стръмното на Водни връх.
https://picasaweb.google.com/105267562345418853416/aQMVAC#5837797430795424898
Цъкате надясно от котката на хижа Мальовица.
Точно както написа и Ристо , традиция е да се качва Мусала така. До сега не съм го правил, а много ми се иска. За ходенето по един и същ маршрут и криещите опасности от това , си много прав. А това лято доста пообиколих района , просто не остава време за нещо по дълго от сорта на 3-4 дни. Част от маршрута също е много добър вариант. За Воден чал съм го качвал 2 пъти и си е доста стръмничък в началото , и слизането не е от най-приятното. А от Кобилино до х. Мечит се минава за около 3 часа. Гпс е винаги в инвентара за походите, лично това лято ни спаси кожите на Скакавците като падна една мъгла , ръцете си не можеш да видиш. Дано се засечем на 22 да поговорим.
Мисля, че размислих. Наистина при тези условия няма как да се държи обичайното темпо , а и късия ден е пречка. В главата ми се въртят още няколко идеи , които са изпълними. А и има време за всичко , тъкмо ще се подготвя още по сериозно. Сега мисля да кача Мусала от Самоков и да се върна обратно , без превоз , след това Мальовица и така нататък. Надявам се да се видим на 22 на Мечит и да обсъдим, кой каквито идеи има !
Нямам достатъчно опит в планината зиме, за да давам съвети много-много, но все пак, понеже сте млад човек, си помислих че бих могъл да споделя някои правила, които гледам да спазвам колкото мога:
1) В зимни условия посещавам места, из които вече съм скитал лятно време (освен по-доброто познаване на местността и съответното намаляване на рисковете, тя е посвоему красива и интересна в различните сезони).
2) Поглеждам сегиз-тогиз написаното от по-знаещите, например Планинския зимен пътеводител на Аспарух Марковски, и си избирам по-малко технически сложни и лавино-безопасни маршрути. Всъщност първото ми по-сериозно зимно ходене преди години беше от Гьолечица до х.Иван Вазов по Зелени рид. Хем то не носи кой знае какви рискове при подходящи метеорологични условия (в ясно, студено и безветрено време, с дебела и добре слегнала се снежна покривка -- такава тя става в нашенските планини обикновено след средата на февруари и остава до към началото на май), хем е достатъчно дълго и разнообразно за натоварване и навлизане в материята.
3) Придържам се (с много малки изключения) към билни маршрути или широки долини, като избирам ясно и безветрено време. Склонове не подсичам. Ако настъпи неочаквано влошаване на времето, изчаквам подобрение на сигурно място (хижа, заслон), без да си поставям цели за достигане на определено място за определено време.
4) Тръгвам преди изгрев слънце, още с първите наченки на зората или дори още по-рано. Нощното ходене, особено през зимата и в позната местност, не е проблем и е много приятно, а изгревните гледки са не по-малко впечатляващи от залезните.
5) Нося със себе си GPS с резервни батерии и ползвам BGMountains картата. При снеговалеж, вятър, мъгла, това може да бъде животоспасяващо.
6) Никога не съм сам в планината зиме -- както пише и Аспарух, най-добрата група за преминаване на дълги маршрути е от 2 до 4 човека. Бих добавил че е добре те да са сходно добре екипирани във всякакво отношение и също да имат съпоставими физически възможности.
7) Преминаването на лавиноопасни склонове е добре да става само в краен случай, след добра преценка на риска и в присъствието на хора, които знаят какво да правят при злополуки. Едно много добро четиво по темата е книгата на швейцарския планински водач Werner Munter3x3 Lawinen: Risikomanagement im Wintersport. Доколкото ми известно тя не е превеждана досега на английски или български език. Все пак, големи части от нея са заимствани и преразказани в Powder Guide: Managing Avalanche Risk от Tobias Kurzeder и Holger Feist. Ползването на лавинни приемо-предаватели е силно препоръчително.
В момента снежната покривка във високите части на Рила и Пирин доста затруднява придвижването на някои места, тъй като не е достатъчно дебела и се състои главно от размекнат топящ се сняг, който само частично покрива камъните. Общо взето при сегашните условия ходенето е по-трудно както в сравнение с лятно, така и с наистина зимно време. Единственото предимство сега е по-малката лавинна опасност заради оскъдния сняг. За мен най-хубавото (и относително по-безопасно) зимно време за по-сериозно скитане из нашите планини е през март и първата половина на април. Разбира се, това не означава че в останалото време трябва да си стоим вкъщи, но би могло да правим тогава по-скромни и кратки проучвателни излети.
Последната промяна е направена от vedrin на Пон Ное 10, 2014 6:54 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети