Вероятно въпросът ми ще се стори глупав на имащите опит и полезен на останалите - кога ползваме пухенка в зимната планина, с какви други дрехи я съчетаваме, защо да я ползваме (какви са предимствата) и какво ще оставим вкъщи, взимайки нея?
Ристо ми подсказа - печелим по-малко тегло и по-малък обем спрямо поларите, но поне на мен не ми е ясно мога ли да оставя двата си полара вкъщи, за сметка на пухенката? Това ми е най-интересно - с поларите и се топлиш, почивайки, и поемат прилично изпотяването, катерейки някой баир. Ако ги заменя за пухенка, с нея може ли да се върви или я вадиш/обличаш само като спреш?
А може сериозно да съм се объркал и всъщност пухенката не е за сметка на поларите?
Благодаря на отзовалите се и дано дискусията е полезна!
Вероятно въпросът ми ще се стори глупав на имащите опит и полезен на останалите - кога ползваме пухенка в зимната планина, с какви други дрехи я съчетаваме, защо да я ползваме (какви са предимствата) и какво ще оставим вкъщи, взимайки нея?
Ристо ми подсказа - печелим по-малко тегло и по-малък обем спрямо поларите, но поне на мен не ми е ясно мога ли да оставя двата си полара вкъщи, за сметка на пухенката? Това ми е най-интересно - с поларите и се топлиш, почивайки, и поемат прилично изпотяването, катерейки някой баир. Ако ги заменя за пухенка, с нея може ли да се върви или я вадиш/обличаш само като спреш?
А може сериозно да съм се объркал и всъщност пухенката не е за сметка на поларите?
Благодаря на отзовалите се и дано дискусията е полезна!
Ристо не подсказва, а споделя.
Всеки индивидуално се чувства, възприема, облича и ходи в зимната планина. Ползвам и експедиционна пухенка за студени хижи, вместо чувал.
Лично аз новата лека пухенка в движение ще минимизирам да ползвам. Поларът /от Polartec 200/ отиде подарък на майка ми. При студен вятър той е безполезен.
Зимата в 90% от случаите съм само по мериносово термобельо. Горе Имам 3 /три/ дебелини. 180, 200 и 250.
По билата при силен студен вятър само може да сложа пухенката като втори слой под хардшела. В такива условия и студ тялото /моето/ не се поти. Друга бира е ZCZE... /Иво/.
Та всеки сам за себе си решава и действа. Но трябва да си познава добре тялото - топлообмен, потене и т.н.
Полара е хубаво нещо, ама теглото и обема най-вече ме отказаха.
Каквото и да си говорим и обличаме много важно е тялото да не остава без въглехидрати /енергия/ на студено в покой.
Иво за малко да отнесе щека на Канарското езеро по този повод
На преход зимата трябва да се яде. Редовно.
И с яденето и с дрехите много е важно да се разпознават сигналите на тялото и да се действа спрямо тях.
То зависи и на каква планина зимата се ходи ! За нашите планини не съм вземал дебело пухено яке,когато се върви с кратки почивки не е нужно,да си навлечен! Аз ходя леко облечен с тънко гор тексово яке и тънка термо блуза, панталона също е гор тексов с поларена подплата . В хижите обличам поларено яке палартекс и някакво долнище с подплата , ако пък навън е много студено обличам и двете якета,докато загрея . Чоропи мериносова вълна, обувки цяло парче кожа с борд, гети дебели високи, щеки с клипсове, боне зимно(маска), шапка зимна, ръкавици гор тексови с 5 пръста, спиртник ако остана без вода някъде, височинни очила. А бе по тежко си е зимата, поне пикел и въжета не нося
Съб Сеп 27, 2014 11:00 am
raider
Ами да едни дебели ръкавици гор тексови с 5 пръста ,нося и едни тънки вълнени. Зимна шапка + зимна маска + лятна маска + лента за глава
Съб Сеп 27, 2014 6:15 pm
Todor
Ристо Туристо написа:
Каквото и да си говорим и обличаме много важно е тялото да не остава без въглехидрати /енергия/ на студено в покой.
Иво за малко да отнесе щека на Канарското езеро по този повод
На преход зимата трябва да се яде. Редовно.
И с яденето и с дрехите много е важно да се разпознават сигналите на тялото и да се действа спрямо тях.
Примус също. Изкарвали сме зимни нощи без сериозна екипировка, като постоянно се наливаме с горещи течности.
И другото е много вярно - всеки трябва да познава собственото си тяло и да не се сравнява. Отделно е много важно да се наблюдавате спътниците - човек може и да не забележи собствените си признаци за хипотермия. Дрехите - за всеки индивидуално - аз предпочитам вълна пред синтетика, но нещата са индивидуални.
Да попитам тук за зимен панталон този го дават за ски и се чудя дали ще е подходящ за туризъм:
http://www.stenata.com/bg/products/product/matho-termic
Приемам и други предложения до 120лв.
Сайтовете и сам ги разглеждам, идеята ми е някой да препоръча нещо от опит като модел или марка.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Да попитам тук за зимен панталон този го дават за ски и се чудя дали ще е подходящ за туризъм:
http://www.stenata.com/bg/products/product/matho-termic
Приемам и други предложения до 120лв.
Сайтовете и сам ги разглеждам, идеята ми е някой да препоръча нещо от опит като модел или марка.
Скиорските панталони с топлоизолация на стават за туризъм - топлят, а нашето занимание е свързано с активно постоянно движение -> генериране на много топлина от долните крайници.
Ориентирай се към някой панталон с мембрана само. Отдолу - термобельо в по-студено време.
Не са евтини, но е такъв например в долната ценова граница:
- http://www.redrockbg.com/product.php?id=1486
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Сря Окт 29, 2014 9:49 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Аз ползвам този. Не съм ходил много през зимата, но досега колкото съм го ползвал съм доволен от панталона. А симонд имат по- добър, с по - добра мембрана панталон, който не се предлага в бг, но е възможно да го поръчаш след като го предплатиш. Доколкото си спомням не е много по скъп.
Аз ползвам този. Не съм ходил много през зимата, но досега колкото съм го ползвал съм доволен от панталона. А симонд имат по- добър, с по - добра мембрана панталон, който не се предлага в бг, но е възможно да го поръчаш след като го предплатиш. Доколкото си спомням не е много по скъп.
Регистриран на: 14 Окт 2010 Мнения: 111 Местожителство: София, Берковица
Като се загледах в декатлона на мен този панталон ми допада повече като кройка и удобство:
http://www.decathlon.bg/goren-pantalon-bionnassay-rain-id_8302500.html
Техничен панталон само мембрана с циповете лекичък....
На твое място бих търсил нещо подобно, става и за другите сезони във високата планина, на твое място бих гледал подобно предложения.
Към панталона специално от линка нямам преки впечатления нито от мембраната Новадрай.
Сря Окт 29, 2014 10:54 pm
Rincewind
+1 за панталона, посочен по-горе от Йосарян. Топъл, удобен и лек. Не съм лежал няколко часа в сняг, за да видя дали ще пусне, но мисля, че не е и нужно ...
Иначе не е зле в темата да се прецизира какво разбираме под "зима". Щото зима от Тихия кът до Златните е едно, зима от Добрила до Ботев - друго.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 2 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети