Зелени рид
Привет!
Някой минавал ли е през Зелени рид, на картата обозначен със синя маркировка, която започва от Раздела (под Вазов връх) и свършва на Яворова поляна. Интересува ме продължителността на прехода и поддържана ли е маркировката?
Сря Сеп 17, 2014 4:33 pm
mom4i
Привет!
Синята маркировка започва от ЦПШ Мальовица и отива до Иван Вазов
Отсечката за която питаш е единствената маркирана пътека по Зелени рид и се изминава в безснежни условия за между 2 и 4 часа, зависи колко си натоварен, как ходиш и в коя посока
Денивелацията е 1100 метра, няма кой-знае колко равно, дори на моменти в гората е стръмно...
Момчи
Сря Сеп 17, 2014 4:53 pm
Dariel
Благодаря, Момчи!
Идеята ми е от х. Иван Вазов през Зелени рид, да се отклоня на Яворова поляна за х. Вада и оттам крайна точка х. Ловна. Проучвам дали е възможен този преход за ден - да, в безснежни условия.
Благодаря, Момчи!
Идеята ми е от х. Иван Вазов през Зелени рид, да се отклоня на Яворова поляна за х. Вада и оттам крайна точка х. Ловна. Проучвам дали е възможен този преход за ден - да, в безснежни условия.
От Вазов надолу към Яврова е общо 4 часа без много бързо темпо, от там до х.Ловна още около 2 часа пак без много бързане.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Сря Сеп 17, 2014 5:53 pm
Dariel
Е, радвам се тогава Хубаво е, когато имаш идея и тя стане план!
Благодаря
Сря Сеп 17, 2014 6:17 pm
mom4i
Ааа, тогава недей да ходиш на Яворова поляна, освен ако много не държиш да я посетиш като забележителност
На разклона на който синята маркировка ти тръгва в дясно, продължаваш надолу по рида докато пресечеш червената от Яворова поляна за Вада, и продължаваш по нея в ляво. Ще осъществиш към 30 и кусур минути икономия...
Мисля, че отсечката между двете маркировки не е маркирана, но си има пътечка като слънце, дори често хората продължават по нея по погрешка
Ааа, тогава недей да ходиш на Яворова поляна, освен ако много не държиш да я посетиш като забележителност
На разклона на който синята маркировка ти тръгва в дясно, продължаваш надолу по рида докато пресечеш червената от Яворова поляна за Вада, и продължаваш по нея в ляво. Ще осъществиш към 30 и кусур минути икономия...
Мисля, че отсечката между двете маркировки не е маркирана, но си има пътечка като слънце, дори често хората продължават по нея по погрешка
Има стара марка но ако не е посещавал района по добре по добре маркираният път.
Иначе пътеката излиза точно на водохващането от където остават 30-40мин. до Ловна
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Сря Сеп 17, 2014 7:47 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Маркирана е пътеката със синя маркировка. Ако не внимаваш може да продължиш по нея вместо да завиеш надясно към Яворова поляна както стана с мен веднъж.
Пътеката си личи и маркировка има достатъчно. Като се слезне до пътеката, която свързва х. Вада с Яворова поляна се тръгва наляво за Вада.
Сря Сеп 17, 2014 10:30 pm
Вардаров
Недей да бъхташ през гората до Яворова поляна,от овчарската колиба на Зелени рид надолу е убийствено спускане!Мини от овчарника в ляво-има поддържана пътека до Вада-не е маркирана,но е добра!Внимавай на колибата че тая година има доста животни-коне,телета и 4 огромни кучета.... съобрази се с времето-ако е лошо слез по долината на Урдина или най-добре през езерата
Чет Сеп 18, 2014 12:01 am
Liubitel
Имам питане към Вардаров за споменатата по-горе пътека зад колибата на овчарите. В понеделник се спуснах по нея, защото бързах. Тъй като нямам крачкомер не мога да кажа след колко метра примерно пътеката се раздели на две, аз хванах лявото отклонение, после още веднъж се раздели на две и аз пак лявото.По към края на тази пътека, може би в последната 1/3 (субективно е), пътеката пресече някакъв поток и се насочи в северна посока след има няма 50 м (може и да греша за метрите) видях червено-бяла маркировка, съвсем прясна, на една марка закачена на дърво пишеше и БТС,но друга ми е мисълта - пътеката продължаваше стръмно надолу, но и нагоре в юз посока. Пътеката минава през прясно сечище и от там надолу е черен път, ужасно стръмен и излиза на асфалтов път.Оказа се, че е пътя след Вада, който свършва в някакви бетонови остатъци от нещо си.Да уточня, че като си на пътя се вижда черен път и никаква маркировка, просто на последните метри и дървета такава не са сложили, нито пък има табела.Освен да е имало табела и някой да я е махнал, няма да се очудя.Искам да разбера тези разклонения от пътеката накъде водят, накъде щеше да ме отведе пътеката ако бях свърнала надясно. И предполагам тази пътека просечена от горското и успоредна приблизително на душевадката,маркирана в червено, води към Долното езеро и х.Седемте езера. Така ли е? Гледах една карта в ЦПШ-то във фоаето, там я има, но немаркирана, но не съм сигурна в предположенията си. Като време не съм засичала колко време точно от нея до Вада ми отне.Но от извора с белите камъни на Зелени рид до Вада - 1ч.30м.
обаче бързах.
_________________ Всичко е възможно.
Чет Окт 23, 2014 12:56 pm
Antoon
Ами то бая се изписа за тези пътеки във форума, ако потърсиш, ще намериш инфо.
Без да съм Вардаров, ще ти отговоря .
Като слизаш от Кире Чугуно първата отбивка в дясно те води до маркираната пътека по Зелени рид, съединява се с нея някъде на 5-10 минути под разклона с пътеката, която идва от Яворова поляна. В началото си е ясна пътека, а по към края (преди да се съедини с тази по Зелени рид) си е направо тесен черен път.
Втората отбивка в дясно е точно най-пряката пътека към х.Вада. На места, обаче трябва да се внимава, че може да се изгуби, но в общи линии върви право надолу, в един момент и тя се включва в (друг) черен път, накрая сече асфалта, по-който си минал на 2-3 места и стига до Вада.
Червено-бялата маркировка, до която си стигнал (и тръгнал по нея надолу) май е не съвсем "легитимна", като нагоре прорязаната пътека свършва изведнъж в клека (на 2035м. н.в. по моя телефонен GPS). След това минаване просто няма, явно не е довършена. Колегите казват, че долу до асфалта е имало тебелчица с маркировка, но някой (правилно) я е махнал, да не се заблуждават хората. Тази липса си я установил.
Има още една пътека в района, покрай която си минал. Всъщност това е продължението на пътеката, по която си слязал от горе. Малко (няма и 5 минути) след като си видял за първи път червено-бялата маркировка (била ти е дошла от ляво), има разклон, на него си продължил леко в дясно и надолу по хребета по маркировката, но по-дебелата пътека се отбива в ляво и по нея се слиза до Прави Искър и съответно накрая до маркираната пътека от Душевадника от езерата.
Има и още по-малки пътечки, ама те са факултативни, почват се след изучаването на гореописаните.
Май Liubitel е дама, в такъв случай, извинявам се за използвания мъжки род.
Последната промяна е направена от Antoon на Чет Окт 23, 2014 4:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Окт 23, 2014 1:44 pm
Liubitel
Благодаря Antoon! Да, жена съм, но понеже има и Lubitel, който е мъж, и ни бъркат, си извинен Значи като имам повече време, а не да бързам да не замръкна - ще пробвам и десните разклонения, най-вероятно другото лято.
Честно казано очаквах да изляза точно на х.Вада. Като не стана това и не знаех наляво или надясно да тръгна, се притесних, че все пак ще ходя в тъмното. След като проучих наляво пътя, (защо ли този ден все наляво ми харесваха повече),който бързо ми показа, че не е това посоката и тръгнах после надолу, се успокоих, защото знам, че няма друг път в района и съм някъде почти до колата си)))
Благодаря Antoon! Да, жена съм, но понеже има и Lubitel, който е мъж, и ни бъркат, си извинен Значи като имам повече време, а не да бързам да не замръкна - ще пробвам и десните разклонения, най-вероятно другото лято.
Честно казано очаквах да изляза точно на х.Вада. Като не стана това и не знаех наляво или надясно да тръгна, се притесних, че все пак ще ходя в тъмното. След като проучих наляво пътя, (защо ли този ден все наляво ми харесваха повече),който бързо ми показа, че не е това посоката и тръгнах после надолу, се успокоих, защото знам, че няма друг път в района и съм някъде почти до колата си)))
Картичката ли не си си носила, иначе на нея ясно виждаш, че в момента в който слезеш от горе на Яврова и надясно
Без карта винаги ще имаш колебания дали си на прав път.
Пет Окт 24, 2014 8:23 pm
Liubitel
Носих си картичка, но не ми помогна много в тази ситуация. Поуката е - като бързаш върви по познати и/или "магистрални" пътеки, а не тепърва да проучваш нови и неофициални.А другата е - като имаш съмнения за мястото, на което си оставяш колата - не я оставяй там. Въпреки всичко, аз съм доволна от моите 4 дена на Рила
_________________ Всичко е възможно.
Пет Окт 24, 2014 9:14 pm
mom4i
Бетонното нещо на края на пътя над Вада е тунела, който прехвърля водата от Джерман-Скакавица към софийско, за това и асфалтовия път стига до там
Червено-бялата маркировка е на парка, тя означава граница на парк, резерват, защитена местност. Странно, според картите тази маркировка трябва да е доста по-високо, веднага след колибата на Кире Чугуно.
Няма официална пътека от там маркирана някога, през лятото не е удачна, през хубавите зими (като има сняг), скиорите се качват от там, че им е по-добре отколкото по стръмния ръб в гората.
Импровизации в онзи район са опасни - клека е брутален!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети