В четвъртък се разбра, че тоз уикенд ще ми се отвори парашута за ходене по източно мальовишко било. То обаче е малко за два дни и по идея на Петре реших първия ден да отидем до вр. Погледец.
На акъла ми се върза Кольо.
Ето ходенето по дни:
Петък: ЦПШ - з. Страшно езеро;
Събота: з. Страшно езеро - з. Кобилино бранище - вр. Погледец /през Водни връх/ - з. Кобилино бранище и
Неделя: з. Кобилино бранище - премката м/у върховете Попова капа и Лопушки връх - Лопушки връх - вр. Мечит - вр. Будачки камък - Средонос - с. Маджаре.
Имаше от всичко - и скиинг по обувкинг по останалите малко преспи сняг и голямо слизане, и марш на скок по билата, и крави, и сърни, и диви кози и рилска клекинг-глиганиада на моменти около Будачки камък и.... абе основно беше РИЛИНГ.
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Пон Сеп 30, 2019 10:24 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юни 14, 2009 11:04 pm
albena :-)
добре сте походили
Пон Юни 15, 2009 10:44 am
anadel
Кога отидохте, кога половин Рила обходихте, кога надписани снимки качихте!!!!!!!!!!
Разбрах кой с кого е спал, но не и къде???
Радвам се, че го направихте, не е бил много снегът, на мен ми трябваше малко почивка след чужбинските пътешествия.
Поздрави!!!
Пон Юни 15, 2009 11:52 am
Друм
Ристо, я кажи колко време газихте в клека след Будачки камък? И газихте ли го наистина или има пролуки между клековете?
Малко уточнения по снимките:
това езеро е едно от Горнолеворечките, при това най-голямото дълбоко цели 4м.
На тази снимка се вижда първият връх (отбелязан с кота 2684,7м) от петте наречени Скакавци, т.е. това е един скакавец Връх Възела се намира веднага след Маринковица в ИЮИ посока. В руските карти е отбелязан с кота 2581,2м.
На тази снимка се виждат три от петте Погледецки езера, които пък са част от Долнолеворечките езера заедно с Халовитото езеро (точно на север под Възела) и другите по-малки езерца около него, и Песъкливото езеро (северно от Драганица). Всички заедно са известни като Долнолеворечки, защото потоците, които изтичат от тях образуват Долна Лева река. Ето тук се вижда Халовитото езеро (най-голямото) и другите по-малки езера около него, които са част от Долнолеворечката езерна група. А точно над Халовитото е Възела. Не е много силно изпъкнал и е на фона на върховете зад него, но пък точно там се сливат трите била.
това езеро е едно от Горнолеворечките, при това най-голямото дълбоко цели 4м.
Това значи ли че Водновръшките езера са част от Горнолеворечките, че ги дели само едно ридче?
Друм написа:
На тази снимка се вижда първият връх (отбелязан с кота 2684,7м) от петте наречени Скакавци, т.е. това е един скакавец Връх Възела се намира веднага след Маринковица в ИЮИ посока. В руските карти е отбелязан с кота 2581,2м.
Ми нещо не съм съгласен - на тази снимка десния остър връх е този от цитираната от теб снимка, и е снимана от Лопушки връх. Кольо го снимах точно накрая на Маринковица, преди да свием на север към Погледец.
Друм написа:
На тази снимка се виждат три от петте Погледецки езера, които пък са част от Долнолеворечките езера заедно с Халовитото езеро (точно на север под Възела) и другите по-малки езерца около него, и Песъкливото езеро (северно от Драганица). Всички заедно са известни като Долнолеворечки, защото потоците, които изтичат от тях образуват Долна Лева река. Ето тук се вижда Халовитото езеро (най-голямото) и другите по-малки езера около него, които са част от Долнолеворечката езерна група. А точно над Халовитото е Възела. Не е много силно изпъкнал и е на фона на върховете зад него, но пък точно там се сливат трите била.
Благодарско - разбрах разликата м/у горно и долнолеворечки езера
Т.е. Долнолеворечки са езерата м/у Скакавишкото и Погледецкото била. Тези от погледецкото било на запад са горнолеворечки? Ако добре съм разбрал
Друм написа:
Ристо, я кажи колко време газихте в клека след Будачки камък? И газихте ли го наистина или има пролуки между клековете?
Газихме го ок. час и половина. Ама не точно. Значи 30 м. преди върха, като идваш от Мечит почва брутален клек, но има една пътечка, от която почва противопожарна просека, широка 4 м. и повече на места, която слиза до следващите връхчета по билото и се губи преди Средонос, и е по билото или на 20-30 м. северно от него. Добре се вижда на места от Гугъл ърт.
П.п. Апропо - на слизане от Будачки камък по въпросната просека ни задмина с огромна скорост една огромна сърна и топуркаше точно като кон - акъла ни изкара с Кольо. Мина на 1 метър от нас...
anadel написа:
Кога отидохте, кога половин Рила обходихте, кога надписани снимки качихте!!!!!!!!!!
Разбрах кой с кого е спал, но не и къде???
Радвам се, че го направихте, не е бил много снегът, на мен ми трябваше малко почивка след чужбинските пътешествия.
Поздрави!!!
Ани, то е ясно къде сме спали - по дневната програма накрая на деня пише, ама за преуморените и предозиралите от чужбинско ще уточня - петък вечерта спахме на з. Страшното езеро, а в събота на з. Кобилино бранище...Обаче в неделя НЕ спахме в с. Маджаре
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Пон Юни 15, 2009 6:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 15, 2009 6:13 pm
pepino_bg
risto_turisto написа:
Ми нещо не съм съгласен. . .
Ето ти Възела - на най-преден план в центъра (е не съвсем в центъра ) на снимката - точно пред Шишковица. Наляво се качва към Драганица и чак тогава е "острия връх".
Леле - сосе съм се обръкал...
Петре, абе ти ме слушай мене - трее се стъпи там... Я защо ти цела зима обяснявам за оня моя родния маршрут за Скакавците и сие за петък-неделна расодка?
Че ги изчистиме на "живо" нещата. Руски карти, искъртур.ком....дрън-дрън. Трее се барне
П.п. - защо мислиш съм ги снимал тия снимки? - тази и тази
"Това значи ли че Водновръшките езера са част от Горнолеворечките, че ги дели само едно ридче?"
Въпросът ти следи логиката с Погледецките езера, които са част от Долнолеворечките, т.е. обединява ги долината на Долна Лева река. Но за разлика от тях Водничалските езера са разположени в друга долина - на Малка река, която по-надолу се слива с Горна Лева и се дава началото на р. Леви Искър.
Пон Юни 15, 2009 7:37 pm
Kat
брей, досега не знаех, че в Рила има нещо наречено "Средонос"
Асен Христофоров в "Мацакурци" многократно споменава този връх, намиращ се източно от кащето му над Говедарци. Той е последен и най-нисък /1863м./ от поредицата по билото Лопушки връх-Мечит-Будачки камък-Средонос. След него е веднага долината на Леви Искър.
risto_turisto написа:
Kat написа:
Асен Христофоров в "Мацакурци" многократно споменава този връх, намиращ се източно от кащето му над Говедарци. Той е последен и най-нисък /1863м./ от поредицата по билото Лопушки връх-Мечит-Будачки камък-Средонос. След него е веднага долината на Леви Искър.
Ей, там е голяма дивина...на Средонос имам предвид - и откъм растителност, и откъм всичко...
Чет Юни 18, 2009 1:54 pm
natchobg
Питане за пътека през вр. Будачки Камък
Привет, не искам да отварям нова тема и затова тук да попитам проходима ли е пътеката от вр. Будачки Камък към Средонос? На Гугъл Ърт нещата изглеждат съвсем оптимистично, но друго си е някой да сподели от лични наблюдения. Също така да питам траверса на върха лятото доколко е безопасен (опасност от подхлъване и т.н. ). Планът ми е да направя едно кръгче х. Мечит - Будачки Камък - после билно посока Средонос и отклонение към червената пътека Мала Църква / х. Мечит - х. Мечит.
_________________ Never Stop Exploring
Пет Юли 07, 2017 4:26 pm
lz1fw
Re: Питане за пътека през вр. Будачки Камък
По спомени от преди 3-4 години.
Проблем е да нацелиш пътеката през клека в началото преди Будачки камък. Има стотина метра в непрогледен клек. GPS е много полезен - клека е висок. След тях се излиза на открито. Не си спомням да има някакви проблеми нататък.
natchobg написа:
Привет, не искам да отварям нова тема и затова тук да попитам проходима ли е пътеката от вр. Будачки Камък към Средонос? На Гугъл Ърт нещата изглеждат съвсем оптимистично, но друго си е някой да сподели от лични наблюдения. Също така да питам траверса на върха лятото доколко е безопасен (опасност от подхлъване и т.н. ). Планът ми е да направя едно кръгче х. Мечит - Будачки Камък - после билно посока Средонос и отклонение към червената пътека Мала Църква / х. Мечит - х. Мечит.
По спомени от преди 3-4 години.
Проблем е да нацелиш пътеката през клека в началото преди Будачки камък. Има стотина метра в непрогледен клек. GPS е много полезен - клека е висок. След тях се излиза на открито. Не си спомням да има някакви проблеми нататък.
natchobg написа:
Както е споменал и lz1fw, известно затруднение представляват 100-ина метра по билото западно от вр. Будачки камък, които са обрасли с трудно проходим клек без видима пътека през него. Оттам на изток се върви по противопожарна просека, която следва билото от северната му страна:
Има няколко каменисти участъка, които е добре да бъдат преминавани с повишено внимание, тъй като някои от камъните са нестабилни:
Снимките са от 5-ти юли 2014 г. Доста напечено и горещо беше. Препоръчвам солиден запас вода за пиене. Имаше и доста неприятно хапещи "конски" мухи, които се възползваха от присъствието ни, особено из каменистите участъци, в които вниманието ни не беше насочено предимно към прогонването им...
Разстоянието от Говедарци до Мала църква през Голям Мечит, Будачки камък и Средоноса (24 км с 1600 метра изкачване и 1500 метра слизане) сме го взели за 12 часа и 20 минути (заедно с почивките).
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Юли 07, 2017 10:02 pm
natchobg
lz1fw, vedrin,
Много благодаря за бързото включване! Направих трак по профила от Г. Ърт и пътеката, която e отбелязана на BG Topo maps. Качих ги на gps-a и се надявам да не се лутам много докато открия просеката преди вр. Будачки камък. Дано скоро да мина оттам и да дам пресни впечатления!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети