като бивш собственик на кентавър 60+10 и настоящ ползувател на дистанс 40 , който едно време е поносвал и съмит 42 и вихрен 70+10 -> дори при правилно подреден багаж и акуратно пристегнати компресионни ленти /хоризонтални и вертикални/ никогаш не успях да лятоска за малко ходене да свикна с кентавъра - иска си да го напълниш и туй то, да не говорим за вихренчето - от друга страна 40-се литровките лястоска с лекота стават за еднодневни докъм 2/3 дни без много храна и бивачна екипировка - за зимата приказка на отварям - тогава съм по кръчми и механи (не е моят сезон за баир будалъсване) и съм последният човек, който може да даде акъл...
затуй разумният избор е две раници ако са ташевки да речем -> дистанс 40 /да е леко и да не тежи лятоска/ и алпин 80+15 /спокойно да се натъпче со поларче, пухенка, два чифта вълнени гаще, три петали луканка, два къса сланина и 2 оки винчок/ - общо 240 лъва срещу 175 лъва за кентавър 60+10 или 200 за горския камуфлаж
а бай жорко тората не му са фпрягайте - той е от луксозните туристи - раниците му сами са носят по баира нагоре...
Последната промяна е направена от bradley на Нед Сеп 21, 2014 6:43 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Нед Сеп 21, 2014 6:39 pm
torah
ZCEZBPM написа:
Това по-долу е майтап. Да уточня за всеки случай.
Сигурно е, че първо си си купил Ташевка.
После си взел Дойтера.
Човек е странно животно.
Знае че няма нужда от хиляда раници и изпитва потребност да оправдае излишното разхищение на пари и мозъкът му почва подсъзнателно да си натъкмява доказателствата в полза на новата супер дупер раница.
Реално човек почва да се саботира сам, в конкретния случай това става при подреждане на раниците.
В Ташевката(тя вече е нещо старо и излишно) е леко небрежен и натъпква нещата, в Дойтера е абсолютен перфекционист и търсеният резултат не закъснява....успял е да излъже дори и себе си, че не си е дал парите напразно и че новата раница е по-голяма.
Колега ZCEZBPM. Нормално е да съм взел първо ташевката , теста обаче съм го правил с едни и същи вещи в разстояние на половин час. Просто ташевката събра много по-малко неща. Това е мой личен опит и просто го споделям, както споделям и мнението си за лятната и зимната раница. ИМХО.
Нед Сеп 21, 2014 6:42 pm
bradley
а за литражите на ташев ей тука един момък е пъхнал 42 литра вода у съмит 42 камуфлаж -
Смятам, че единствено човек притежаващ и активно ползващ по предназначение двете раници би могъл да вземе отнощение по въпроса. Аз действително съм луксозен турист и с годините съм се стремял да събера качествена екипировка, лятна и зимна, която ползвам редовно. Могъл съм позволил съм си го, дай Боже всекиму.
Нед Сеп 21, 2014 6:55 pm
ZCEZBPM
Регистриран на: 25 Юли 2010 Мнения: 969 Местожителство: Стара Загора
bradley написа:
затуй разумният избор е две раници ако са ташевки да речем -> дистанс 40 /да е леко и да не тежи лятоска/ и алпин 80+15 /спокойно да се натъпче со поларче, пухенка, два чифта вълнени гаще, три петали луканка, два къса сланина и 2 оки винчок/ - общо 240 лъва срещу 175 лъва за кентавър 60+10 или 200 за горския камуфлаж
.
80+15 е твърде много за зимата дори и за седмица в планините в БГ.
Даже 70+10 вихрен е голяма защото заради поставянето на снегоходките не и ползвам големите джобове отстрани.
Реално ползвам 50литра от нея. Това като спа по хижите и не нося чувал, но в същото време нося храна за всеки ден.
Кентавър 60+10 мисля, че ще е идеална за зимата, защото ще мога да ползвам целия обем за разлика от вихренката(заради джобовете и снегоходките) и ако се наложи да взема чувал ще го пъхна вътре в раницата и няма да ми се мандахерца отвън .
В същото време тези големите джобове на вихренката лятото, а и зимата като не се носят снегоходки са много удобни за разни дребни предмети.Това разбира се ако човек не ходи по зачукани места където могат да бъдат и опасни защото се е случвало да ме изблъскат като вървя плътно до някоя скала.
torah написа:
ZCEZBPM написа:
Окото( а понякога и подсъзнанието) лъже, математиката никога.
Сметни ги за по-сигурно.
Аз племеничката си когато беше в първи клас я пъхнах в раницата и така я занесох в другата стая където се бяха събрали гостите.
Това по-долу е майтап. Да уточня за всеки случай.
Сигурно е, че първо си си купил Ташевка.
После си взел Дойтера.
Човек е странно животно.
Знае че няма нужда от хиляда раници и изпитва потребност да оправдае излишното разхищение на пари и мозъкът му почва подсъзнателно да си натъкмява доказателствата в полза на новата супер дупер раница.
Реално човек почва да се саботира сам, в конкретния случай това става при подреждане на раниците.
В Ташевката(тя вече е нещо старо и излишно) е леко небрежен и натъпква нещата, в Дойтера е абсолютен перфекционист и търсеният резултат не закъснява....успял е да излъже дори и себе си, че не си е дал парите напразно и че новата раница е по-голяма.
Колега ZCEZBPM. Нормално е да съм взел първо ташевката , теста обаче съм го правил с едни и същи вещи в разстояние на половин час. Просто ташевката събра много по-малко неща. Това е мой личен опит и просто го споделям, както споделям и мнението си за лятната и зимната раница. ИМХО.
Да де. Аз съвсем ясно съм описал целия процес на самозаблудата.
Да де. Аз съвсем ясно съм описал целия процес на самозаблудата.
Знаеш ли прав си. Няма смисъл да коментираме.
Нед Сеп 21, 2014 7:04 pm
ZCEZBPM
не се сърди torah . Аз само си дрънкам.
Още веднъж към колегата който питаше:
Вземи си Кентавъра 60+10
40 литра ще ти е малка зимата.
Не че не може, ама за един начинаещ зимен турист си трябва по-голяма раница, за да се поизмъчи и да вземе да цени по-малките неща.
Сериозно, не знам някой да ходи зимата с 40 литра. Е, ако мислиш да отскачаш с лифта и после до Добрила става.
Вземи си Кентавъра 60+10
Не че не може, ама за един начинаещ зимен турист си трябва по-голяма раница, за да се поизмъчи и да вземе да цени по-малките неща.
Сериозно, не знам някой да ходи зимата с 40 литра. Е, ако мислиш да отскачаш с лифта и после до Добрила става.
Няма защо да се сърдя. Пак казвам, че това което пиша е личен опит, а не видяно в Тубата, та всеки е свободен да вярва или не. Ще се радвам ако се засечем някъде по чукаците. .
Вземи си Кентавъра 60+10
Няма защо да се сърдя. Пак казвам, че това което пиша е личен опит, а не видяно в Тубата, та всеки е свободен да вярва или не. Ще се радвам ако се засечем някъде по чукаците. .
Това, което споделяш е на база дълъг, но малък и неразнообразен опит.
Престани да генерализираш.
Не си център на вселената, дори да си "луксозен" турист.
Пуу, доста често имам чувството, че ходенето по планините се превърна в мерене на пишки.
Ако имам възможност, ще съм облечен като 50-сетарски турист от Алпите. Точка.
Нед Сеп 21, 2014 8:05 pm
torah
Ристо Туристо написа:
torah написа:
ZCEZBPM написа:
не се сърди torah . Аз само си дрънкам.
Вземи си Кентавъра 60+10
Това, което споделяш е на база дълъг, но малък и неразнообразен опит.
Престани да генерализираш.
Не си център на вселената, дори да си "луксозен" турист.
Ристе, явно постоянно съм те носил в раницата, след като така точно определяш опита ми )). Това престани като заповед ли да го приемам, щото нещо не ми звучи....)))
Последната промяна е направена от torah на Нед Сеп 21, 2014 8:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път
60+10 е по-добрия избор от 40литра за зимата.Това за да съм по темата.
Ицо, човекът има право ......да греши.
Помня, че си имахте закачка от преди години, но си малко излишно враждебен към него.
Каква враждебност? Всичко е закопано в миналото.
Пазя форума от прекалени специалисти и разбирачи. И ти залиташ често в тази посока.
Не се изказвайте като последна инстанция.
Споделяте къде, колко, кога - каква раница ползвате и дали ви върши работа и толкоз. Без вербалност и категоричност.
60+10 е по-добрия избор от 40литра за зимата.Това за да съм по темата.
Ицо, човекът има право ......да греши.
Помня, че си имахте закачка от преди години, но си малко излишно враждебен към него.
Каква враждебност? Всичко е закопано в миналото.
Пазя форума от прекалени специалисти и разбирачи. И ти залиташ често в тази посока.
Не се изказвайте като последна инстанция.
Споделяте къде, колко, кога - каква раница ползвате и дали ви върши работа и толкоз. Без вербалност и категоричност.
Ристе, ние споделяме личен опит, ти влизаш във вербални спорове, а после ние сме специалистите. Ами спри на всички ни правата да пишем та да чуем истината от теб. Пропуснах да се извиня, че съм опитал да бъда център на вселената. Сега го правя със ясното съзнание, че такъв можеш да бъдеш единствено само ти. Много по "мъжка" постъпка от твоя страна ще бъде да ни удариш по един БАН, отколкото да се заяждаш с повод и без повод. Знам, че не ме долюбваш от край време но това е свободно пространство, където мога свободно да изкажа личното си мнение както съм го и написал, без да трябва да търпя епитетите с които си ме надарил. Ако и сега не си ме разбрал, няма какво повече да кажа.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети