Автор |
Съобщение |
atanasovbg
|
|
с. Тъжа - х. Русалка - х. Триглав - с. Тъжа |
|
Мислим да направим следния преход:
1 ден - с Тъжа-Русалка-местността Вълчите дупки-Русалка (ще спим на хижа Русалка)
2 ден - Русалка - Бабско пръскало - х. Триглав - Кадемлийско пръскало - х. Триглав ( нощувка в хижа Триглав)
3 ден - Хижа Триглав - село Тъжа ( по обратния път през хижа Русалка)
Исках да попитам какво мислите за маршрута?
Може ли някой да ми даде информация какви са условията в двете хижи (стаи, цени, храна..каквото и да е).
Леко начинаещи сме и каквото можете да ми кажете би ми било от голяма полза.
Благодаря предварително
|
|
|
Сря Сеп 17, 2014 8:15 pm |
|
|
ieronimus
|
|
Re |
|
http://www.atlas-s.com/Planinski/print.html?oid=2033299
Тук има инфо за маршрутите.
Да добавя, че в в Русалка има и стаи с две легла.
Спането на човек е 10 тина лева на вечер.
На Русалка ще има фасул , кака Надка прави и макарони на фурна.
От Кадемлийското пръскало защо не продължите за хижа Мандрата, там винаги съм оставал с отлични впечатления.
Хубаво е предварително звъннете да си запазите места, телефоните ги има из нета.
Хубаво е да знаете, че до хижите, цитирани по-горе се стига с кола, та особено на Русалка и ако е петък вечер, може да има някой мухабет до ранни зорислучвало ми се е два пъти да не мога да спя. Ако се става рано е дерт, ако ли не се включвате и няма дерт.
По маршрута има маркирана пьтека и път между Тъжа и Априлци, та..трудно е да се заблуди човек , макар, че прединяколко месеца малко по на запад и туй се случи.
Има много инфо за този район из форума.
Търсете публикуваното от Пламен К, неговите албуми са си пътеписи.
Весело от мен .
|
|
|
Сря Сеп 17, 2014 8:25 pm |
|
|
atanasovbg
|
|
|
|
много благодаря за информацията и съветите ако се сетите още нещо, казвайте. Ще погледна и хижата която ми препоръчахте.
А за х. Триглав нещо?
|
|
|
Сря Сеп 17, 2014 8:45 pm |
|
|
ieronimus
|
|
|
|
|
|
много благодаря за информацията и съветите ако се сетите още нещо, казвайте. Ще погледна и хижата която ми препоръчахте.
А за х. Триглав нещо? |
Триглав след като почина бай Кольо, предпочитам да не изразявам мнение, но може да се спи.
На бариерата един от надзирателите в Централен балкан, забравих му името дава бунгала в района на хижа Триглав, ако е на смяна питайте, но ако аз ходя ще отида до Мандрата, щото от там можете да се качите на Марагидик, района е много красив.
Спал съм ина МВР базата срещу 8 лева в района на "Смесите" имаше заповед, че окъснели туристи могат да спят срещу посочената сума, но това беше преди две години и не знам дали е актуално.
На хижа Тъжа няма да ви върнат, също е добре.
|
|
|
Сря Сеп 17, 2014 8:50 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Маршрута изглежда добър,само Вълчите дупки не знам къде са.Може и да съм минавал от там без да знам,че така се казват.Както сте го измислили, преходите са леки и сравнително къси.През Русалка съм минавал много пъти,но не съм спал там.Винаги е имало поне два вида супа, а и други неща за ядене и пиене,защото там често стават сбирки на хора дошли с колите си до хижата.Цените са нормални за хижа.За Триглав е важно да се знае,че обикновено през седмицата не работи и за да сте сигурни трябва да се обадите предварително.Когато хижарката е там има храна и то вкусна,но когато я няма мъжа й дори и чай не слага(случи ни се това лято,дори спомена,че не е там за да слугува, а да си почива).Спи се в големите бунгала които са с по3-4 стаи с поняколко легла.Цените са за спане около 12-15лв(не помня точно),храната също е на норрмални цени.Ако имате ГПС и можете да работите с него мога да ви предложа и рразнообразяване на маршрута с посещение на водопад Тъжанското пръскало,както и слизане по пътеката от Русалка до вец Тъжа.Тя е по-интересна и няма да вървите назад по същия черен път до селото.
|
|
|
Сря Сеп 17, 2014 8:56 pm |
|
|
atanasovbg
|
|
|
|
супер. гледаме да е леко, защото сме с дете на 8 години с нас. За ВЕЦ Тъжа ще говоря утре с останалата част от групата и ако решим ще пиша да ни дадете координати
П.С за хижа Триглав...ами дано е там хижарката )))
|
|
|
Сря Сеп 17, 2014 9:09 pm |
|
|
peca
|
|
|
Оставате колата на края на селото за предпочитане пред някоя къща(все едно сте на гости), че там има много орки.
Хващате черния път и след 2 часа сте на Русалка, маркировката пресича на места пътя и ви спестява, но общо взето се движите по пътя.
Внимавайте с така наречената еко пътека "Бабско пръскало", защото е в окаяно състояние и парапетите са само "на рисунка"
Успех и добро настроение.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Чет Сеп 18, 2014 9:48 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Май ще се видим с хората-и ние ще сме в района тез дни...ще помагаме с квото можем
|
|
|
Чет Сеп 18, 2014 8:51 pm |
|
|
atanasovbg
|
|
|
|
благодаря на всички а сега по леглата, че утре път ни чака ))))
|
|
|
Съб Сеп 20, 2014 12:04 am |
|
|
Dimo Kolev
|
|
|
|
|
Маршрута изглежда добър,само Вълчите дупки не знам къде са.Може и да съм минавал от там без да знам,че така се казват. |
Ники Вълчите дупки е скалистото възвишение над х. Русалка, в ляво от което скача сезонното водопадче на Светишка вада. Разправят, че на времето там са се крили много вълци, нападащи животните долу на поляната Светицата. Митове и легенди. Връхчето го знаеш
|
|
|
Пон Сеп 22, 2014 4:02 pm |
|
|
atanasovbg
|
|
|
|
Всичко беше супер! Благодаря на отзовалите се
|
|
|
Чет Сеп 25, 2014 10:26 am |
|
|
RUNKOV
|
Absoluten navitak;) |
|
Здравеите.Кои дати сте определили за този преход.Маи съм навит
|
|
|
Нед Сеп 28, 2014 10:55 pm |
|
|
Планинец
|
|
|
За хижа Триглав ми казаха, че работела само през почивните дни. Храна било хубаво да си носите, защото предлагали само супа. Най-добре звъннете преди да отидете за по-сигурно.
|
|
|
Нед Сеп 28, 2014 11:02 pm |
|
|
atanasovbg
|
|
|
|
ами в предния пост написах "всичко БЕШЕ супер" ...тоест вече го направихме и беше наистина супер. Уцелихме хубаво време. Спахме само на хижа Триглав...боб чорбата беше уникална. Другата храна си я носихме разбира се Русалка....там нещо не се впечатлихме и продължихме към триглав, където всичко беше ОК! Изпадна ми една блуза....връщах се 1 км назад.... беше забавно )))
|
|
|
Пон Сеп 29, 2014 11:01 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Напълно съм съгласен с atanasovbg ,хижарката на Триглав е много добра готвачка.Още по-хубава е боб чорбата през пролетта,защото тогава я прави с пресни подправки.
|
|
|
Пон Сеп 29, 2014 12:52 pm |
|
|
|