ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос относно Кончето
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Въпрос относно Кончето
Автор Съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Ще отговоря от името на 82-годишния ми баща. Той така и не се научи да ползва компютри, камо ли Интернет, но иначе поназнайва някои работи за нашенските планини и продължава да ги обикаля и до днес (последно се мотахме с него през дъждовните почивни дни около Беговишкия рид). Та той обича да споменава при такъв повод една случка от младините си, когато палатката му е била затрупана през нощта от над половин метър пресен сняг в района на Седемте езера (около 2300 м н.в.) на 18-ти август. Разбира се, това е много рядко явление, но все пак опита показва че може да се случи. Между другото, първия тазгодишен есенен сняг на Мусала е прехвърчал онзи ден.
Вто Сеп 09, 2014 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
corbin

Местожителство: София, България

Преди две години през октомври направихме х. Яворов - Кончето - Вихрен - Хвойнати - Муратов и т. н. Условията бяха летни... Но прогнозата ще ти каже какви ще бъдат този октомври Smile
Сря Сеп 10, 2014 1:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Идеята ми беше да напиша не толкова за зимно преминаване, /затова моля да не ме преиначавате/, колкото до внезапно навалял доста сняг, докарал състоянието на билото до временно зимно такова.
Сря Сеп 10, 2014 10:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

vladofff написа:
Идеята ми беше да напиша не толкова за зимно преминаване, /затова моля да не ме преиначавате/, колкото до внезапно навалял доста сняг, докарал състоянието на билото до временно зимно такова.

Аз те разбрах, ама както и да е - малко счупен телефон стана Smile
Мир Croc

Сря Сеп 10, 2014 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

ZCEZBPM написа:
Лятото Баюви дупки не е никакъв проблем да се мине отгоре.
Колегата Владоф е минавал от там само зимата.
Зимата сигурно е кошмарно да минеш отгоре, но лятото е песен.

Този участък, а не Кончето, е причина по Карстовото било, когато има сняг, винаги да мъкна и въже.
Да е кошмарно, не е, само изглежда малко опасно, ей така беше последния път по великден:

Чет Сеп 11, 2014 9:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pl27

Местожителство: София

Лятото (края на август) минах през мраморното било (това ми е първото ходене на Пирин въобще) за един ден сам по маршрута: х.Вихрен - Кабата - в.Вихрен - Премката - Кутело (всички коти) - Кончето - Бански Суходол (билната пътека) - Баюви дупки - Разложки Суходол - Албутин - х. Яворов. Впечатленията ми от това минаване за сефте са:
- изкачването на Вихрен е най-стръмно в началото (първите няколко стотин метра) над хижата. Съвет не се изсилвайте в този участък.
- маркировката е перфектна - на често и лесно проследима
- повишено внимание на последния участък над Кабата, където са дребни камъни и подхлъзването е много лесно
- качването ми отне 2 часа, като ме изпревари някакъв човек, който според мен се е качил за по-малко от час и половина
- слизането към Премката не е лесно и трябва да се внимава - много е стръмно от тази северна страна. С повишено внимание не е нещо особено - просто не го подценявайте
- изкачването към Кутело е подобно на това от Кабата към Вихрен (да не се повтарям)
- минаването през Кончето не е никакъв проблем по този маршрут (през Кутело) защото има въже. Ако се ползва подсичащата пътека (подсича Кутело, но по нея няма въже и се събират в средата на Кончето) според мен е доста по-опасно.
- след Бански Суходол до заслон Кончето няма никакъв проблем. Оттам има две възможности - подсичаща Баюви дупки пътека (официалната червена маркировка) или през билото. Аз избрах билната.
- Баюви дупки ме изненада доста и не бях подготвен за там определено, но като ти дойде предизвикателство разбираш колко струваш.
- накратко това е ръб, който на север си е почти отвесно няколко стотин метра скала и направо не ми се мисли какво е да паднеш натам. На юг наклона е голям, но не толкова стресиращ и минах ръба минавайки приоритетно в тази посока. Накратко участъка е много подобен на Кончето (без въздушния участък), но без въжето. Ако имате аерофобия си минете по подсичащата маркировка, а ако нямате страх от височини и с повишено внимание къде стъпвате не е нещо особено в сухо време. При сняг и/или мокри скали си е доста опасно по моите разбирания. Явно и не само по моите, защото на това място има и две паметни плочи за смъртта на Златан Калайджиев (дано съм запомнил правилно името). Според мен това е най-опасният участък от цялото мраморно било, или поне за мен беше.
- Разложки суходол и Албутин поне в тази посока не са никакъв проблем и са си като разходка
- от Суходолски превал (най-ниската точка от билото между Разложки суходол и Албутин, малко след кръста в памет на Богородица) пътеката тръгва надясно (жълта маркировка). Тук е възможно объркване и тръгване към Окаденския циркус. Трябва да се следва маркировката - по високото и в дясно в началото, след това няма проблем
p.s. ходенето ми беше с раница около 8-10 кг според мен. Носих си 4л вода заради липсата на такава, но реално в нормален (не горещ ден) изпих само 2л. Общото разстояние по маршрута е около 14км. Темпото ми не беше високо имайки предвид следния факт: на изкачването на Кутело ме изпревари млад човек от Банско. Разменихме няколко думи на Кутело, където се разделихме. След известна почивка на върха минавайки през Кончето се срещнахме отново и поговорихме пак. Та човекът беше тръгнал същия ден от Банско и минавайки през цялото било до Разложки суходол и обратно се връщаше към х.Вихрен и Банско (за 1 ден). No comment.
Пет Сеп 12, 2014 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pana

Мнение Въпрос относно Кончето Отговорете с цитат
Здравейте и аз искам да споделя нещо . За трудностите на района колкото и да говорим малко ще е . То за това е и Пирин . Но за времето искам да споделя нещо. Спомням си че за първи път стъпих на Вихрен ноември 1973 год. Помня то че правихме поход от завода в който работех по случай 7 ноември. И какво само мъгли нямаше дъжд но ни блъскаше суграшицата. Слава богу още и сняг нямаше . Върха го качихме от х. Вихрен на последната част от 30 души група останахме 7 човека. Гледайки непрекъснато гърба на колегата пред мен изкачихме върха и слязохме . И за какво само да кажем че се качихме . Отдавна вече се зазяпвам но прогнозите на времето излизаме само в сигурна прогноза . Не може само да пъхтиш по пътеката желанието ми е да се наслаждавам непрекъснато на природата . Например на 27 бяхме на Вихрен идеално време но за да стигнем и да се върнем обратно да Пловдив ни трябваха още два дни. При тези обстоятелства никога не си бих губил времето за да ме валят дъждове и сняг и да ме духат ветровете . Вече четвърти път минаваме от Х. Добрила до заслон Ботев по билото . Първия път в района на Жълтец ни би яка градушка с гръмотевици . Но благодарение на следенето на прогнозите останалите 3 пъти улучваме 3 дни без капка дъжд. Много голяма рядкост за този район . Да не говорим че и плащаме за това. Така че ако ще е гарга рошава да е.
Нед Сеп 14, 2014 3:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hardilp

Местожителство: plovdiv

Благодария ви за изчерпателните отговори и мнения а някой знае ли колко време отнема маршрута хижа Бъндерица-Кончето без икачване на в.Вихрен.

Вто Сеп 23, 2014 7:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Шест часа спокоен ход при нормално време с връщането до Бъндерица. Без Вихрен, без Кутело.
Вто Сеп 23, 2014 7:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.