ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос относно Кончето
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Въпрос относно Кончето
Автор Съобщение
hardilp

Местожителство: plovdiv

Мнение Въпрос относно Кончето Отговорете с цитат
Здравейте може ли някой да ми каже дали е удобно Кончето да се изкачва в началото на октомври каква е обстановката горе има ли сняг там по това време на годината безопасно ли е?

Вто Сеп 09, 2014 1:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Ако някой ти отговори/ и познае/ дали в началото на октомври ще има сняг там, аз постоянно ще се съветвам с този експерт следващите години за времето в планините. Very Happy
Вто Сеп 09, 2014 8:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Обикновено няма сняг. Обикновено октомври е хубав. Тази година е необикновена.
Вто Сеп 09, 2014 9:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff

Моето виждане за кончето е малко по-различно. Мисля, че в сняг то се преминава много по-лесно отколкото при без сняг. Най-гадно е при вятър с дъждополедица. Но още по-гадно от най-гадното е вятър с дъждополедица по Баюви дупки. Гледам, че никой не пита за там, а там на практика е ключовия момент на карстовото било - теренът е по-дълъг и труден, а връв няма.
Вто Сеп 09, 2014 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

vladofff написа:
Моето виждане за кончето е малко по-различно. Мисля, че в сняг то се преминава много по-лесно отколкото при без сняг. Най-гадно е при вятър с дъждополедица. Но още по-гадно от най-гадното е вятър с дъждополедица по Баюви дупки. Гледам, че никой не пита за там, а там на практика е ключовия момент на карстовото било - теренът е по-дълъг и труден, а връв няма.

Не питат, защото масата прави следното: героичен преход от Премката до въжето и обратно, като по-смелите минават през Кутело, а понякога стигат даже до заслона. А пък 90% от идващите откъм Яворов подсичат Баюви дупки. Т.е. повечето народ хал-хабер си няма, че има ръб по Баюви Дупки, въпреки че е на 15 минути от заслона.
п.с. то въобще в поледица не е оферта там, ни отгоре, ни отдолу (случката с Петлешков, 2009).

Вто Сеп 09, 2014 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

да, де ама зимата, това то нещо е незаобиколим фактор
Вто Сеп 09, 2014 12:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ходещите зимата натам все още са малко. И за щастие са рядкост тези, които търсят по форумите акъл за зимно минаване по карстовото Smile
Човекът пита за безснежния сезон, или поне се надява през октомври да е такъв. Обаче отговор няма как да получи от сега Rolling Eyes

Вто Сеп 09, 2014 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
horseman

Gamina написа:
vladofff написа:

Не питат, защото масата прави следното: героичен преход от Премката до въжето и обратно, като по-смелите минават през Кутело, а понякога стигат даже до заслона. А пък 90% от идващите откъм Яворов подсичат Баюви дупки. Т.е. повечето народ хал-хабер си няма, че има ръб по Баюви Дупки, въпреки че е на 15 минути от заслона.
п.с. то въобще в поледица не е оферта там, ни отгоре, ни отдолу (случката с Петлешков, 2009).

Стига се подигравали на обикновените хорица, които си доставят удоволствие в планината Sad не може всички да са ултра.

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Вто Сеп 09, 2014 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ralica_peneva_

Напълно подкрепям Horseman. Харесвам форума, но понякога ми се отщява да влизам и питам, за да не получа точно такъв отговор. Всички, които четем и пишем в този форум обичаме планината, независимо дали имаме 1 или 10 год. опит.

за теб трепка, та играй."
Вто Сеп 09, 2014 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

е хайде сега, веднага някой се припозна в думичката.
Че аз също правя такива неща - по подсичащата пътека до въжето и яваш-яваш до заслона. Всъщност в последно време предимно такива ходения имам, така че не се изключвам от споменатата масовка, нито ще се обидя ако някой лепне етикет на подобен преход Rolling Eyes

Последната промяна е направена от Gamina на Вто Сеп 09, 2014 6:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Сеп 09, 2014 6:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Вярно е,че понякога отговорите са малко пиперливи,а понягога са си чисто заяждане и подигравка,но и питащите трябва да влагат повече мисъл при формулирането на въпросите.Не е нужно да имаш години планинарски опит за да знаеш,че времето особено в планините(особено тази година) е много динамично и няма човек който да е в състояние да каже на определена дата след месец дали ще е слънчево,дъждовно или снежно.Все пак повече толерантност няма да е излишна. Smile
Вто Сеп 09, 2014 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman

Напълно съм съгласен, но винаги е хубаво човек да попита преди да се включи в някое приключение. Може да няма информация, която редовно ходещите да имат, примерно някаква тенденциозност дали принципно има снеговалежи октомври месец в този район, или са рядкост или пък не са виждани досега и т.н. Всеки човек с коефициент на интелигентност двуцифрено число и нагоре ще знае, че в планината сигурно няма, но някакви приблизителни параметри винаги могат да се зададат Smile

@ralica_peneva_, и аз съм като теб, понякога ми трябват два-три дни да се престраша да попитам за нещо и докато чакам отговор треперя дали няма да ме наредят колко съм смотан Smile

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Вто Сеп 09, 2014 6:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Не съм визирала никого (дори и автора) - моят коменар беше към Владофф, който пък от своя страна обясняваше за зимно преминаване.

Обикновено има един студен фронт между средата на септември и средата на октомври, който праща първия сняг горе, през останалото време се намират и хубави, топли дни. Тая година обаче лятото беше като мусонен сезон, един дявол знае каква ще е есента Rolling Eyes

Когато ходиш повече наистина улавяш някакви тенденции, най-вече се научаваш да "хващаш" скапването на времето докато си горе и имаш време да реагираш. По-мащабните събития няма как да ги прогнозираш от рано, знаеш че обикновено през зимата има поне един антициклон със студено време и разкошна видимост, обаче в последните години я има, я няма... преди 2-3 години си го отчакахме тоя антициклон. Сега студения фронт чакам и първия сняг, ама... да видим.

Вто Сеп 09, 2014 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
t.hristov

Най-удачно би било да планувате прехода за Кончето до края на този месец. Миналата седмица 04.09.2014г. бях на Премката когато срещнах двама чехи, които се бяха отказали от Кончето поради гъстата мъгла и дъжда.

Последната промяна е направена от t.hristov на Вто Сеп 09, 2014 9:54 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Сеп 09, 2014 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Re: Въпрос относно Кончето Отговорете с цитат
hardilp написа:
Здравейте може ли някой да ми каже дали е удобно Кончето да се изкачва в началото на октомври каква е обстановката горе има ли сняг там по това време на годината безопасно ли е?

В началото на октомври съм се качвал до заслона в хладно време - събота - и съм слизал в неделна виелица с бетониран сняг и лед по Кутелския склон, 1 м сняг в Казана. Това за нещастие с летни обувки, без котки Cool

В началото на септември ме е валяло също един метър пресен сняг по Белемето и Валявица, та ... - следи внимателно прогнозата в тоя сезон Very Happy

Вто Сеп 09, 2014 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.