Луната и последните звезди започнаха да избледняват, когато потеглих от хижата.Денят се очертаваше да бъде хубав,но росата беше в изобилие.
След около час прекосих река Маринковица и тръгнах по пътеката,успоредна на реката.Избрах си най-голия,но и най-стръмния от склоновете и
въоръжен с две сопи по 50 см започнах изкачването му.Напредвах бавно поради големия наклон.
Малко преди да кача връх Възела се показа и слънцето
Огрени от светлината жандармите изглеждаха приказно
А слънцето се провираше между два клека
В 8 30 бях на Възела.Направих и първата си почивка.Закусих и продължих към връх Драганица.
Пред мен се очертаваха върховете,които ми предстоеше да кача - Драганица,трите Муши и двата Скакавеца.
Драганица е лесен за изкачване и спускане.Между него и първата Муша,обаче има солиден венец от скали,който трябва да се заобиколи
отдясно.Няма строго определена пътека.Гони се премката между двата върха.
След като се достигне се подсича първата Муша.
Втората Муша е най-високият от върховете,а и най-красивият.
Изкачва се лесно и бързо.Гледката от него е приказна-язовир Бели Искър,целия Мусалски дял,Погледец,
Дотук свършва лесното и приятно ходене.
Между втората и третата Муша се върви по каменни блокове,като се заобикалят участъците с клек.
Самата трета Муша е цялата обрасла с клек и трябва да се подсече.
С клек е обрасал и следвашия връх-Голям Скакавец.Клекът стига до самия източен ръб на върха и изкачването му става като се върви по ръба
и се заобикаля клека.Има и доста стръмни участъци.Някъде до средата има пирамидки,които може да се следват.
През цялото време,докато изкачвах върха,бях наблюдаван.
След като се убеди,че съм се насочил точно към върха,където беше застанал и получи съгласието на женската до него,козелът отстъпи и
даде възможност на неканения гост да навлезе във владенията му.
Тук ще покажа и изминатия път между третата Муша и Големия Скакавец - клек и камъни.
До Малкия Скакавец се стига малко по-лесно,но и тук камъните и клека са в изобилие.
Ето и още няколко фотографии :
Връх Погледец с езерото под него
Връх Мусала
Сакън дупка
Връх Пчелино
Мечитите
Чувството,което изпитваш на връх Малък Скакавец,е че се намираш на края на земята.Всичко около теб изглежда близко,но за да го достигнеш
трябва доста да се поизпотиш.
Напуснах върха с нежелание.Обратния път преминах по лесния начин.Спуснах се под клековия пояс и подсякох Големия Скакавец.Тук искам да ви покажа един скален ръб,северно от третата Муша,който изкачих на отиване и бях безсилен да не се спусна по него на връщане.
Следва втората Муша,гледана от север
Върнах се по пътя,откъдето бях дошъл- Драганица,Възела,спускане към долината на река Маринковица.
В 18 30 пристигнах благополучно в хижа Рибни езера.
Хубаво ходене си направил до място което не е от най лесните за достигане тези Скакавци им се каня вече втора година и все нещо ме разубеждава, я времето, я липсата на подходяща компания.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
? Браво ! Добро ходене и полезни разяснения за маршрута !
И аз от миналата година им се каня на пустите Скакавци и така си и останах само с каненето По всичко личи , че остават за 2015
Съб Сеп 06, 2014 7:44 pm
tortomanin
На някого ясно ли е изобщо докъде е забранената зона около язовир "Бели Искър"? Аз почти съм се отказал от този район. Особено подличко ми се струва поставянето на табелки Бели Искър, мостчета и беседки, които накрая те завеждат до пост, където ти обясняват, че не може нататък нито с кола, нито пеш. Знам за многобройните нарушения, но не искам да си развалям кефа със срещи от втория вид.
На някого ясно ли е изобщо докъде е забранената зона около язовир "Бели Искър"? Аз почти съм се отказал от този район. Особено подличко ми се струва поставянето на табелки Бели Искър, мостчета и беседки, които накрая те завеждат до пост, където ти обясняват, че не може нататък нито с кола, нито пеш. Знам за многобройните нарушения, но не искам да си развалям кефа със срещи от втория вид.
Това е и едната причина подстъпът към Скакавците да е от друго място
Съб Сеп 06, 2014 8:15 pm
tortomanin
Mдаааа....... А хубаво е човек да погледне Сакън дупка отгоре. Винаги ми привлича окото от Мусала.
Добре че някои ни я снимат.
Определено това е една зона като магнит, но не знам защо все не си вярвам да тръгна сам а пък с жената още се разбираме за да я водя там
Колегата Иво имаше някакъв план за там през Септември ама заглъхна нещо.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Колега, имам една забележка - няма първа, втора и трета Муша. Върховете всички са Скакавци.
В картата на Домино е споменат връх Трите Муши, който скоро разисквахме във форума.
Някакси не е нормално да дойдете от 5-600 километра и да променяте местната топонимия.
dobrifin написа:
....
И аз от миналата година им се каня на пустите Скакавци и така си и останах само с каненето По всичко личи , че остават за 2015
А циганското лято?
Тогава се правят най-хубавите ходения...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети