Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово
Маркировката е добра в района, така че следвайте я. Също има и доста туристи по пътеките, които може да питате от време на време, пък и лаф да става. Ако ви е срам, че не знаете маршрута, то ги подпитвайте така: "До хижа Вихрен, колко остава още", а те ще ви кажат "А малко 10-15 минути и сте там" (т.е. на пряк път сте) или пък ще ви отговорят "А това е пътеката за Казаните, объркали сте се нещо, трябва да се върнете малко и да хванете ..." и така (ясно нещо сте объркали пътя и ще решавате на място какво да правите).
Чет Сеп 04, 2014 9:31 am
Plamen К
Привет, искам да попитам за хора, които не са стъпвали в Пирин има ли опасност да не се ориентират в посочения маршрут и да се сговнясат нещата, имам предвид грамотни и добре ориентиращи се по карта хора, просто не ходили в конкретния район?[/quote]
Колкото и да е странно, но това лято на два пъти ми се случи да срещам хора на ъгъла на L- образния ръб на Кутело, които казват че са минали Кончето и там нямало въже. Всъщност те са се изкачили от Премката на ъгъла наL и вървят на север едни около 800м стигайки Кутело 2, като си мислят, че леката падина там е Кончето. Доста често там е мъгливо и не са видяли Кончето в мъглата.
Има и други, които минават по подсичащата пътека, където стърчат няколко кола, по които някога е имало въже и като се включат след това в последната третина на Кончето в посока Бански суходол, обявяват след това, че по част от Кончето липсвало въже.
Странно, но факт!
Чет Сеп 04, 2014 1:36 pm
Gamina
За бъркащи Кутело с Кончето не знаех, но хората са талантливи. Другия случай с липсващото въже е ясен, кажи-речи всеки втори го твърди това.
Обаче съм срещала хора на път за Бъндеришките езера, мислещи, че вървят към Вихрен И хора в Казана, търсещи Бъндеришките езера - тези бяха даже с GPS Обяснявам си го с това, че са проверили цвета на маркировката, видели са червена такава и са тръгнали по нея, без да си дадат сметка, че въпросната не е само в желаната посока.
Gamina написа:
За бъркащи Кутело с Кончето не знаех, но хората са талантливи. Другия случай с липсващото въже е ясен, кажи-речи всеки втори го твърди това.
Обаче съм срещала хора на път за Бъндеришките езера, мислещи, че вървят към Вихрен И хора в Казана, търсещи Бъндеришките езера - тези бяха даже с GPS Обяснявам си го с това, че са проверили цвета на маркировката, видели са червена такава и са тръгнали по нея, без да си дадат сметка, че въпросната не е само в желаната посока.
Хора всякакви... Последният път като бях около Вихрен срещнах момче и момиче, които дори не знаеха в коя планина се намират Така, че вече едва ли нещо подобно би ме учудило.
Чет Сеп 04, 2014 9:10 pm
tortomanin
Като изключим възможността да има мъгла, Пирин е най-лесната за ориентиране планина в България, особено в района на Вихрен. Циркусите са идеално оформени, маркировка има навсякъде, едва ли не броиш отбивки наляво или надясно. Картите са по-точни от тези на всички останали планини, за причината мога само да се досещам. При тези ясно оформени циркуси и ръбове, за изгубването си трябва талант. Ако някой търси Вихрен към Тодорина порта и обратно, просто се е омагьосал още над чешмата срещу хижата.
И по-добре е човек да пита, там хора има много, отколкото да го търсят като онези момчета под връх Ботев.
Като казах най-лесна за ориентиране, не казах най-лесна за ходене.
Здравейте, а аз да попитАм, като човек, който има малко стаж в Рила и Стара планина, но никакъв в Пирин: изкачване по северния склон на Вихрен и слизане по "Царския път" добър вариант ли е за начинаещи? До колко е опасен северния склон и в какви метеорологични условия да се избягва(дъжд;мъгла?). Благодаря предварително
Сря Сеп 10, 2014 3:03 pm
Gamina
При всяко положение е по-добре от обратния вариант При сухо време не би трябвало да имате проблем. При дъжд/мъгла мрамора се хлъзга доста.
Благодаря. А има ли много опасни участъци, екстремни , стръмни?
Сря Сеп 10, 2014 3:39 pm
Gamina
Не се наемам да дам отговор, защото това е субективно усещане. Но че е стръмничко - стръмничко е, няма как
Аз само съм слизала по въпросната северозападна пътека (северния склон на Вихрен е съвсем друга бира ), и не видях нищо притеснително, но съм се разминавала с хора, на които им беше терсене нагоре. От друга страна стотици ентусиасти без опит го правят това упражнение, при това повечето на слизане, така че не е чак толкова сложно.
Гамина е напълно права. Поносимостта към гледане от височини е абсолютно субективна и няма нищо общо с физическата подготовка. Вярно е, че тази поносимост се тренира, но съм виждал младежи, които се качват за първи път през Казана и не са притеснени, а аз понякога се изнервям на Петлите в Рила, когато нямам ден, а ходя от 30 години. Ако някой сам се определя като начинаещ, по-добре не го пращайте на Джамджиевия ръб. Това е лично мнение, но предполагам, че много ще го подкрепят.
Сря Сеп 10, 2014 6:47 pm
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
SKYLINE написа:
Благодаря ти за включването.Аз съм спортист , отделно съм се катерил не 1 или 2 пъти в Рила и Стара планина , така че не съм чак толкова начинаещ.Вихрен искам да го кача , няма да имам проблем , въпроса за пътя на връщане обаче остава - един вид искам като мина кончето и стигна до Бански суходол да не се връщам пак по същия път до Кутело ами да сляза по друг път и да направя нещо като обиколка , в която да видя максимално много , това ми е идеята
Колегите планинари са прави, при поставените от теб условия няма начин да се осъществи подобен преход. Но според мен, за два дни може да се направи нещо такова. Тръгване от х.Вихрен или Бъндерица, през казаните до Кончето, с продължение до Суходолски превал. От там се свива на юг и се продължава до х. Синаница, през Синивръшки рид. На другия ден, покрай Георгиевските езера, Хвойнати връх (или Влахините езера) - до в.Вихрен и от там към началната точка.
Разбира се трябва да имаш карта с която да можеш да се ориентираш. Доброто време също е важно условие и най-добре да е събота и неделя та да срещаш повече хора, които в случай на нужда да те ориентират.
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Сря Сеп 10, 2014 8:13 pm
Cvet
Благодаря и на двама ви. Гамина, снимката е страхотна и ако е така, не изглежда много страшно. Особено гледам има място да се разминават хора. А Джамджиевия ръб не е ли друг маршрут?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети