Здравейте, от няколко дни умувам как точно да завъртим септемврийския тридневен тази година. Моля някой да помогне с тридневно среднонатоварващо предложение по възможност започващо или завършващо към хижа Мечит. Много ми се искаше да обиколим района на Кобилино Бранище, но по последни информации заслона не е в никак добро състояние, а и ние сигурно ще сме 8-10 души. Нещо в посока Мальовица - Иван Вазов също върши работа, общо взето в този район не съм водил тези приятели. Предварително благодаря.
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
1 ден : Зелени преслап - вр.Кабул - Отовишки връх - х.Иван Вазов
2 ден : Х.Иван Вазов - х.Мальовица
3 ден : х.Мальовица - Страшното езеро - х.Мечит
Чет Сеп 04, 2014 7:20 pm
horseman
Много благодаря, Може ли малко подробности за ден 1, от Зелени преслап откъде се накачваш към връх Кабул и оттам към Отовишки, също така за третия ден, можем ли да минем през Кобилино бранище към хижа Мечит или ще е прекалено и трябва да се мине през Лопушки връх?
Careful what you wish
Careful what you say
В БГ-Маунтийнс може да го видиш обстойно , но в кратце : от Зелени преслап хващаш пътеката с бяло-зелена маркировка ( че тази с жълто червена е към Скакавица ) , която по някое време като катериш билото изоставяш , че завива надясно , държите право към Кабул - дълго и малко досадно изкачване . От Кабул пак на юг към Отовицата - вижда се и го държите под око , пътечка има та чак до Вазов .
Онова рязко катерене от Скакавица към Кабул с тежките раници е по-добре да си го спестят , освен ако не решат да хапнат по някоя от вкусните гозби на Таня
Без навигация сме, ама ако трябва ще се снабдя, ще го направим от Зелени Преслап към Кабул и оттам към Отовишки, останалото е прекалено магистрално. Ще потърся информация за там. Макар че ми се иска с карта да го направим, по-първично и интересно е. Дали го има в някой пътеводител това преминаване?
Careful what you wish
Careful what you say
Чет Сеп 04, 2014 9:24 pm
dandan
Веднъж като хванеш пътеката - не можеш да го объркаш.
Тръгваш или към Скакавица и след 60-70 метра завиваш на дясно - има видима пътека, или по пътеката която тръгваше около трафопоста.
Всъщност първия вариант те отвежда до втория.
За варианта през Скакавица - не е кой знае какво изкачването.
Миналия месец имаше невъобразимо количество комари в гората.
Чет Сеп 04, 2014 9:37 pm
horseman
От дете ги трамбовам езерата покрай нашите, но от другата страна никога не съм минавал. Значително се заинтересувах, само че на моята карта вкъщи на Домино не виждам маркирана пътека към Кабул от Зелени преслап, дали е стара или наистина няма. Има нещо, което според легендата е стълбова маркировка, която започва малко над Карабунар и отива на Кабул. Пътеката, за която говорите покрай река Перущица ли върви, има някаква пътека, която върви от източната страна на реката през Карабунар.
Careful what you wish
Careful what you say
Чет Сеп 04, 2014 9:41 pm
dandan
Веднъж като хванеш пътеката - не можеш да го объркаш.
Тръгваш или към Скакавица и след 60-70 метра завиваш на дясно - има видима пътека, или по пътеката която тръгваше около трафопоста.
Всъщност първия вариант те отвежда до втория.
За варианта през Скакавица - не е кой знае какво изкачването.
Миналия месец имаше невъобразимо количество комари в гората в този район.
Чет Сеп 04, 2014 9:41 pm
horseman
През Скакавица предполагам е по-лесно за ориентиране за сметка на рязкото изкачване, ако не е толкова страшно може и да е по-добър вариант. Така или иначе втория ден си е релакс и наслаждаване, може да се натоварим повечко първия.
Careful what you wish
Careful what you say
Синята маркировка от Скакавица към Кабул е била наскоро подновена (неясно в какъв цвят), съдейки по това (рекламно) съобщение.
Зелената маркировка от Зелени преслап не е към Кабул, а към х. Отовица, но двата маршрута са еднакви до водохващането на превала между долините на р. Перущица и р. Горица (или съответно между вр. Ташмандра и кота 2150). В този участък маркировката е сравнително добра (както с боя, така и с табелки на по-възловите места).
Коловата маркировка към вр. Кабул, означена в някои карти, не съществува (нито има следи от нея), но опасност от изгубване там в ясно време няма (върви се по множество успоредни пътечки между хвойната, които постепенно с набиране на височина стават все по-слабо очертани; на места има каменни пирамидки).
Чет Сеп 04, 2014 11:16 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Аз съм я правил тази отсечка - Зелени преслап - Кабул - Отовица - х. Вазов. http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4950&highlight=%CA%E0%E1%F3%EB
Тази година пак ходих натам през късната пролет. Беше мъгливо, а и нямах фотоапарат, но всичко си е както преди.
От З. преслап се хваща пътеката от дясно на трафа, малко по - нагоре се включвате в път. Ходите по него около 10 / 15 минути. Следва отбивка в дясно по маркирана ясно личаща пътека, която се изкачва плавно по Карабунар през стара иглолистна гора. По нагоре започва смрика, (след около 1 час), пътеката се насочва към Каменна мандра, върха се вижда, разкриват се и гледки към Паничище и селата в равнината, посоката в тази отсечка е СИ - грешка, правилното е СЗ. Пътеката е врязана в склона между доста смрика. Като се наближи върха се виждат каменни овчарски заграждения, които мисля че се ползват и сега. Ако не смятате да се качвате на Каменна мандра трябва да завиете на Ю. Пътеката, където е по равно се губи малко. Може да се ползва за ориентир Кабул, който при хубаво време се вижда колко е огромен. Мисля че оригиналната пътека минава покрай и през най - ниската част на терена, която при дъждове се пълни с вода и е като поточе. Виждал съм стара марка там, аз самият направих една или две пирамидки. В равната част има изворче.
Като се върви в посока Кабул би трябвало да се мине покрай шахта на тръбопровод или нещо такова. Тя е доста шумна, аз така я намерих .
Изкачването на Кабул е дълго, има доста успоредни пътеки. Едните го подсичат от страната на р. Горица - при хубаво време се виждат меандрите около изворите на р. Горица. Други са в посока направо към билото, или откъм И заради Мальовишкото било. На върха има голяма каменна пирамида.
Пътеката по склона на Кабул е в синьо.
Между Кабул и вр. Отовица е супер готино. Има големи пирамиди по склона на Кабул, пътеката си личи по натам. Изкачването по С склон на Отовица при хубаво време се прави за макс 30 минутки.
Прехода е много интересен и обзорен.
Аз съм ползвал пътеводителя на Р. Грънчаров когато се подготвях за този преход.
Последната промяна е направена от Йосарян на Съб Сеп 06, 2014 10:43 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
В равното преди Кабул определено пътеката се губи и при лошо време може да стане обърквация,
да не говорим, че самото качването към Отовица в мъгла без да знаеш къде да търсиш пътеката може да се окаже опасно приключение.
То и за качването на Кабул пътеката се губи и марката е вече скрита от клека на много места но да кажем, че ще се държи курс право нагоре и нещата ще станат.
При мъгла след гората маршрута е много коварен за човек който не е ходил по него и си няма представа кое къде се намира.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Съб Сеп 06, 2014 8:33 am
horseman
Много благодаря за подробната информация на всички. Ще го направим през почивните дни, мисля, че няма да имаме проблеми, дано времето е хубаво и да имаме късмет.
Careful what you wish
Careful what you say
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети