тъй като търсачката не ми помогна, пускам нова тема със следното питане :
- ако сме оставили колите на Паниците и сме се качили до х.Рай по нормалната пътека, на връщане на другия ден е ли възможно след като излезем от гората на поляната да поемем някъде надясно и да слезем по Бяла река, с екопътеката по нея и долу пак да излезем на Паниците или поне в близост до тях, дори да се наложи малко качване, за да вземем колите?
Вто Сеп 02, 2014 5:50 pm
Plamen К
Re: Бяла река - х.Рай - има ли такъв маршрут?
loudidd написа:
Привет,
тъй като търсачката не ми помогна, пускам нова тема със следното питане :
- ако сме оставили колите на Паниците и сме се качили до х.Рай по нормалната пътека, на връщане на другия ден е ли възможно след като излезем от гората на поляната да поемем някъде надясно и да слезем по Бяла река, с екопътеката по нея и долу пак да излезем на Паниците или поне в близост до тях, дори да се наложи малко качване, за да вземем колите?
Има жълта маркировка от поляната в Долен параджик, където се събират зимната колова маркировка, слизаща от връх Ботев по Параджика и пътеката, идваща от хижа Рай. Отначало пътеката върви по слабоизразено дере, после по спомен се сещам, че минава около "Постройката" и покрай "Голямата върба", обозначени на твоята карта. Там по поляната маркировката е трудно проследима. До 'голямата върба" има чешма. После продължава надолу покрай кота 989, по епизодичната пътека на картата и влиза в гората. Добре е да се улучи влизането. Пътеката е маркирана по дърветата в гората и излиза до входа на овчарника, обозначен на картата на "Домино" с два черни правоъгълника. Та на книжната карта на "Домино", както подсказах по-горе, пътеката е нарисувана.
След това се минава по въжен мост над Бяла река, преди беше боядисан зелено.
Буквално вдясно от моста е входа на екопътека "Бяла река". Тя се преминава по кръгов маршрут, много красива пътека.
После от екопътеката се върви около 200-300м до бивак "Бяла река", оттам има асфалт до Калоферския манастир.
Някъде оттам има пътека, даже е маркирана, която излиза на един параклис "Покров Богородица" /имаш го на картата/, кацнал високо на източния бряг на сипея над Бяла река, трябва да питате откъде тръгва пътеката, аз не съм я минавал. Може да посетите параклиса, и от него има добре изразена пътека, която прераства в черен път извеждащ на Паниците покрай кота 817м, посока горе долу изток.
Хубаво е някой тук да ви даде трак, аз нямам. Фена 73 може да има?
Нямам трак но на картатат на ОФРМ пътеката я има!
Марката е зелена,а не жълта!По поляните наистина е трудно проследима и се губи...
Вто Сеп 02, 2014 8:06 pm
НИКОЛАЙ Т.
В недела през ноща минах по нея.Сега е обновена с нови марки и табели,но наистина по поляната където няма камъни или дървета малко се губи.За сметка на това в гората има марки през няколко дървета и там няма как да се изгуби.Пътеката наистина я има на картата на OFRM,но ако искаш ми прати мейл и ще ти пратя трака.
Пък на маята карта пътеката си я има и си е лесно проследима
Маркировката е зелена и дори през поляната си е ок навсякъде. Тази година в началото е подновена и то много добре.
Искаш от долу пак да се качиш на паниците. ОК. От м. Сливката слизаш до Бяла река при екопътеката. От там стигаш до Калоферския манастир. После малко по-надолу в ляво тръгва пътека към Малкото манастирче. Невероятна красота и гледки са там горе при него. Над него се излиза на черния път, който минава по рида Стражата. Насреща се излиза в м. Паниците до станцията на вр. Ботев. С няколко думи толкоз. Повече има в книжката. Който се интересува намира, който не да е жив и здрав.
Ники то и по твоя маршрут от тази седмица се стига от Рай до Манастира. И от там може като алтернатива. Пък Мартин ще помага
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети