ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Съвет за връщане от връх Ботев
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Съвет за връщане от връх Ботев
Автор Съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Мнение Отговорете с цитат
Не ги плаши Мартине,мечките какво ще ядат ако няма материал. Laughing
Чет Авг 28, 2014 4:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toni_iv_72

Местожителство: ВАРНА

[quote="martin555"]
??????? ?. написа:
?обре ще издам тайната: ) ?есноста ?айдушката воденица се намира в основата на западни? склон на вр. ?айдуттепе.?? представл?ва малка пол?нка на водослива на ?еридере и ?ашмандренска река.?аобградена е от склоновете на ?айдуттепе,?авнец и още едно ребро южно от ?ашмандра.?ато се слезе на пол?нката и се погледне на запад на стотюкина метра се вижда ?олеми? ?он?ов водопад.
?овече на ??,защото тези месности и водопади са извън маркираните маршрути.

?йде, прати ги хората на сигурно пребиване... Wink[

ЕЕЕЕЕЕЕ ТОГАВА БЕЗ ВАС. НЕ ТРЪГВАМЕ Laughing
Чет Авг 28, 2014 4:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Съдбата обича смелите.Ако не рискувате ще виждате само стандартните неща които виждат мнозина.Мартин се бъзика,но вие си знаете най-добре.
Чет Авг 28, 2014 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toni_iv_72

Местожителство: ВАРНА

??????? ?. написа:
?ъдбата обича смелите.?ко не рискувате ще виждате само стандартните неща които виждат мнозина.?артин се бъзика,но вие си знаете най-добре.

ИЗВИНИ МЕ-БЕШЕ ОПИТ ЗА ШЕГА. ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ НАПРАВИМ ОПИТ ДА ПОСЕТИМ ТЕЗИ ВОДОПАДИ.
Чет Авг 28, 2014 4:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Ники що ги навираш из тез места хората бре. Пак ли искаш да гледаме как кръжат хеликоптерите над пръскалото. Остава да им кажеш после да се спуснат по реката и до манастира.
Чет Авг 28, 2014 5:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
martin555

Местожителство: Русе

Dimo Kolev написа:
Остава да им кажеш после да се спуснат по реката и до манастира.

За последното може да помогнем... Very Happy

Чет Авг 28, 2014 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
НИКОЛАЙ Т.

Димо надолу Мартин ще ги пуска с въжето направо в устата на мецана. Laughing
Чет Авг 28, 2014 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
morro

Брей , каква майтапчийска дискусийка се е заформила на наш гръб .
Благодаря за всички съвети, свързани с въпросът ми !
Спряхме се на директно спускане към Паниците, като за сефте.
Догодина, живот и здраве, ще минем и през з.Ботев и баш мандра.
Последно моля някой да атачне GPS трак на това спускане .
Чет Авг 28, 2014 5:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toc

Местожителство: Велико Търново

morro написа:

Последно моля някой да атачне GPS трак на това спускане .

Ето трак за х.Рай-вр.Ботев-з.Маринка-Паниците: http://dox.bg/files/dw?a=2cbea662c5
Направих го за 1 минута с програмата на Гармин BaseCamp и картата BGMountains - и двете са безплатни, може да пробвате Smile
Чет Авг 28, 2014 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Напълно съм съглласен с казаното от Иво.И на двете основни карти пътеките ги има и няма нужда от трак.
Чет Авг 28, 2014 7:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав

peca написа:
НИКОЛАЙ Т. написа:
Иво , аз лятната Баш мандра-Рай я предпочитам пред Ботев-Параджика.Мен ако питаш бих го направил така:Рай-Ботев-з.Ботев -Баш мандра-Хайдут тепе-Големия Джендемски-Големия Доньов-петолъчката-Равнец-Белчу-Чуфадарица-Калоферски манастир със спане на палатка втората вечер на Хайдушката воденица.

Аз си харесах този и живи и здрави сега Септември ще го пробвам. А времената горе долу какви са ако го направя с една нощувка на з.Ботев.

Пеца, за да се насладиш истински на Големия Джендемски от долу, под него, а в същото време да успееш да отидеш и до Доньовите водопади след като си спал на з. Ботев, при това говорим за септември, по-добре обмисли (ако ще ти е първо ходене по тези места) следните две възможности:

1. Като за първи път да отидеш с някой, който познава района и знае от къде се хваща подсичащата източното ребро на Хайдут тепе пътека за да можеш да стигнеш до подножието на Големия Джендемски. Ако не я знаеш, ще загубиш доста време. И усилия. Обратното би ти спестило време и би ти дало възможност да се върнеш до Канлъдере (дерето на Башмандренска река) за да минеш през несъществуващата вече Хайдушка воденица, да стигнеш до двата Доньови водопада и да ти остане време за евакуация от района.

2. Според мен, по това време на годината и след този маршрут е по-разумно да се търси слизане към равнината в посока х. Равнец и гр. Карлово. Ти, до колкото си спомням, беше от Пловдив, а от Калофер за да стигнеш до там единственият ти транспорт е влака в 18:45 до Карлово и автобуса в 20:00 часа пак до там. От Карлово вече имаш повече опции за придвижване до Пловдив. Но, защо да слизаш от масива на Равнец на изток до Калофер след като ще ти се наложи да чакаш обществен транспорт до Карлово, вместо директно да се изнесеш през планината до там?!
Чет Авг 28, 2014 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Станиславе какво искаш да кажеш с това "несъществуваща",ако не са я затрупали с камъни тя месноста си е там.Що се отнася за по-късия ден, аз предупредих за това ,защото този маршрут си е дълъг.Освен това слизането през Белчу и Чуфадарица е много обзорно и към Джендема и към главното било.Пътеката ако има кой да те насочи след това е ясно различима докато се излезе в началото на реброто на което е рибния гребен.На Пецата ако се интересува ще му дам трак до Големия Джендемски.
Чет Авг 28, 2014 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав

НИКОЛАЙ Т. написа:
Станиславе какво искаш да кажеш с това "несъществуваща",ако не са я затрупали с камъни тя месноста си е там.Що се отнася за по-късия ден, аз предупредих за това ,защото този маршрут си е дълъг.Освен това слизането през Белчу и Чуфадарица е много обзорно и към Джендема и към главното било.Пътеката ако има кой да те насочи след това е ясно различима докато се излезе в началото на реброто на което е рибния гребен.На Пецата ако се интересува ще му дам трак до Големия Джендемски.

Че слизането през Белчу и Чуфадарица е обзорно спор няма. Прав си. Но целта на едно такова ходене е да се видят водопадите. И предвид на по-късия ден, по-ограниченото придвижване от Калофер към Карлово и премиерното посещение на тези водопади от непознаващ терена турист, аз предложих на Пецата да помисли по поставените от мен две възможности. Дали ще го направи е негов избор.

Да, местността Хайдушката воденица си е там и вечно ще бъде. Но останки от самата воденица, за която са се носели легенди, няма. Това имах предвид. А явно по времето на Корчев, който е обикалял в района и е писъл за него, все още е имало какво да се види от тях. Ето какво пише той в своята книга "Из Джендема":

"Има предание, че някога тук се криели хайдутите, когато потери и башибозуци ги подгонели. Тук мелели тайно донесеното жито и месели хляб. Тук може би са криели и плячката си, взета от турците. Още личат развалините на старата постройка, обрасли в гъсти бурени."
Чет Авг 28, 2014 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Ясно,чел съм го това и имам в предвид месноста с това име.Аз затова казвам,че предпочитам да спя на Хайдушката воденица за да мога да разделя маршрута долу-горе на две и да има достатъчно време на другия ден да се слезе спокойно до Калоферския манастир.Всичко това разбира се ако се пътува с кола.
Чет Авг 28, 2014 10:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.