Може ли някой да ми каже най-лесно следимата пътека от х.Безбог за Кременски езера?
През Попово, овчарника....?
Днес се опитах да тръгна по пътека, която започва малко под Попово (разклона за Демяница), но 1-1.5км след това се забих на място с тръни и клек.
Наложи се да се връщам до овчарника през Рибните.
Ако има и трак - ще съм благодарен.
Мерси.
Чет Авг 28, 2014 3:48 pm
Gamina
От Овчарника пътеката е много лесно проследима. Поне беше такава преди година, беше маркирана с червени точки и стрелки. Това лято видях и сребриста "маркировка" от Безбог към Овчарника, която след него продължаваше в същата посока.
Тази под Попово езеро се губи, неведнъж съм се нахаквала в нея и всеки път се забутвам в клек и тръни. Номерът е да се слезе ниско до реката и от там да се хване към Овчарника. А има друга пътека от Попово към Овчарника, която минава по другия бряг на Ретиже, тя е ОК. Някъде по нея има и отбивка към Кременските, която подсича Сиврия, но не съм вървяла по нея.
Пътека по десния бряг на Ретиже за овчарника на Бай Либен няма. От Попово езеро привидно в тази посока върви една пътечка - рибарска - която води до западния бряг S-образното езеро от Рибните. Там е нещо като възлово място - в същата точка иде пътеката от разклона за Демяница (жълта/зелена), както и започва пътеката за Джангалските (Кременски) езера, дето минава под Сиврия.
Последната пътека не я препоръчвам, че минава през доволно тежък терен - първо камъните, нападали под Сиврия, после лошо просечен клек.
Имайки овчарника на бай Либен за отправна точка, най-добрата пътека за езерата е тази, различима по "сребристата" маркировка. По нея от х. Безбог се тръгва зад бараката на Слави на брега на езерото. Пътеката е много широка, добре просечена в клека; води право на овчарника. Оттам се кривва вляво по надолнището, почти веднага има десен завой и слизане по стръмен песъклив скат.
Пътечката излиза на много голямо тревно заравнение, където веднага има разклон. Очевидната посока на пътеката е направо - към Рибни езера, докато пряката за Джангалските (Кременски езера) е веднага вляво. Там тя пресича тревното заравнение и навлиза в рядък клек. На това място минаването през клека е добре видимо. Следва стръмно спускане, минаване покрай голям гладък скален откос, малко добре просечен клек, след което пътечката извежда до голямата, МАРКИРАНА С КАФЯВА МАРКА пътека от село Кремен за Попово езеро, при река Ретиже.
Маркировката е недовършена в последната си част - дефакто започва от тази точка (каква ли е тази "сребърна" марка )
Следвайки вече кафявата марка, трябва да се пресече реката и да се излезе към руините на недостроената хижа Попово езеро. Руините се подминават и след кратко изкачване се излиза на важен разклон. Направо продължава пътеката в кафяво за м. Изворите и с. Кремен, надясно започва пътека, гъсто маркирана с жълта марка. Тя минава през м. Мъртвата вода и излиза на Джангалските (Кременски езера). Обикаля ги от запад и води през рида Джангалица за в. Джано.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Авг 28, 2014 4:14 pm
dandan
За този вариант ли става въпрос?
Чет Авг 28, 2014 4:24 pm
Gamina
dido написа:
Тука някакво объркване надушвам, Люси
Пътека по десния бряг на Ретиже за овчарника на Бай Либен няма. От Попово езеро привидно в тази посока върви една пътечка - рибарска - която води до западния бряг S-образното езеро от Рибните. Там е нещо като възлово място - в същата точка иде пътеката от разклона за Демяница (жълта/зелена), както и започва пътеката за Джангалските (Кременски) езера, дето минава под Сиврия.
Добре де, да го кажем така - тръгнала съм по нормалната пътека от овчарника и на S-образното езеро съм се включила в рибарската. Добрахме се до Папазгьол по този бряг, даже нощувахме до едно от езерата и после (явно по рибарската пътечка) продължихме към Попово и нагоре. Пътечката излиза на оттока на езерото. Стори ми се по-проходим вариант от "редовния", там наистина всеки път се набиваме в клек и тръни.
Червената маркировка с точки към Кременските (правена е мин. лято) дали съвпада с официалната жълта (явно сложена впоследствие)?
Това е варианта, с една разлика. Разклона на кафявата с жълтата е там, дето пише "За Харамибунар и село Кремен".
При твоя вариант качването е покрай потока, дето слиза от езерата към Ретиже. Там има пътека, но липсва маркировка.
Gamina написа:
... Червената маркировка с точки към Кременските (правена е мин. лято) дали съвпада с официалната жълта (явно сложена впоследствие)?
Не я знам тази с червените точки, но със сигурност не следи трасето на жълтата - там червени стрелки или точки няма.
Чет Авг 28, 2014 4:51 pm
Gamina
Вероятно точките и стрелките са по варианта показан от dandan, доколкото си спомням пътеката следеше потока от езерата
Това е варианта, с една разлика. Разклона на кафявата с жълтата е там, дето пише "За Харамибунар и село Кремен".
При твоя вариант качването е покрай потока, дето слиза от езерата към Ретиже. Там има пътека, но липсва маркировка.
Значи така:
Чет Авг 28, 2014 5:12 pm
dido
Така - кафявата марка почва оттам дето пише "Рзкл за Безбог". Северно от нея, през овчарника до хижата е "сребърна".
Люси, като поразчепкам спомените - може и да е имало разни стрелки и точки точно по това трасе.
Чет Авг 28, 2014 5:16 pm
dandan
Благодаря!
И последно (ако времето позволява) - на връщане през долното езеро - Сиврия или през Джано?
Чет Авг 28, 2014 5:19 pm
Gamina
dido написа:
Люси, като поразчепкам спомените - може и да е имало разни стрелки и точки точно по това трасе.
Правени са миналото лято, тогава случайно на Рибни се запознах с човека, който съвсем скоро ги беше "маркирал". Две седмици по-късно бях на Кременските и слезнахме по тази негова маркировка. Та ако не си ходил в последната една година - няма да си спомниш за стрелки и точки там
Все едно де, рано или късно някой ще мине по пътеката и ще видим има ли останали стрелки, няма ли. Аз вече съм убедена, че това е пътеката от първата карта нa dandan, защото толкова голяма обиколка не сме правили, нито сме минавали покрай руини. А след пресичането на Ретиже (в посока овчарника) се появи синя марка, която изобщо не разбрах каква е и откъде се взе
Минавал съм разбира се, няколко пъти оттогава. Ма не гледам много по земята, ходейки там ...
Синята марка тръгва нейде от разклона Попово/Демяница и е покрай левия бряг на реката, в посока Харамибунар. Много е стара, рехава, избеляла и прочее - може спокойно да се задраска от списъка.
Руините иначе са на 20-на м вдясно от пътеката и може спокойно да ги пропуснеш.
dandan написа:
Благодаря!
И последно (ако времето позволява) - на връщане през долното езеро - Сиврия или през Джано?
Ваше е решението. До Джано все пак си е драпане в обратната посока ...
Чет Авг 28, 2014 5:44 pm
dandan
ZCEZBPM написа:
Вярно е че на тръгването от разклона за Демяница към Кременските езера дори и с gps ще те омота на няколко пъти в клека и камъните, но ако човек е достатъчно инат ще мине от там.
.
Прав си.
Всъщност от най-долното от Рибните ми е трябва само още 50-60 метра за да нацеля пътеката.
Аз съм си виновен - три пъти сменях маршрута за днес (времето не беше стабилно) и към обяд вече бях много изнервен и стигнал до никъде ...
Чет Авг 28, 2014 6:20 pm
iavkata
Аз съм ходил до Кременските езера по следния начин- от хижа Безбог до Поповото езеро,и от езерото право нагоре към билото на рид Джангалица. Качва се за около 35 минути. Стръмничко е ,ама става бързо. Оттам право надолу към езерата.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети