Костенец - язовир и връх Белмекен - Костенец (през Ушите)
Здравейте,
направих прехода, който планирах преди 4 месеца с малко съкращения, защото се наложи да се прибирам по-бързо от предвиденото (не минах през хижа Белмекен и не качих връх Ибър).
Та тръгнах от вили Костенец, преди Гургулица в дясно и до язовира - всичко идеално.
Там нагоре към връх Белмекен малко липсваха пътките, пък и подсекох един връх, че се изгуби в черно от облаци и мъгла и се оплаших да се навирам, но всичко се разнесе.
Връх Белмекен е наистина красиво място с много красиви гледки.
Оттам тръгнах към Ушите да си слизам към Костенец, обаче един овчар ми препоръча да зарежа пътеката и да тръгна по един поток към реката.
След 400м слизане през камънак и без пътеки стигнах до адски трудно проходим клек, като 700м съм ги минавал около час с много нерви и пот, голям филм (средна скорост под 1км/ч)
Как да е, стигнах улея, преджапах реката от другата страна уж да хвана пътеката, а то - пътека няма, само трева, мочурища, яко джвакане, добре че бях с gps.
Явно не се използва много този маршрут.
Стигнах пътя с натрошени камъни и 11.8км по-късно си бях отново до колата.
Често обикалям в този район. Понеже не мога да отворя трака, ми е интересно от къде мина между вр.Белмекен и Ушите?
От Ушите към кантона има различима пътека, която е и в картата на БГ Маунтайнс. Наистина има влажни места, ама да знаеш какво е през юни Пътеката заобикаля всичкия клек - няма проблеми - явно не си уцелил. Сега реката трябва да е нормална, но миналата година се наложи да газим над коляно и после да катерим по пряспа към Ушите. Но си беше юни де - демек нормално.
Вто Авг 26, 2014 2:24 pm
jubotho
Ами аз си ходех по перфектната супер различима пътека, но овчарят ми предложи да сляза покрай един поток, за да спестя път и от там дойде драмата.
А тракът не можеш да отвориш, защото линкът не работи или нямаш в момента възможност да го видиш на някоя карта?
Иначе точно картата на БГ Маунтайнс ползвах, свърши много добра работа.
Прилагам картинка - http://i.imgur.com/yGMXtOv.png
Там с точките се вижда как се отклонявам от червената пътека, за да тръгна по реката.
Вто Авг 26, 2014 3:47 pm
Todor
Ясно! Отдолу съм го гледал - изглеждаше проходимо. Това е ценна информация - да не се набивам. Мразя клек!
п.п. не знам как да отворя такъв формат. Моите са gpx
Вто Авг 26, 2014 11:36 pm
jubotho
Това също е gpx, само съм дал съкратен линк
Ето пълния:
А този клек беше висок. На много места с големи камъни под него, а и с тръни.
Щракнал съм 3-4 снимки от където съм минавал. Без майтап, извадих си от гащите иглички като се прибрах да се къпя, даже си пазя една
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети