ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Какво се случва с организираните тур.преходи?

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Какво се случва с организираните тур.преходи?
Автор Съобщение
yakinii



Регистриран на: 28 Мар 2014
Мнения: 7

Мнение Какво се случва с организираните тур.преходи? Отговорете с цитат
Малко лирично лятно отклонение....след като се подготвях с голям ентусиазъм за 7 дневен преход из Пирин,един ден преди тръгване ми се обадиха,че екскурзията няма да се състои заради отказали се.....силно разочарована, но пък случват се такива неща.Та реших да се обадя на няколко други места и да се запиша другаде,но за мое голямо разочарование и абсолютно изумление и там отказват,защото нямало достатъчно желаещи или се отказвали (дори и БТС).....Какво става с пешеходния туризъм из БГ планините ......всички ли са решили да ходят на море....Sad
Чет Авг 21, 2014 2:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
amdimitrov



Регистриран на: 01 Мар 2012
Мнения: 113

Мнение Отговорете с цитат
Платените туристически преходи е нормално да умрат Smile
Има все повече групи, клубове, форуми и т.н. членовете, на които се разхождат и се организират. В планинарските групи във фейсбук ежедневно има по няколко анонса от хора, които си търсят компания за разходка Smile Комуникацията е меко казано елементарна - драскате си 2 съобщения "във фейса" и после 1 седмица сте заедно в планината Smile
Отделно с навлизането на технологиите - gps-и , мобилни телефони с карти, интернет навсякъде (оня ден 1 "приятел във фейсбук" се отбелязва в реално време от Кончето) почва да се губи зависимостта на обикновения турист от така наречения водач. Та и да си плаща за това някак не ми се връзва. Аз обиколям планините сам - с четене от интернет и принтирани карти и записки - не съм имал нужда от водач досега.
Та за заключение смятам, че платеният пешеходен туризъм съвсем нормално отстъпва мястото си на клубния/приятелския/(или както ви дойде на ум) туризъм.
Чет Авг 21, 2014 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
yakinii



Регистриран на: 28 Мар 2014
Мнения: 7

Мнение Отговорете с цитат
Съгласна съм с теб в повечето случаи......Но все още се намират хора като мен обичащи планината,които не са добри в ориентирането и не биха дръзнали да обикалят(високите части на планините) сами,само с четене в интернет.....Да не говорим, че съм срещала доста "сами" туристи,които са попадали в опасни ситуации,защото са били уверени,че са подготвени....аз обичам да съм подсигурена с водач,за да мога да се насладя пълноценно на планината...в крайна сметка това е целта.
Чет Авг 21, 2014 7:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vandu



Регистриран на: 03 Апр 2012
Мнения: 208

Мнение Отговорете с цитат
Миналата седмица на Вазов имаше група от 3-ма човека (2 момчета и едно момиче) организирли се чрез интернет без дори да се познават преди това. Опасното в случая е ако не си допаднете и трябва да се търпите няколко дни.
Чет Авг 21, 2014 11:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
vandu написа:
Миналата седмица на Вазов имаше група от 3-ма човека (2 момчета и едно момиче) организирли се чрез интернет без дори да се познават преди това. Опасното в случая е ако не си допаднете и трябва да се търпите няколко дни.


Няколко снимки предотвратяват 90% от изненадите Idea
Пет Авг 22, 2014 9:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3423
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Поне за територията на България, хората се самоорганизират. Рядко някой се хваща на платена проява с водач в България. За чужбина е друго.
БТС не е онова БТС от преди, да не коментирам какво е.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Авг 22, 2014 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mom4i



Регистриран на: 05 Авг 2014
Мнения: 622

Мнение Отговорете с цитат
От повече от 20 години в България е тенденция да намаляват организираните преходи с доброволен водач, за сметка на тези с професионален (платен) водач.

Това е съвсем нормална тенденция. В "западните" страни съществуват от край време (повече от 200 години) и двата варианта, докато при нас втория отсъстваше напълно до 1990 г. Е, сега наваксваме. Има няколко туроператорски фирми, които се издържат напълно с тази дейност (водене на български клиенти по планините), няколко асоциации и много водачи.

Предимства на комерсиалните пътувания - плащаш за определени услуги и би трябвало да ги получиш - пише ги в програмата... Ако не - имаш право да си поискаш парите обратно. Да не говорим за лошата реклама... За това и колегите се стараят да си вършат съвестно работата Smile До колкото могат...

Предимства на групите с доброволни водачи:
Не плащаш (уж, защото някакви пари се събират все пак, обикновено покриват разходите на водача, а може и нещо отгоре да остава...)
Пътуваш с приятели (уж, защото не можеш да избираш точно кой се записва в такива групи, освен ако ти не си я създадеш сам)
Доброволния водач може и да е много добър, но може и да не е. Нищо не го задължава, той пари не взима, колкото може толкова, няма договор, на честна дума са нещата. Има си риск значи...

Най-чисти са нещата без водач, с твоя лична организация. Няма на кого да се сърдиш. До колкото си подготвен и екипиран, до толкова ще успееш да се справиш с предизвикателствата. До колкото успяваш да се ориентираш, до толкова ще си намираш пътя. До колкото имаш познания и информация, до толкова ще можеш да разбереш какво виждаш от планината и природата около теб. Няма по-достойно от това Smile

Като заключение, ще спомена, че нещастията в планината с хора водени от професионални водачи са много по-малко от нещастията при "самостоятелните" туристи.

На всички пожелавам повече хубави моменти в планинте! Smile

Момчи
Вто Авг 26, 2014 2:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov