Лек маршрут за няколко неопитни души.
Здравейте, идната събота или неделя ще се качвам с приятели на Витоша. Трябва ми лек, сенчест и прохладен маршрут. Идеята ни е да хванем автобус от Хладилника до Драгалевци и със седалковия лифт нагоре. От най-крайната станция на лифта (забравих и името) до Алеко пеша, а от там имам две идеи:
1. От Алеко надолу през една "скрита" пътечка (която не знам в какво състояние е)
2. От Алеко към хижа Академик.
Та въпроса ми е следния: в какво състояние са пътечките, както и дали може да препоръчате други пътеки, които отговарят на условията?
Ние сме на възраст от 14 до 17 години. Искаме да се пошляем, да се видим, да ни е леко. Друго много важно нещо е да има поточета с вода по пътя, защото не сме от пестеливите. Екипировката ни е раници с храна, вода/енергиини напитки и примерно резервни чорапи. Аз ще взема карта на Витоша. Имам някакъв опит с ходенията на Витоша и що годе се ориентирам по маркировка, за другите не знам.
Сря Авг 13, 2014 7:11 pm
dido
1. Скритата пътечка (пътечки) - за Бистрица или Симеоново. Сенчести са и двете, покрай реки, но има къде да се омотаете.
2. За Академика - панорамна пътека. Подсича по равно източно от Резньовете над резервата Бистришко бранище. След хижата има по-стръмно слизане на открито, после гора, до с. Железница. Доста добре маркирана, там ходят доста хора.
Бих ви препоръчал вариант 2.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Авг 13, 2014 11:30 pm
Калоянчо
Последния път като ходих по втория маршрут, с дядо ми едва не се пребихме като кучета поради хлъзгави камъни. Беше горе-долу по това време на годината. Освен това според мен има повече змии, които се припичат на слънце отколкото на сянка. Гледката е чудесна, но ухапванията от змии също не са за пренебрегване. По спомен по пътеката към хижа Академик има само едно поточе. Дилемата остава:
1. Сенчест маршрут с поточета и чешмички, но по-труден за ходене или
2. Слънчева пътека, със страхотна гледка, лесно проходима и лесно запомняща се (като маршрут), но с по-малко вода
Всъщност има начин всички тези неща да се избягнат и този начин е Борисовата градина.
За Борисовата градина не знам, но в кв. Люлин някои хора имат особено изразено пристрастие към разказването на случки с питони. Е, какво пък, за успокоение на младежите можем да кажем че подобни змии не се срещат из българските планини, само може би в някои столични квартали или най-вече в главите на обитателите им.
Пет Авг 15, 2014 6:56 am
Калоянчо
[quote
Предполагам питате за Витоша в темата за Стара планина не защото не правите разлика между двете планини, а защото на тази възраст човек живее на принципа *тати носи, мама меси* и много много не си блъска акъла да внимава за подробности и да мисли самостоятелно. Щом ще ходите сами по планините ще се наложи да промените това.[/quote]
Не е баш така. Пишех от телефона и не съм видял къде я пускам, защото пътувах и не мислех само за това.
Решихме, че ще ходим по първата пътека от Алеко към Симеоново. Благодарско на всички за помощта.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети