Автор |
Съобщение |
siesta
|
|
Преход м/у в.Мусала-Урдини езера-7-те езера |
|
Намерението ми е амбициозно,но не е задължително да се осъществи в долупосочените стъпки.
Придвижване до Боровец с личен автомобил или обществен транспорт.
1)Рано сутринта потегляне от Боровец към връх Мусала без лифт,този път не искам да минавам по-добре утъпканите магистрали.Моля за мнение доколко реалистично е за един ден да стигна от Боровец през Дено/Сфинкса до върха или заслона?Минава ли се през хижа Чакър войвода?
2)Ако съм с кола на следващия ден сутринта спускане през Алеко към Ястребец/Боровец и потегляне към ЦПШ Мальовица
3)На другия ден потегляне към Урдините езера,възможно ли е в рамките на деня да стигна до 7-те езера или е прекалено наивно?
4)От 7-те езера спускане през Вада до Мальовица.
5)Ако съм без кола,от връх Мусала се предвижвам към Рибни езера,а за това как да стигна до Урдините и след това 7-те езера вие имате думата?
Опитът ми е среден,от 3-годишен(83-ти набор съм) качвам Мусала,езерата и Мальовица със семейството.Последния сериозен преход беше 2002г. Боровец-в.Мусала-Рибни езера-Кобилино бранище-Мальовица-7-те езера-х.Вада.След това до 2012 не съм ходил никъде,2013 съм обикалял 5-6 дена в района 7-те езера и Мусала,2014-едно зимно изкачване на Мусала и преди няколко дни 6 дни в района на 7-те езера.
Големите ми въпросителни са няколко:
Придвижването до изходната точка да бъде с кола или обществен транспорт?
Най-бърза връзка Мусала 7-те езера,но без да се пропуска разглеждане на Урдините езера?
Качване на Мусала по различен от магистралта маршрут?
Ще съм ви благодарен ако дадете съвети въврху така начертания план.
Последната промяна е направена от siesta на Сря Авг 06, 2014 9:51 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Авг 01, 2014 12:03 am |
|
|
dobrifin
|
|
|
1. Вариант 1 - Боровец - х.Мусала - Дено - Сфинкса - Иречек - Малка Мусала - Трионите - Мусала - заслон Ледено езеро.
Вариант 2 - Боровец - Ситняково - х.Чакър войвода - Сладката вода - Дено и натам същото.
2. През върха по западният гребен , Безименен , Алеко - Ястребец - Боровец и с колата до ЦПШ - спане .
3. Можеш да стигнеш през Урдини до Седемте , не е проблем , просто си иска ходене .
4. Тука е ясно .
5. Ако си без кола - Мусала - Рибни , Рибни - х.Мальовица , х.Мальовица - Урдини - Седемте .
Дали с кола или с обществен транспорт - решаваш сам , както прецениш за по-удобно според местата , времето , багажа и т.н.
|
|
|
Пет Авг 01, 2014 12:31 am |
|
|
Liubitel
|
|
|
Защо не използваш лифта и не си направиш Мусаленския траверс спокойно? За един ден е напълно възможно.А после с колата на Мальовица.Хващаш през Мальово поле пътеката и по Малка Урдина река отиваш на Урдиния циркус.После по Зелени Рид и Раздела на Седемте езера, но мисля че ще ти дойде в повече.По скоро си остави време за Урдиния циркус, след като си ходил на Седемте езера, може този път да ги прескочиш.Като видиш какъв рай е там, където извира Малка Урдина река, няма да ти се тръгва от това място.Все пак аз вървя бавно, може би за теб това ще е напълно нормално ходене и в рамките на 12 часа да успееш да го минеш, друг е въпросът колко време ще отделиш да се наслаждаваш на красотите Успех!
_________________ Всичко е възможно. |
|
|
Пет Авг 01, 2014 1:16 am |
|
|
asen4ooo
|
|
|
Mиналата събота го минах Боровец - х.Чакър войвода - х. Мусала. Минава се през х. Чакър войвода и се тръгва нагоре по поляната пред нея, докато не се достигне едно информационно табло с карта, на самото табло е закована стрелка и се тръгва в дясно от него през клека. Пътеката е прочистена но се върви само през клек и се излиза на сладката вода пътеката минава под връх Шатър и от там към Дено. Маркировка няма тук-там седи по някой кол от зимна маркировка
_________________ На кръгла маса, в хижата и в женско сърце винаги има място за още един! |
|
|
Пет Авг 01, 2014 8:55 am |
|
|
siesta
|
|
|
|
Благодаря ви за полезната информацията.Тежестта на маршрута не ме плаши по-скоро лоша маркиворовка или предпоставка за объркване.Мусала-Рибни езера единствения път когато съм го минавал 2002 при тръгване към 7:00 пристигнахме по спомен към 16:30-17:00.
За мен е важно да има хубави гледки и по-малко навалица наоколо...
Засега се спирам на вариaнт 2 предложен от Dobrifin. Н урдините може ли да се спи на открито или па;атка е задължителна,за мен е важно на 21.08 да съм в района на Бъбрека,със сигурност идеалния вариант е до здрачаване максимално да се насладя на Урдините. Ще проуча картите и ако имам въпроси ще пиша пак.
П.С.Някой скоро качвал ли се е на 7-те езера през Вада("Вади душа"),много ли е обрасъл клека?
|
|
|
Пет Авг 01, 2014 11:14 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
На Урдините вечер и нощем е голям студ , та палатката е задължителна . Иначе има и нелоша къщичка между Долната Паница и Триъгълника , но не е гаранция , че няма да е пълна , особено ако е петък или събота (събират се около 6 човека там)
|
|
|
Пет Авг 01, 2014 11:21 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
|
|
Обяснете ми като на човек който никога не е минавал по тези места, каква е логиката от горната част на лифт Ситняково до Сладката вода да се минава през Чакър войвода като така разстоянието се увеличава с повече от 2км в сравнение с варианта със зелената маркировка и коловете?
Ако пък не се ползва лифта от Боровец до горна станция Ситняково разстоянието се увеличава с още 4км(общо 6км) и 400м денивелация като изкачване. |
Ми , минаваш през една хубава хижа , отбиваш се на по чай , бира , боб чорба или нещо друго и така ...
Естествено , че по-краткият вариант е да мине дирек от горна-Ситняково до Сладката вода по оназ тясната пътечка из клека , пък ако има късмет и баба Меца може да мерне някъде ( там е нейн район)
А като се замисля сериозно , Ситняковският лифт нагоре никога не съм го ползвал ( 12 лв. - малиии колко бира е това ) , но за човек който бърза - върши работа и спестява към час .
|
|
|
Съб Авг 02, 2014 7:22 am |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
...
Естествено , че по-краткият вариант е да мине дирек от горна-Ситняково до Сладката вода по оназ тясната пътечка из клека , пък ако има късмет и баба Меца може да мерне някъде ( там е нейн район)
А като се замисля сериозно , Ситняковският лифт нагоре никога не съм го ползвал ( 12 лв. - малиии колко бира е това ) , но за човек който бърза - върши работа и спестява към час . |
Ич не е тесна.
От байк парка беха минали с резачките по нея още рано миналата година.
Та се изкефихме с колищата надоле в обратна посока.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Съб Авг 02, 2014 7:26 am |
|
|
siesta
|
|
|
|
Тази къщичка на Урдините езера тип заслон ли е-самонастаняваш се ако има свободни места или има някой който отговаря за нея?Аз най-вероятно ще минавам през делничен ден вторник.
|
|
|
Вто Авг 05, 2014 11:53 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
|
|
Тази къщичка на Урдините езера тип заслон ли е-самонастаняваш се ако има свободни места или има някой който отговаря за нея?Аз най-вероятно ще минавам през делничен ден вторник. |
Овчарска колиба , от тип на самонастаняване . През седмицата има голям шанс да е свободна , хубаво е да си носиш чувал и шалте , че в едното помещение леглото е дървен нар и ако в другото двете легла са заети ...
|
|
|
Сря Авг 06, 2014 5:06 am |
|
|
siesta
|
|
|
|
Купих си картата на Рила на Домино и гледам,че пътеката за Ситняково тръгва от хотел Олимп,какви са вариантите да се остави там колата за два дена.Обмислям вариант ранно тръгване от морето и пристигане в Боровец около 9 часа и изстрелване в посока Заврачица,искам да си спестя излишно ходене в рамките на комплекса и търсене на ямсто за паркиране.
|
|
|
Сря Авг 13, 2014 11:03 am |
|
|
dobrifin
|
|
|
|
|
Купих си картата на Рила на Домино и гледам,че пътеката за Ситняково тръгва от хотел Олимп,какви са вариантите да се остави там колата за два дена.Обмислям вариант ранно тръгване от морето и пристигане в Боровец около 9 часа и изстрелване в посока Заврачица,искам да си спестя излишно ходене в рамките на комплекса и търсене на ямсто за паркиране. |
Едва ли има проблеми там някъде на паркинга или около него да паркираш Виждал съм много коли там и около пистата и целия район .
|
|
|
Сря Авг 13, 2014 11:10 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
|
|
На Урдините вечер и нощем е голям студ , та палатката е задължителна . Иначе има и нелоша къщичка между Долната Паница и Триъгълника , но не е гаранция , че няма да е пълна , особено ако е петък или събота (събират се около 6 човека там) |
Чак пък голям не е
Съвсем нормален "студ" за 2300-2400м. Обаче влагата покрай езерата е в повече, което беше и единствената причина да носим палатка миналия уикенд. Минути след опъването вече беше мокра отвън Един от нашите спа на чувал само и стана вир-вода.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Сря Авг 13, 2014 11:18 am |
|
|
dobrifin
|
|
|
Преди две години пак в началото на август така се намръзнахме вечерта , та запалихме печката вътре да освестим душиците
|
|
|
Сря Авг 13, 2014 11:55 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
е, и аз съм имала скреж по палатката в началото на август Мисълта ми е, че не е нечуван и невиждан студ, случва се навсякъде по високото и е нормално да е студено нощем
п.с. сега скреж изобщо нямаше - само влага.
_________________ www.summitsweb.com |
|
|
Сря Авг 13, 2014 12:18 pm |
|
|
|