ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Бистрица - Иван Вазов

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Бистрица - Иван Вазов
Автор Съобщение
vandu

Мнение Бистрица - Иван Вазов Отговорете с цитат
След няколко години чертаене на планове най-после намерих свободно време и компания за да се кача до х. Иван Вазов. Преди 4г. се разходих по поречението на р. Бистрица и се бях зарекъл че при първа възможност ще се кача именно през с. Бистрица, уви това се оказа доста голям залък за моите възможности.
Още с тръгването от селото някакви баби ни упътиха, но ние ли не ги разбрахме, те ли не обясниха като хората не знам, но се позагубихме още в селото, казаха ни веднага след моста в центъра на дясно и после след черквата в ляво и само на горе. Моите спомени за маршрута в селото не бяха същите, но реших да им се доверя и сбъркахме, малко след черквата се забутахме в някакви градини и дворове и това ме притесни доста имайки предвид лошата слава която се носи на местните ( бистричанец без пушка не е никаков бистричанец ). Все пак по козите пътеки и вървейки на горе бях сигурен че ще хванем правилния път и успяхме. Преките пътеки от селото те изкарват на местността Софраждико, която е една скала с панорамна гледка към Бистрица и Дупница, сега са я направили екопътека от Бистрица до самоковището и са построили нещо като беседка, с големи широки пейки на които даже може и да се спи ако си закъсал, имаше соларен панел, ама дали има ток не обърнах внимание.

От Софраджико до самоковището се стига много лесно като се върви по черен път и има 3-4 места за отдих с направени огнища и пейки, единствено където е отбивката за Иван Вазов никъде няма табела, и може да е соста объркващо и човек да си загуби 30 мин като нищо. От там пътеката проодължава от лявата страна на река бистрица, няма никаква маркировка, но трудно би се объркал човек понеже това е единствения път по който може да се движиш. Гората в този район е много красива и не си личи никакво човешко присъствие, отдавна не бях виждал местност в която пътя е осеян с боровинки и не се налага да ги търсиш около пътеката с часове. Пътя е безпроблемен докато не се стигнат едни скали от където следенето на пътеката до Вазов си е чист късмет. По този маршрут явно се минава доста редко и пътеката не е е толкова ясна. По каманите бяха направени мини пирамидки които се следват, но в равното няма нищо, върви се до реката и пътеките се разделят. Имахме лошия късмет на моменти да хванем грешните пътеки и да вървим през доста шубраци, храсталаци и камянци. Това мъчение продължи може би около час и половина два и разбрах защо не е толкова популярен маршрут и има много малко информация за него. Дори и след излизането от гората следенето на пътеката си е трудничко и ако нямаш поне малка орентация на къде си тръгнал може да си удължиш маршрута с доста, както направихме ние, липсата на хора в обратна посока също те кара да се замислиш дали си на правилния път. На около 30-на мин от хижата реката се спуска от ляво и трябва да се качваш покрай нея, ние решихме че това което идва срещу нас е правилния път и продължихме да следваме гршната река, с което удъллжиме пътя с около 40 мин., така като драснем чертата целия маршрут ни излезе около 9 часа, аз бях с подуто коляно, брат ми с проблеми в глезена.
Но колкото по-трудно е едно нещо толкова по-красиво изглежда то и се помни доста време.
Връщането мислех да го правя през отовица, но ме притесняваше да не изгубя маркировката по билото, а и травмите които имахме ни принуди да вземем по-лесния маршрут Вазов - Рилски Манастир през баучер.

ПП: някой знае ли какво е това, мисля че се намира под в. Върла:

ето някаква част от снимките:
http://vandu.snimka.bg/mountain/bistrica-vazov.831011.33814598
Вто Авг 12, 2014 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
Дъждомер, на доста места из планините има такива Smile

p.s. никога не се доверявай на 100% на местните Wink

Вто Авг 12, 2014 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
iozkan

Местожителство: София

Браво за ходенето, заслужава си усилията Laughing, това си е сериозен маршрут. А и така се калява ината, който за туриста е задължителен. Умората минава, а красотата от видяното остава. Миналата седмица, като бях на Вазов вечерта си мислех, че ако не трябваше да се връщам за колата на ВЕЦ-а, щях да сляза по реката към с.Бистрица. ръкопляскания
Вто Авг 12, 2014 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vandu

Да прав си, вчера едвам ходех и казвах на жената че това ще ми държи влага доста време и ето че днес вече си търся друг маршрут Very Happy
Вто Авг 12, 2014 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.