Здравейте,
Някой може ли да даде информация дали Петлите са проходими без обезопасително оборудване, разбира се през лятото. Например траверс - Мальовица - Орловец или нещо подобно. Преди да съм се уверил на място, всяка предварителна информация е добре дошла!
Благодаря предварително!
Чет Яну 02, 2014 9:35 pm
igurbev
Има немаркирана, но лесно проследима пътека. Единствения "по-труден" участък участък е един праг в подножието на Орловец, който може и да се заобиколи.
Писано е по въпроса и в други теми, пробвай с търсачката за подробности.
Проходим е, но едно падане от западния ръб на Орловец е потенциално смъртоносно. Искам да кажа, че не е много трудно, но е опасно.
По-добре е в посока от запад към изток, та въпросният участък да е на качване.
Съб Яну 04, 2014 6:58 pm
Geranium
Благодаря на всички за изчерпателната и полезна информация!
Разгледах хубавите снимки, видях и изтърколената раница. Добре, че тя е била жертвата!
И аз обичам да снимам като ходя.
Точно така мисля да се пробвам - от запад към изток. Но за там ще чакам сухо време.
Съб Яну 04, 2014 11:27 pm
iavkata
Миналата година минах Петлите от запад на изток. Пътеката е чудесна,няма никакви ядове. Както каза Гърбев,единственото затруднение е прага под Орловец,който се заобикаля вдясно /може би юг ?/. Всъщност аз не написах нещо ново. Маршрута си заслужава,гледките са страхотни !
Пет Яну 31, 2014 9:10 pm
Geranium
iavkata написа:
Всъщност аз не написах нещо ново. Маршрута си заслужава,гледките са страхотни !
Напротив! Всяко мнение е ново и интересно, защото изразява лично преживяване! Благодаря ти!
Аз съм ходил на Орловец от заслона. След това се върнах по обратния път. Прекрасно и незабравимо място! Пътят през Петлите ми се видя доста опасен и затова - интересен. Но наистина за по-сигурно - ще го пробвам в посока запад-изток.
Съб Фев 01, 2014 9:51 am
iavkata
Всъщност неудобството на това да се тръгне от Орловец в посока Елени връх е само това ,че трябва да се преодолее прага под Орловец за който споменахме. Ако на слизане от Орловец върха се подсече,прага ще се избегне. Според мен не е добра идеята да се скача оттам.
Съб Фев 01, 2014 3:43 pm
Gamina
Я и аз да питам нещо. Към края на Петлите (идвайки откъм Мальовица) пирамидките тръгват за кратко от север, по едно време се разделят - едната пътечка минава от юг както си му е реда, но има пирамиди, които продължават да подсичат от север. Не стигнахме далече по тях, че не беше най-подходящия момент за такива начинания (тежки раници + облак от северната страна на ръба). На версията на Bulgarian Mountains, която имам, тази пътека я няма. Ще съм благодарна ако някой ме светне къде водят, може би също излизат в подножието на Орловец
Я и аз да питам нещо. Към края на Петлите (идвайки откъм Мальовица) пирамидките тръгват за кратко от север, по едно време се разделят - едната пътечка минава от юг както си му е реда, но има пирамиди, които продължават да подсичат от север. Не стигнахме далече по тях, че не беше най-подходящия момент за такива начинания (тежки раници + облак от северната страна на ръба). На версията на Bulgarian Mountains, която имам, тази пътека я няма. Ще съм благодарна ако някой ме светне къде водят, може би също излизат в подножието на Орловец
Мерси! Ето за това става дума:
3. КУЛОАРЪТ ВЛЯВО НА СЕВЕРНАТА СТЕНА – отдолу това не изглежда изобщо като път за качване, но отблизо се оказва по-лесно и дори сравнително по-безопасно дори от Западния кулоар. Началото му започва по полегналите плочи в основата на Северната стена. Кулоарът е непосредствено отляво на първите плочести пасажи на стената. Състои се от множество големи прагове, на места доста ронливи. Все пак това е начин да се изкачите сравнително бързо до върха, ако не ви се ходи през Западния кулоар, а сте на премката с Големия петел. Кулоарът става и за слизане. Лично съм го преминавал, без осигуряване, в двете посоки.
Мисля, че леко бъркате. Пирамидките, които вървят северно по склона на най-западния Петел не водят до никъде, освен до мястото, където на ръба отново пътеката се бухва от юг. /Според мен Петлите не могат да бъдат цялостно подсечени от север, тъй като на поне едно място има дълъг траверс по отвесна скала/. Продължаването от север/по склона на най-западния Петел/ ще ви отведе то един северен ръб с отвесна източна страна/мисля че там минава и един тур на П.Гевренов/, който няма да можете да преминете. А в подножието на Северната стена, вече на Орловец, пътеката с пирамидките не ходи по кулоара нагоре, а през един много лек праг със стъпалца и слиза и отива право на Бисквитеното езеро и БАК. От седлото на петлите с Орловец е възможно да се подсече от юг, като най-неприятно е слизането до един гроб, находящ се в улея, /по пътя към иглата на монаха, но тя е доста по ниско/, тъй като е по стръмни тлъсти туфи, после се тръгва на изток и се явява и пътека, която води до седлото със Злия Зъб.
Вто Авг 12, 2014 10:04 am
Gamina
Усетих, че бъркам още като видях снимката. Мястото май беше това (снимката е на zezo). Едните пирамиди продължават от север по почти хоризонтални плочи, не разбрах докъде стигат, другите се прехвърълят от юг (където вече сме ние). Значи никъде не водят
vladofff написа:
dobrifin написа:
Gamina написа:
Мисля, че леко бъркате. Пирамидките, които вървят северно по склона на най-западния Петел не водят до никъде, освен до мястото, където на ръба отново пътеката се бухва от юг. /Според мен Петлите не могат да бъдат цялостно подсечени от север, тъй като на поне едно място има дълъг траверс по отвесна скала/. Продължаването от север/по склона на най-западния Петел/ ще ви отведе то един северен ръб с отвесна източна страна/мисля че там минава и един тур на П.Гевренов/, който няма да можете да преминете. А в подножието на Северната стена, вече на Орловец, пътеката с пирамидките не ходи по кулоара нагоре, а през един много лек праг със стъпалца и слиза и отива право на Бисквитеното езеро и БАК. От седлото на петлите с Орловец е възможно да се подсече от юг, като най-неприятно е слизането до един гроб, находящ се в улея, /по пътя към иглата на монаха, но тя е доста по ниско/, тъй като е по стръмни тлъсти туфи, после се тръгва на изток и се явява и пътека, която води до седлото със Злия Зъб.
Понеже темата е интересна, а вчера бяхме в района /правихме с lubitel траверса Малка Мальовица - Орлето - Мальовица по СИ ръб - Безименен - Елени връх- Петлите - Орловец/ да кажа какво съм видял. Абсолютно споделям мнението на vladofff, че няма подсичане от север между последните Петли и Орловец. Но има подвеждащи пирамиди, които водят по скални прагове на север. Преди години така се зачуках, че едвам слязох оттам. Сега lubitel анализираше всяка стъпка и ме вразумяваше, че пак щях да се зачукам. Дори по трасето се консултирах с алпиниста Кирил Тафров /Тафрата/. Общо взето започва супер ясно след Елени връх пътеката но както след СИ ръб lubitel отбеляза: "До тук бе страшно, а сега започва ужаса .."
На картата на bgmaunt... пътеката е отбелязана като Мальовица - Орловец през Петлите. Самите Петли не са обозначени. И определено има няколко места където ляво - дясно се минава, но пътеката винаги се търси към улеите от юг .
Всичко друго е с опасност от зачукване според мен.
Незнам кой е точно прословутия праг. Може би е последния след който се изпълзява по тревист улей на Орловец от югозапад. Ако е този се заобикаля по ръбче с ясно обозначена пътека на 2 метра южно от скалния праг, което откри колегата. След този участък вече се изкачвахме стръмно по тревист улей и за 10 мин. бяхме горе.
Ще качим и снимки за ориентир.
Подчертавам, че участъка Орловец - Петлите изобщо не е за подценяване!!!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети