Около Тетевен с вр.Петрахиля/Предбалкан/ и Тетевенски Балкан
Тридневна обиколка из и около Тетевен с вр.Петрахиля, както и из Тетевенския Централен Балкан - през х. и вр.Вежен и х.Ехо; 8-10.05.09;
Ден Първи: София-Тетевен-Опасен зъб-Петрахиля-водопад Скока-Тетевен;
В петък /08.05/ с Веско в последния момент - 09.00 часа, точно на бариерата на Централна Автогара, хванахме автобуса за гр.Тетевен. Идеята бе да се поразходим из тетевенските околности - има доста красиви и внушителни върхове /макар и ниски/, които обграждат града и си заслужава да се посетят. Най-известни от тях са вр.Петрахиля, вр.Трескавец, вр.Острич, вр.Червен, вр.Кон, Хайдушка поляна и Янков връх.
Пътят с автобус отнема около 2 часа и 15 мин., така че към 11,15 се стоварихме на автогарата. Кратка разходка, хапване, преминаване през турист.инфоцентър и осведомяване какво можем да направим за останалия вече половин ден. После оставяне на багажа в турист.спалня, разположена непосредствено над града.
Тъй като обиколката на всички върхове около Тетевен отнема поне два дни, решихме за оставащия половин ден да изкачим внушително издигащия се южно и непосредствено от града вр.Петрахиля - символа на Тетевен и района. Попътьом се отбихме до ефектната скала Опасен зъб и построения едноименен заслон върху нея. Последва стръмно изкачване до вр.Петрахиля и голямата красота, ширнала се от върха към Тетевен, долината на р.Вит, Предбалкана с Васильовска планина и голяма част от Централния Балкан. После бързо спускане и уплътняване остатъка от деня с посещение на екопътека "Под пръските на водопада" с главна атракция - водопад Скока. Вечерта както си му е реда последва малко "масов" туризъм из кръчмите на Тетевен и попълване на запасите с ценния вит.Б, както и други витамини и минерали...
Идигащият се над р.Вит символ на гр.Тетевен - вр.Петрахиля: /На една от скаличките -точно над блокчетата, се намира и заслона "Опасен зъб" / :
Туристическа спалня Козница има две сгради - стра и нова. На старата сграда с големи букви е изписан телефон за връзка /ако в момента няма никой там/:
Снимка от новата сграда на тур.спалня към част от Тетевен и издигащите се северно от града върхове Червен и Кон :
Преходът до заслон "Опасен зъб" е доста разнообразен и обзорен. Преминава се през дъбово-букова гора и каменни сипеи, като до алпийския заслон се стига чрез приятно изкатерване на каменен улей, осигурен с три парапета :
Типичен пример за нагънат скален пласторед:
При заслона :
Чудните панорами, разкриващи се от заслон "Опасен зъб" ;
Към вр.Трескавец и началото /индустриалната зона/ на Тетевен:
Към вр.Острич /в центъра/ и част от вр.Трескавец /вляво/:
Към вр.Червен и вр.Кон, както и към по-голямата част от гр.Тетевен:
И отново към долината на Вит и южноразположените върхове Хайдушка поляна, Лалюв камък и Янков връх :
След заслона има два маршрута за изкачване на Петрахиля. Единият тръгва леко вдясно и заобикаля, другия се връща малко по пътеката за Тетевен, следва отбелязано отклонение и стръмно изкачване нагоре към върха. На вр.Петрахиля много ясно си личи силното окарстяване и карстовите полета, а панорамата, както вече споменах, е страхотна.
На вр.Петрахиля :
От вр.Петрахиля към Тетевенския Централен Балкан и първенецът му вр.Вежен, целта на утрешния ни ден; /както и няколкото други дву-хилядника около него/:
Поглед към масива на Ботев /достатъчна, макар и не идеална видимост/ :
От вр.Петрахиля към долината р.Вит и гр.Тетевен :
...както и към северно разположените върхове :
Красиво цвете на красиво място : /преди време знаех как се казва, но съм забравил - някой за знае..???/ :
Селска идилия по пътя за водопада :
По екопътека "Под пръските на водопада":
Водопад "Скока" :
Непосредствено вдясно от пълноводния водопад има интересен естествен скален каньон, представляващ втори водопад, с малък, непостоянен дебит, пресъхващ през летните месеци:
Така успяхме да уплътним пълноценно деня. Вечерта из Тетевен, а на следващия ден - събота, имхме уговорка с Камен и Пепино /и присъединилата се в последния момент Дима/ да се поразтъпчем из Тетевенския Балкан - към вр.Вежен и по билото до х.Ехо, а на последващия неделен ден слизане по Ръждавото било към Рибарица.
Това е за сега. Спирам до тук, за да не претрупам темата с прекалено много снимки. За следващите два дни - нова тема. Или линк към вече създадената от по-рано тема.
По-здрави...и до-скитане..
П.С : Все пак за по-добра представа и ориентация прилагам и карта за Тетевен и околностите :
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пет Май 15, 2009 2:00 pm
irina
На дядо Менко пералнята... . Това цвете си е перуника, дива някаква , има я на много места по Стара планина. Може да има и някакво друго име.
Пет Май 15, 2009 2:22 pm
Niksi
Мда..верно че май перуника беше...Мерси за подсещането.
начало на април и аз бях там зе една еднодневна разходка, като и вие хванах автобуса в 9 от ЦА и след 2 часа, през любимия ми Правец, бях в Тетевен. Тъй като през октомври вече се качвах на Петрахиля този път обиколих трите други връха от другата страна на Тетевен.
Трескавец - Острич - Връх Червен и обратно към гарата.
нямах добри снимки от тази разходка и не ги качих никъде, макар че беше интересно, на връх Острич име една мини-църква.
Пет Май 15, 2009 3:42 pm
kaleeff
irina написа:
На дядо Менко пералнята... . Това цвете си е перуника, дива някаква , има я на много места по Стара планина. Може да има и някакво друго име.
Винаги съм познавал това цвете като Ружи. Имаме го надвора в промишлени количества, само че сини. Знаех за жълтите че са Диви. Справка в Уикипедия показва че наистина е перуника. Незнаех...
Вто Май 19, 2009 4:29 pm
rosen_talov
Ехм ако знаех, че сте в Тетевен щях да се присъединя към вас...
Нед Май 31, 2009 8:38 pm
windrider
Регистриран на: 24 Яну 2008 Мнения: 41 Местожителство: София, Кюстендил
rosen_talov написа:
Ехм ако знаех, че сте в Тетевен щях да се присъединя към вас...
Другарю Талов, ти къде се изгуби в последно време.
_________________ Животът е такъв, какъвто си го направиш!!!
Пон Юни 01, 2009 9:03 am
rosen_talov
raskoll написа:
начало на април и аз бях там зе една еднодневна разходка, като и вие хванах автобуса в 9 от ЦА и след 2 часа, през любимия ми Правец, бях в Тетевен. Тъй като през октомври вече се качвах на Петрахиля този път обиколих трите други връха от другата страна на Тетевен.
Трескавец - Острич - Връх Червен и обратно към гарата.
нямах добри снимки от тази разходка и не ги качих никъде, макар че беше интересно, на връх Острич име една мини-църква.
Едно малко уточнение...
Мини-църквата на вр. Острич (Остреч) е параклиса "Покров Богородичен"
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети