Въпрос за маршрут от яз. Широка поляна до хижа Орфей
Здравейте !
Да уточня, че става въпрос за ВЕЛОмаршрут.
Някой минавал ли е от язовир Широка поляна през Катранджи дол, може и пеша, разбира се, до хижа "Орфей" и колко време отнема това упражнение ?
Информацията ми за километрите е много противоречива - 18, 20, 24...колко са всъщност
Идеята е за един ден да минем от язовира покрай хижата и да се спуснем в Тешел.
Вярно ли е, че от хижа "Орфей" до Тешел има 11 км. асфалтов, неизползваем за коли път ?
Всякаква информация ще ми бъде от полза - терен, денивелация и прочее.
Благодаря предварително !
Поздрави:
Весела
Сря Авг 06, 2014 5:13 pm
gundu
Идеята е осъществима и безпроблемна за един ден с коуеуо .
Ако изходна точка е Широка поляна, магазинчето и кръчмата (кафенето де), тръгвате по черния път покрай подстанцията дето е на стотина метра вдясно от асфалта в посока Батак. Обиколката на язовира е около 22-24км (пълната), така че имате около 10-12км път до другия край на язовира (2,5-3ч е пеш) . Пътя е черен, на места каменист и със следи от настилка. Практически равен и много приятен. Излизате на една от стените на язовира (малко преди това ще видите отсреща вилно селище Романтика ), от там наляво и надолу, няколко фльонги и сте на Дженевра. отляво беседка, отпред чешма, пътя се разклонява V образно и има две бариери и постройка, тръгвате по дясното отклонение (бариерите се отнасят само за автомобили и за тях трябва писмо). Нататък пътя е по Катранджи дере надолу - гаден път с настилка трошен камък и масова големина на отделните "камъчки" 4-6см . Придържате се на разклоните (те май са общо взето два) все вдясно и по видимо най-използвания път с настилка и след 16-18км сте пред хижа Орфей. Ако видите отбивката вдясно (има стрелки точно на нея) и хванете прекия път по пешеходната маркировка (червена Е-8 ) за хижа Орфей ще си спестите поне 5-6км от гадния камънак. Стрелката ви насочва да пресечете реката по дървен мост, отдясно има беседка и чешма, а вашия път е левия черен път(там са два такива), първоначално косо почти успоредно на реката, а после с десен завои и стръмно нагоре. Пътя е стръмен, изровен и без бутане няма да се мине , маркировката е червена лентова, по дърветата отляво край пътя. Излизате на "Партизанска поляна", пред вас е чешма с корито (дали тече сега не знам), отдясно милион зелени марки по дърветата - хич и не ви трябват, плътно вляво път за никъде (стига до чудесен пейзаж), косо вляво партизански паметник. Минавате пред паметника (остава ви отляво) и между двете единствени джанки на поляната, след 20-30м сте на стар горски път и даже има стара червена маркировка. Нататък само надолу по горски път (на места има нова "настилка" заради дърводобива) и гледате за отбивка вдясно за пътеката към хижата. Отбивката е с доста табели и стрелки, пътеката става за слизане с колело, излизате в гръб на хижата. От тук нататък проблеми никакви - тръгвате надолу по рекичката, по изровен Хасфалт и реката ви остава отдясно. Минавате покрай няколко местни забележителности и не се отклонявате вдясно към Борино, а само направо и надолу. Асфалта става много добър, влизате в резервата Кастракли. Нататък асфалта на места е затрупан, на други се вижда, пътеката е почиствана скоро и след 10-11км сте на стената на изравнителя на Тешел, 1-2км и сте на ТС Тешел. Очаквана дължина на разходката - 32-38км, предимно надолу.
От мен толкова. Ако има нещо неясно - питайте.
Приятна разходка!
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Асфалта става много добър, влизате в резервата Кастракли. Нататък асфалта на места е затрупан, на други се вижда, пътеката е почиствана скоро
Ако е наистина така-добре!Щото миналата година беше толкова затрупано че даже за пешеходец беше предизвикателство а за велосипедист-практически невъзможно!
Чет Авг 07, 2014 7:53 am
gundu
fena73 написа:
gundu написа:
Асфалта става много добър, влизате в резервата Кастракли. Нататък асфалта на места е затрупан, на други се вижда, пътеката е почиствана скоро
Ако е наистина така-добре!Щото миналата година беше толкова затрупано че даже за пешеходец беше предизвикателство а за велосипедист-практически невъзможно!
Е до лани вярно по каменните срутища си беше тръпка, нооо.... случват се и хубави промени по пътеките из Родопите.
Сега е почистено, а на срутищата е почистена и подравнена доста удобна пътека с ширина към метър и нещо. Накратко предизвикателства няма, пътеката е станала като в градски парк . Само едно не можах да разбера - как така някой е взел някакви пари и даже е свършил някаква работа и то доста добре?
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Чет Авг 07, 2014 8:47 am
Весела Ягодова
Много благодаря за бързия отговор !
Това с "гадния камънък" изобщо не ми допада обаче, имам лош спомен от един такъв от Белмекен до Нехтеница
Чет Авг 07, 2014 12:10 pm
Gamina
Вес, минавала съм пеша от Орфей до Поляната, главно по пътя - 20+ км беше, ще те излъжа, че цепихме и напряко. За колело ще е супер, пешком беше ебаси досадата.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети