Автор |
Съобщение |
diantsvetkov
|
|
Преход в Рила - мнение ? |
|
Здравейте , искам да Ви попитам за мнение за следния маршрут в Рила:
1-ви ден: ЦПШ-х.Мальовица и разходка из околностите /не съм много наясно какво точно има за гледане , така че може да споделите/
2-ри ден: х.Мальовица-вр.Мальовица-Рилски манастир /постижимо ли е за един ден и възможности за спане на Рилския манастир?/
3-ти ден:Рилски манастир-х.Иван Вазов
4-ти ден: х.Иван Вазов-Рилски езера-???? /за този ден се чудим дали да останем да спим още 1 вечер или направо да се прибираме , та отново може да споделите някакви идеи/
Благодаря предварително и очаквам мнения и идеи
Хубав ден
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 10:15 am |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Пускането до Рилски манастир е много голяма... единия ден ще си набиете краката.... на другия ще драпате по баира до х. Иван Вазов....
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 11:01 am |
|
|
diantsvetkov
|
|
|
|
И аз така знам , но просто искаме да сме за по-дълго в планината. Ако имаш някакви идеи къде може да се ходи в този район , ще се радвам да ги споделиш. Освен това искаме изходната и крайната точка да е една и съща
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 11:14 am |
|
|
vandu
|
|
|
|
1 ден Мальовица - з. Страшното езеро - х. Мечит 8:00 ч
2 ден х. Мечит - з. Кобилино бранище - Кирилова поляна - Рилски манастир 8:30, но час и половина е по асфалтиран път
3 ден Рилски манастир - х. Иван Вазов (рида баучер около 5ч, през дългия рид не знам)
ПП: х. Мальовица - х. Мечит - Рилски манастир, този маршрут не съм го минавал и врмената ги взех от интернет.
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 11:40 am |
|
|
alibotush
|
|
|
|
Няма смислъл от Мальовица до Манастира да се обикаля през х.Мечит. От Попова капа може да се спуснете през Сухото езеро и на Кирилова Поляна. Другият вариант е през върха (Мальовица) и надолу по Дългия рид до Р.Манастир. От х. Мальовица през върха до Р.Манастир е не повече от 6-7 часа, зависи от темпото и тежеста на багажа. Има и трети вариант да слезете до Р.Манастър, но незнам колко сте ориентирани без маркировка. Малко след х.Мальовица хващате на дясно по конския, или овчарски, не помня кой улей беше, до Мальовишките езера, оттам през Ушите се спускате надолу към Урдиния циркус и после пак нагоре излизате на Мермерският преслап (там пак се слиза по Дългия рид). Много живописен маршрут с прекрасни гледки. Има пирамидки по този машрут, само дето в урдиния циркус трябва да следите тези, които ходят на юг и нагоре. Ако продължите направо, или надясно запад-северозапад ще идете на Урдини езера.
В този случай от Р.Манастир за х.Иван Вазов остава само през рида Баучер, за да не повтаряте Дългия Рид. Имай предвид, че денивелацията е доста голяма от Мальовишкото било до Р.Манастир, или обратно.
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 12:36 pm |
|
|
diantsvetkov
|
|
|
|
Този трети вариант , за който споменаваш преходът минава ли през вр.Мальовица , защото главната идея е да минем от там?
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 2:45 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
За да не губите денивелация не сте ли мислили изходната и крайна точка да е Рилския манастир ?
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 3:14 pm |
|
|
alibotush
|
|
|
|
През котата на върха не минава, подсича северната страна, заобикаля северозападно върха и се излиза на тревистия западен склон. Ако останете два дни на хижата, единия ден може да отскочите до Мальовишките езера и района, който описах, а пък на път за Р.Манастир си минете през върха по маркировката.
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 3:37 pm |
|
|
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Вие имате само 4 скъпоценни дни, които искате да прекарате във високата планина, а обсъждате крайно нерационалната идея да губите част от това време за слизане до манастира. В района на Мальовица могат да се оползотворят стойностно и повече от 4 дни. Мисля, че Ристо ще ви даде нужните указания.
Що се отнася до Рилския манастир, тук във форума някой беше писал, че номерът е не да видиш Елени връх от двора на Рилския манастир, а да видиш Рилския манастир от Елени връх.
Успех!
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 4:02 pm |
|
|
diantsvetkov
|
|
|
|
Много се радвам , че се включиха много хора в дискусията
alibotush , идеята е първия ден да стигнем до х.Мальовица и да се разходим из околностите / Мальовишки езера и др./ , а втория ден като /ако/ тръгваме към Манастира да минем през върха.
Ружа 62г. , благодаря за споделеното мнение , ще съм радостен ако напишеш и някакви ориентировъчни преходи за 2 дни около Мальовица
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 4:53 pm |
|
|
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Не съм най-подходящият човек, но ето:
Първи ден: освен Мальовишките езера, можете да се качите до Ушите и да погледнете към долината на Урдина река;
Втори ден: венеца на Купените и Страшното езеро или пък само Страшното езеро.
Трети ден: Мальовица - х. Иван Вазов;
Четвърти ден: х. Иван Вазов - Седемте езера - Ловна - Мальовица.
Това са магистрални пътеки, които всички ги знаят. Е, освен Купените.
Може да се отиде и до Йончево езеро.
До Рилския манастир дядо ми Коста от Говедарци ходеше през Лопушница - той така казваше - и Кобилино бранище за 7 часа.
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 5:56 pm |
|
|
dandan
|
|
|
|
Да предложа и аз за първите 2 дена:
1 - ЦПШ - Овчарски улей - Ушите - Урдиния циркус (Пътека през клека) - Яворова поляна - ЦПШ
2. ЦПШ - Йончево - Страшното - ЦПШ (може и в обратен ред) или ЦПШ - БАК и околностите.
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 6:09 pm |
|
|
siesta
|
|
|
|
"Dandan" може ли уточниш дали маршрута посочен в точка(1) до Урдините езера е с ясна маркировка и дали минава през всичките езера.За колко време при средно темпо се стига до последното езеро.Има ли сгодна възможност да се качи човек горе на Раздела за да се потегли към 7-те езера!Благодаря ти предварително.
|
|
1 - ЦПШ - Овчарски улей - Ушите - Урдиния циркус (Пътека през клека) - Яворова поляна - ЦПШ
2. ЦПШ - Йончево - Страшното - ЦПШ (може и в обратен ред) или ЦПШ - БАК и околностите. |
|
|
|
Пон Авг 04, 2014 11:57 pm |
|
|
dandan
|
|
|
|
|
|
"Dandan" може ли уточниш дали маршрута посочен в точка(1) до Урдините езера е с ясна маркировка и дали минава през всичките езера.За колко време при средно темпо се стига до последното езеро.Има ли сгодна възможност да се качи човек горе на Раздела за да се потегли към 7-те езера!Благодаря ти предварително.
|
|
2. ЦПШ - Йончево - Страшното - ЦПШ (може и в обратен ред) или ЦПШ - БАК и околностите. |
|
Аз съм го минавал сам, но с навигация. Пътеката се губи на места, но ако човек има груба идея къде трябва да отиде ще се оправи и без нея.
Спокойно се прави в рамките на един ден.
Лично за мен обаче, през Зелени рид е по-обзорно до Раздела.
|
|
|
Вто Авг 05, 2014 6:49 am |
|
|
diantsvetkov
|
|
|
|
Най-вероятно ще тръгваме от София рано сутринта и се надявам до 8 часа да сме на ЦПШ. Групата , с която ще съм няма много опит , а и вероятно ще разглеждаме повече и ще се мотаем.
В крайна сметка решихме да не ходим до Манастира , но искаме да сме поне 3 нощувки в планината , така че с ваша помощ може да оформим един краен маршрут
1-ви ден: ЦПШ-х.Мальовица-Страшно езеро-Купените-Бак-х.Мальовица /възможно ли е да се направи ако се тръгне към 8 от ЦПШ?/
2-ри ден: х.Мальовица - х.Иван Вазов
3-ти ден: Х.Иван Вазов - ?????
Маршрутът ми е ясен , но другите искат да сме повече време в планината , а не знам дали има какво да се гледа повече
|
|
|
Вто Авг 05, 2014 11:21 am |
|
|
|