ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Къде съм?

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Къде съм?
Автор Съобщение
Liubitel

Местожителство: София

Мнение Къде съм? Отговорете с цитат
Бихте ли ме "следориентирали"? Тръгнах към Лопушки връх от Страшното езеро през Римски друм. Излязох ето тук,

Снимката е правена на връщане. Аз хванах коловете надясно на снимката, на терена - наляво. Имаше три кола и край.После имаше пирамидки и те също свършиха.Продължих в същата посока, чудех се защо няма жълта маркировка, но вървях.И стигнах ето тук

Не продължих по нататък.Облаците които виждате доста бързо ме доближаваха и времето миришеше на дъжд. Върнах се.
Гледайки картата това би трябвало да е Лопушко езеро.То друго няма в тази посока.А ниското отдясно на него е Лопушки връх? Някак не ми се вярва да е той, много нисък ми се струва.Кажете ми къде се натресох.
Сега като се замисля картата не е вярна - маркировката за Кобилино и Лопушки вървят заедно, а не отделно (по карта) и най-вероятно аз съм хванала някакви стари стълбове за Голия рид.Смейте се колкото си искате, само задоволете любопитството ми.Иначе тази дестинация ще си остане в списъка ми за това лято, ще трябва да я мина пак.И още нещо научих - не знам къде всъщност е Поповокапски превал.Мислех че е това на първата снимка, от миналата година мисля така и тази грешка ще трябва да поправя.Иначе добра разходка се получи, с доста голяма доза екшън, защото ако знаете от къде се спуснах към пътеката на Йончевото....но поне сега знам защо не се качват от тамSmile)))) Отивайки към Страшното езеро от Йончевото се чудех защо за по пряко не се минава по това ребро....Даам, тези преки пътища, че ми изядат главата някой ден....Хайде, чакам включване, защото времето за събота и неделя ще е хубаво, та може да се окажа пак пред същата питанкаSmile)))

Чет Юли 31, 2014 5:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Отговорете с цитат
Би помогнал, ако кажеш, в каква посока е бил насочен фотоапаратът при двете снимки. Езерото със сигурност не е Лопушко, нито върхът е Лопушки. По ми прилича на някое от Поповокапските езера, но не съм сигурен.

Маркировката за Кобилино и Лопушки е една до Поповокапския превал. Това е седловината между Попова капа (от запад) и Лопушки връх (от изток - споменавам посоките, защото има спорове, кой от двата върха как трябва да се нарича). На седловината се отделя в югоизточна посока червената лятна маркировка за Кобилино бранище, а стълбовете започват да се изкачват по билото на изток към Лопушки връх. След известно време стълбовете също се делят - надясно започват да подсичат към Кобилино (но по-високо от лятната пътека), а направо по билото продължават да се качват през Лопушки връх за Мечит.
Чет Юли 31, 2014 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Re: Къде съм? Отговорете с цитат
Liubitel написа:
И стигнах ето тук

Не продължих по нататък.Облаците които виждате доста бързо ме доближаваха и времето миришеше на дъжд. Върнах се.
Гледайки картата това би трябвало да е Лопушко езеро.То друго няма в тази посока.А ниското отдясно на него е Лопушки връх? Някак не ми се вярва да е той, много нисък ми се струва.Кажете ми къде се натресох.
Сега като се замисля картата не е вярна - маркировката за Кобилино и Лопушки вървят заедно, а не отделно (по карта) и най-вероятно аз съм хванала някакви стари стълбове за Голия рид.Смейте се колкото си искате, само задоволете любопитството ми.Иначе тази дестинация ще си остане в списъка ми за това лято, ще трябва да я мина пак.И още нещо научих - не знам къде всъщност е Поповокапски превал.Мислех че е това на първата снимка, от миналата година мисля така и тази грешка ще трябва да поправя.Иначе добра разходка се получи, с доста голяма доза екшън, защото ако знаете от къде се спуснах към пътеката на Йончевото....но поне сега знам защо не се качват от тамSmile)))) Отивайки към Страшното езеро от Йончевото се чудех защо за по пряко не се минава по това ребро....Даам, тези преки пътища, че ми изядат главата някой ден....Хайде, чакам включване, защото времето за събота и неделя ще е хубаво, та може да се окажа пак пред същата питанкаSmile)))

та това е Йончево езеро Smile
Чет Юли 31, 2014 6:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ilko

Местожителство: България

Да, това е Йончево езеро. И аз потвърждавам Smile
Чет Юли 31, 2014 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

Егати...Йончевото...голяма минавка.Е, аз бях благодарна тогава на небесата, че бурята не ме настигна, гърмеше зад мен, а градушката и дъжда не ги броя.Но ако знаех, че е Йончевото, щях да се спусна право напред и да търся там място за слизане, така щях да имам време да си поцопам в него на воля.А то - тъкмо се събух и нагазих и заваля.
Благодаря ви от сърце за отговорите! ръкопляскания

Чет Юли 31, 2014 6:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

10-15 минути след Римският друм се достига до разклон , от който наляво започва пътечка слизаща през Йончево до ЦПШ . Още десетина минути по-надолу следвайки лятната пътека за Мечит (именно жълтата маркировка преминаваща през Лопушки) наляво се отделя друг вариант на летния път за Йончево и ЦПШ . Още малко по-надолу в посока Лопушки и Мечит е Поповокапският превал .

Според мен си хванала именно на първата или втората отбивка наляво - т.е. към Йончево и двете маркирани в зелено и съединяващи се малко по-късно , но на първата в началото маркировката хич я няма , има пирамидки .

Апропо , откъде слезе от Страшното към Йончево ?
Чет Юли 31, 2014 6:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Liubitel

На първата снимка нали виждаш какво съм снимала.Левия кол е за Голяма Попова капа, на 10 ч. е пътеката от Страшното, а аз хванах на 12 ч. т.е. право напред през това - на мен ми прилича на тава, която се разлива в плато с трева и смрика и малко клек.Тръгнах напред, после малко извих надясно, добре че съм го направила и после право надолу.Проблемът беше, че е твърде стръмно, тревата леко мокра - росеше, имаше и малко камъни и клек.Клекът беше проблемът - като слизаш не виждаш чак до долу и не знаеш дали ще може да се заобиколи или не, колко е проходим. После хванах камънак и вече беше лесно.Само че това за малко не ми коства едно яко изкълчване.Виждам утъпканата пътека за Страшното и викам ура, само да мина 50 метра трева.Да, но между туфите имаше дупки по повече от 50 см.Като стъпих в една взех да гледам къде ходя.Снимах го отдолу. Като стигнах Йончевото осъзнах с голяма благодарност с какво съм се разминала, защото това е същия хълм ще го нарека, който е пред теб когато идваш по пътеката от ЦПШ и застанеш на брега.Високо стръмно чело - не може да се слезе от него, трябва или вляво или вдясно, вляво има камънак и клек - стар и нов, ужасен е, пробвах през деня заради обърквация и знам, че не става. Отляво е другата пътека за Попокапски превал - там не знам как е да слезеш по хълма.

Отдолу изглежда добре.
Ако погледнеш тази снимка, от този заобления хълм (ребро ли е по-точно не знам), който си е доста дълъг всъщност и стига до Римски друм, от дясната му страна.

То това ми е било тренировката за слизане, защото на другия ден слизах по един улей от езерото Захарчето, табях психически подготвена и не изненадах неприятно водача си, само жабитеSmile))

Чет Юли 31, 2014 8:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.