ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Големите джендемски водопади

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Големите джендемски водопади
Автор Съобщение
Станислав

Мнение Големите джендемски водопади Отговорете с цитат
Както бях писал в една друга тема, тази година, с тези почти ежедневни валежи, е рай за любителите на водопадите. Не че аз съм точно такъв тип турист, който умре да се вре в дерета, но самото име, Големи джендемски водопади, въплъщава в себе си залог за нещо наистина значително, вълнуващо и в същото време отдалечено, недостъпно, пъклено и прикрито. Тези характеристики се оказаха решаващи при избора ми на маршрут за еднодневен поход в Стара планина през изминалата неделя. Още повече, че това е район, който беше влязъл в плановете ми от доста време:

Станислав в темата "Обиколката на Хубавец" написа:
Преминах Дюза и заситних по ЗКМ към вр. Жълтец. А оттам се откри великолепна гледка към Хайдут тепе, вр. Равнец, вр. Белчу, дълбокото Дериндере и равното седло на Дюза. Това е район на който ми предстои да отделя подобаващо време. Изкачването от калоферския манастир по Бяла река отново се отлага за догодина, но имам усещането, че някоя събота или неделя от август ще дойда тук точно заради това место:

И така, маршрутът, който направих в неделя тръгвайки от Карлово през х. Равнец беше следния:

Денят даваше надежда, че ще е добър за ходене. Облаци покриваха небето, а очакването ми беше да задържи без дъжд поне до 15:00 часа. След като подсякох Кочмара, Айдут (Хайдут) тепе се показа над околните ридове:

Стигнах Дюза и тръгнах по пътеката за х. Рай, но буквално минути след това я изоставих и се насочих, с уклон надолу, на югоизток към Дериндере:

Така, вървейки отначало по поречието на реката, а накрая изкачвайки се по източния й склон, стигнах до Трите дерета - водослива, който съм обозначил на картата с червено кръгче. Това е началото на Джендемска река. Тук се сливат потоците идващи по северния склон на вр. Равнец, от североизточния склон на Сините камъни и този, течащ по Дериндере:

Възнамерявах да се кача на Хайдут тепе, но по-късно:

Ето го и първия от джендемските водопади:

По-надолу по течението, към Джендемска река се влива и потока течащ по дъното на Канлъдере:

Пъклото:

Втори джендемски водопад:

Движейки се над поречието на реката се озовах на ръба на пропаст от която едвам успях да снимам третия джендемски водопад. Това е всъщност Големият джендемски водопад, най-величественият от трите:

Джендемска река продължава надолу по пътя си към полето:

Сигурен съм, че по-надолу има още водоскоци, но за да се стигне до тях трябва да се слезе по обходен маршрут. Време за това през този ден нямах. Все пак бях изпълнил основната си цел да проуча района.

От тук се разкриват прекрасни гледки:

Вижда се и х. Рай:

Острото ребро, слизащо на изток от Хайдут тепе, разделя Бяла река от Джендемска река. Незнам дали това ребро си има име, но аз го нарекох Сиври бурун:

И същото ребро от другата, северната страна на Хайдут тепе:

Гледка, която се разкрива на слизане от Хайдут тепе към Башмандра. Шилестото връхче в центъра е с трудното за произнасяне име Кафадикилди:

Това беше неделната ми разходка. Дойдох, видях, проучих и си направих изводите за следващото ми идване. Определено има по-удобни маршрути за достъп до водопадите, определено един ден не е достатъчен за тях. Като казвам достатъчен имам предвид за да се стигне най-близко до водослива на Бяла и Джендемска река та да се проучат и снимат и останалите водопади. Най-добре е да им се отделят два дена с бивакуване в района. А който може да борави, е хубаво да носи и определен мек и твърд катерачен инвентар. Би спестил време и усилия.

До скоро!
Вто Юли 29, 2014 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martin555

Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Ха, очаквах да е много повече водата в Джендема, то не спира да вали! Много класно ходене, предполагам си заредил добре батериите? Wink

Сря Юли 30, 2014 9:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Големия Джендемски водопад е един. Другите си имат други имена, както и надолу, всички по-значими са именувани. Чети Корчев.

Сря Юли 30, 2014 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Станислав

mislesht написа:
Чети Корчев.

Да, бях забравил за тази книжка, благодаря за напомнянето.

ПС - При мен винаги се получава така - първо ходя, а след това се ровя в книги. Което е стимул пак да посетя района. Още веднъж благодаря.
Сря Юли 30, 2014 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
danin94

Местожителство: Карлово

Цитат-Острото ребро, слизащо на изток от Хайдут тепе, разделя Бяла река от Джендемска река. Незнам дали това ребро си има име, но аз го нарекох Сиври бурун:
Има си име , Рибния гребен и по него макар и доста трудно се слиза до място викат му Бивака , място където е водослива на Джендемска и Бяла река , там може да се опъне палатка
Сря Юли 30, 2014 8:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Станислав

danin94 написа:
Има си име, Рибния гребен и по него макар и доста трудно се слиза до място викат му Бивака , място където е водослива на Джендемска и Бяла река, там може да се опъне палатка

Ето, че изкочи полезна информация. А това наименование на острото ребро от какъв източник е? Книга, карта или? Питам те, защото при формирането на наименованията са се използвали предимно турцизми за имена на върхове, долове и местности. Дюзчал, Сютлючал, Саръкая и т.н. Естествено има и такива за които това не важи. Та, ако може да коментираш за източника.

Ако си бил по тези места може да споделиш. Щом знаеш къде има подходящо място за палатка, навярно има какво още да разкажеш.
Сря Юли 30, 2014 9:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Маашаллах, Станислав!
И тая година няма да се завра в Джендема, много мокро ми се види, а така ми е домъчняло! Благодаря ти, че ми оплакна окото.
Рибния гребен е много коварен в самия си долен край. Изглежда доста невинно, но е много ронливо, лесно се къртят огромни скали и особено ако ходят няколко души, трябва много да се внимава.
Водосливът е наистина нечестиво място и Рогатият е успял да измайстори най-романтичния бивак, който човек може да си представи. За съжаление преди няколко години полянката беше затисната от няколко паднали големи дървета и беше станала по-неудобна за палаткуване.
Чет Юли 31, 2014 4:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
danin94

Местожителство: Карлово

Станислав написа:
danin94 написа:
Има си име, Рибния гребен и по него макар и доста трудно се слиза до място викат му Бивака , място където е водослива на Джендемска и Бяла река, там може да се опъне палатка

Ето, че изкочи полезна информация. А това наименование на острото ребро от какъв източник е? Книга, карта или? Питам те, защото при формирането на наименованията са се използвали предимно турцизми за имена на върхове, долове и местности. Дюзчал, Сютлючал, Саръкая и т.н. Естествено има и такива за които това не важи. Та, ако може да коментираш за източника.

Ако си бил по тези места може да споделиш. Щом знаеш къде има подходящо място за палатка, навярно има какво още да разкажеш.

Бил съм там преди повече от 6-7 год..... води ме човек познаващ релефа и времето подходящо за това ,края на август началото на септември когато е безводието , ако се сещаш какво имам предвид .... ,и ако си навит може да измислим нещо , не е за сам човек там а мераклии трудно се намират за такива импровизации , има и друго тази зима по Хаѝдут тепе нямаше място не отъпкано от мечи лапи , раѝона си е населен..... и е друго да се движиш в група ....примерно за едно спускане и евентуално спане , ..... просто ми е интересно дали самото място е претърпяло промени ....
Чет Юли 31, 2014 7:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
x100

Благодаря на Лъчо за най-ценната информация за Джендемизма!

Сря Яну 14, 2015 4:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.