Паничище - х. Скакавица
Х. Скакавица - х. Мальовица
Х. Мальовица - з. Кобилино Бранище
З. Кобилино Бранище - х. Рибни езера
Х. Рибни езера - х. Грънчар
Х. Грънчар през вр. Мусала - лифт Ястребец до Боровец
Моля за коментари, съвети, трудности, какво да нося... възможно ли е изобщо да се направи. Подготовката ми смятам е от начална към средна
Виж темата за състоянието на заслон Кобилино бранище, не е в добро състояние, ако не сте с палатки по- добре ще е да го прескочите и направо на Рибни.
Втрория ден ще е дългичък ако ще минавате по билото10-11 часа с прилично темпо и 2-3 по- големи почивки, ако можете първия ден да се доберето до Вазов ще е супер, така ще спестите от него малко сили за да можете на другия ден да минете направо към Рибни.
Може и да не е пеша целият маршрут ако от Пионерска си хванете лифта до Езерата после за 4 часа макс сте на х. Вазов.
Може и от Зелени преслап през Кабул, Отовишки и на х.Вазов 4:30 - 5 часа нормално ходене без да прекалявате с почивките.
И в двата маршрута има какво да видите.
Но в два последователни дни ще се маат крачоли така, че всичко е и до вашата преценка колко сте подготвени.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вто Юли 29, 2014 8:44 pm
dimb
Много благодаря за инфото! Ще пиша как е минало. Може би втория преход ще е х. Рилски Езера - х. Мальовица или з. Страшното езеро (?).
Сря Юли 30, 2014 10:35 am
Sineva
И аз като peca бих предпочел да избегна заслон "Кобилино бранище". През август двете хижи на Седемте езера вероятно ще са пренаселени, затова бих потърсил по-спокойни алтернативи. Още един примерен вариант:
- Паничище - х. "Скакавица";
- х. "Скакавица" - циркус на Седемте езера - х. "Иван Вазов";
- х. "Иван Вазов" - връх Мальовица - х. "Мальовица" - з. "Страшното езеро";
- з. "Страшното езеро" - х. "Рибни езера";
- х. "Рибни езера" - х. "Грънчар";
- х. "Грънчар" - връх Мусала - лифт на Ястребец.
Заслон "Страшното езеро" има по-добри условия от "Кобилино бранище", а и по-въздействащо разположение. Все пак не е хижа. Виж във форума как изглежда и какви условия предлага, за да няма разочарование. При този вариант третият ден ще бъде по-тежък, ще завърши с изкачване, но пък началната му точка ще е доста висока, 2300 метра, и това донякъде ще облекчи усилието. Следващите два дни ще са по-леки. Успех!
Сря Юли 30, 2014 3:24 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Аз пък бих спал само на спален чувал разбира се ако времето позволява. Тогава хижите се използват като лафки - за попълване на хранителните запаси.
Сря Юли 30, 2014 3:37 pm
Sineva
При подготовка от начална към средна може би е за предпочитане първият ден да е лек, вторият малко по-тежък и едва третият да е натоварващ. Какво трябва да се носи... Заради многото дъждове през това лято и прогнозата за август особено полезен ще е дъждобран тип пончо, който покрива и раницата.
Сря Юли 30, 2014 6:23 pm
Sineva
Не забелязвам някой да предлага преход от "Скакавица" до Страшното езеро за един ден, но нейсе.
Сря Юли 30, 2014 8:45 pm
dimb
Здравейте Колеги! Благодарности на всички отново! Историята е следната: съботата ще съм с компания в хотел в Паничище. В неделя ще се качим на езерата (най-вероятно с лифта). В неделя следобед те (след обиколката на езерата) се връщат в София, а аз продължавам сам по маршрута . Мисля неделя вечер да прекарам някъде в района на езерата, една от хижите или ако времето позволява на открито на спален чувал. Оттам нататък съм отворен за всякакви, възможно най-живописни, маршрути. Определено искам да кача първенеца, че не съм го правил досега. Като разглеждах и четох рани неща из нета други интересни места (освен вр. Мусала), които съм си набелязал са страшното езеро, заслон БАК, Попова капа... Не знам дали може да се включат всичките. То не е задължително - трябва да остане нещо за догодина. Отдавна искам да направя нещо подобно... Миналата година се качих соло до вр. Мальовица за 1 ден и се върнах. След това пък с една група направихме Зелени Преслап, Скакавица, през езерата до х. Иван Вазов и на другия ден се върнахме през вр. Кабул пак до Зелени преслап. Тази година имам седмица отпуска без фамилията и мисля да реализирам нещо по-продължително. Ако третия ден, да речем, тръгна от Страшното езеро до Рибни, не е ли много дълго? Кобилиното ако е по-средата на пътя не ми пречи да прекарам нощта, аз не съм претенциозен, може и отвън в чувала
Имам дъждобран и раницата има отделен (благодаря Sineva!). За навигация ще нося два телефона с инсталиран OruxMaps. На единия телефон е векторна карта за Garmin, на другия карта на българските планини от http://openandromaps.org/
Поздрави и хубав ден на всички!
Чет Юли 31, 2014 8:58 am
Sineva
От "Страшното езеро" до "Рибни езера" се върви около 6-7 часа (по пътеводителя на Живко Радучев). Умерен преход. С едно изключение, подсичането на стръмния северен склон на Попова капа, теренът е сравнително лесен. При мокро време това подсичане може да се избегне като се мине по зимния маршрут през върха.
Чет Юли 31, 2014 9:24 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
От Езерата до Страшното, от Страшното до Рибни езера, от Рибни до Грънчар, от Грънчар до Мусала и заслон Ледено езеро, на др. ден слизане към Боровец - може да се направи бързо с лифта или по мусаленската пътека или покрай Дено, Шатър, Чакър Войвода. Само дано времето да е хубаво.
Чет Юли 31, 2014 10:23 am
excalibur
dimb написа:
.........., които съм си набелязал са страшното езеро, заслон БАК, Попова капа...
Тази част от мераците специално става за няколко часа с включването на Голяма попова капа и Купените...От Страшното езеро хващаш маркировката за Кобилино бранище и се оглеждаш /това е преди подсичането на Попова капа с металното въже/ за зимната колова маркировка, която излиза директно на Попова капа. По нея си за доста кратко време горе. Плюсовете са, че си спестяваш малко неприятното подсичане на Попова капа и по-дългото малко безмислено изкачване от северната страна по тревистия склон...Оттам подкарваш по билото, което е мега красиво , накрая качваш и много атрактивната Ловница, после "паркираш" на БАК.
Ако си достатъчно стегнат и времето ти позволи можеш да изкачиш премката между Злия зъб и Орловец, а от другата страна гледките са ...Набързо можеш да качиш Орловец и да се върнеш на БАК , анализирайки преживяното...
Успех и късмет с времето...!!!
Чет Юли 31, 2014 10:57 am
dimb
Мерси Escalibur - определено ще се пробвам
Чет Юли 31, 2014 11:39 am
dimb
Много благодаря за подробната и полезна информация! Ще внимавам, надявам се въпреки времето да се получи добре
Пет Авг 01, 2014 3:43 pm
dimb
Колеги да дам отчет. Осъществих маршрута от 10.8 до 16.8 по следния начин:
Х. Рилски езера - х. Мальовица - това ми се стори най-трудния преход, може би щото първи ден и за капак накрая завяля малко дъжд та наморки камъните на слизане от Мальовица, та малко се пързаляха и с раница 25 кила не е много приятно (следващия път ще опаковам много по внимателно, сега бях замъкнал неща, които изобщо не ми трябваха).
х. Мальовица - з. Кобилино бранище през Страшното езеро, заслона е западнал, но пък е добра възможност да разпределиш пътя по-равномерно
з. Кобилино бранище - х. Рибни езера
х. Рибни езера - х. Грънчар
х. Грънчар - през в. Мусала - з. Леденото езеро (а.к.а з. Еверест 84)
з. Ледено езеро - лифта Ястребец
В заключение много добре се получи, натоварването не е много, а в същото време всичките преходи са адски красиви. Много благодаря на всички за съветите!
Само между Кобилиното и Рибни на слизане от Водни връх загубих пътеката, нещо се омотват там пътеки стари, нови, зимни. GPSа ме дава че съм на пътеката пък аз не я виждам, но я намерих де малко по-надолу, там където се сливат зимната и лятната...
За раницата нещата дето няма да нося следващия път:
- гумиран дъждобран горнище и долнище - тоя тип дъждобран е добре да си го носиш в багажника на колата, но с тегло 1,2 кг не е подходящ за раницата, да не говорим, че ако се беше наложило да го нося щях да съм мокър и отвътре заради изпотяването - трябва да си взема от тези тип пончо, някой беше писал в темата - сигурно са доста по-леки и удобни;
- слънцезащитен лосион - 200 гр. - ще си нося по-малка опаковка
- 6 резервни батерии за LED челника - 3 заредени в него са достатъчни
- точило за ножове - напълно излишно
Това горе-долу са излишните неща.
Носех спален чувал, но него го ползвах 2 пъти - така, че той беше необходим. Храната и дрехите, които си носех също влязоха в употреба.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети