От много години, вдръхновен от разказите на Павел и Огнедишащ - исках да направя един голям преход от Мусала до Вихрен за по-малко от 24 часа и тази година най-накрая ми дойде ред. Реших да го споделя с приятели и от едното на другото се реши да направим събитието публично по тип на "СтаРа Планина 100х24". Избрахме дата и го обявихме в facebook. Ето и оригиналното съобщение:
-----------------------------------------------------
Мусала - Вихрен - downhill run
С Nikolay Kabadzhov смятаме да се пробваме да вземе Мусала-Вихрен след две седмици. Плана е в петък по някое време да се качим на метео станцията на Мусала и да пробваме да поспим няколко часа. След което - беж по баирите.
Ориентировъчния план е:
Старт: 26.07.2014 Събота 00:00
Финал 27.07.2014 Неделя 00:00
Въпроса е, искате ли да се съберем повечко народ и да се пуснем всеки с индивидуално темпо до Вихрен?
Правилата са следните:
Правим един най-добър маршрут, но всеки сам си решава къде да се изгуби.
Няма маркировка, ГПС тракове и тн, ориентирането става с карта и компас или с питане.
Няма пунктове, хижи и тн. Носим си храната и гелчетата.
Времето се засича от вр. Мусала до вр. Вихрен. Т.е. от най-високия връх до втория най-висок връх. Всякакви варианти на известни курорти и хижи стоящи преди или след въпросните върхове не се броят в часовника.
Всеки сам си засича времето.
Това не е състезание, но ако се съберем повечко, ще има класиране и потупване по рамото.
До колкото знам трасето е около 75км с 5500+ денивелация.
-------------------------------------------------------------------------
А ето какво се получи:
От връх Мусала тръгват в 00:00 часа тръгват:
Делян Делчев
Миглена Драготинова
Анета Ралчева
От връх Мусала в 1:40 часа сутринта тръгват:
Никола Николов (тръгва от Боровец без почивка)
Мария Николова
Константин Атанасов
Николай Кабаджов (в предния ден тича 50км в Родопите)
Александър Димов (в предния ден тича 50км в Родопите)
Иван Димитров (в предния ден тича 50км в Родопите)
Общо 9 човека, само опитни ултра-маратонци и планинари.
Първата група бе водена от Делян Делчев, а втората група бе водена от Никола Николов.
Аз бях във втората група и ще опиша съвсем телеграфно събитията в нея.
Веднага след старта, Мария Николова имаше стомашни проблеми, които я забавиха много, но скоро проблема се реши от само-себе си. След седловината Джанка - съня много тежко притисна Николай Кабаджов и комбинирано с натрупаната умора от предния ден му пада темпото. За сметка на това веднъж стигайки до Пирин, силите му се връщат и започва да се движи много силно. Групата не се е деляла на повече от 2-3 минути между първия и последния, като на по-големите разклони сме се изчаквали. Изгрева за втората група бе на седловината Горни Куки.
На хижа Македония двете групи се срещат и отново, където настроението е преповдигнато. Първата група започва втората част на прехода, а втората група тръгва още 40 минути след тях. Двете групи се срещат отново няколко часа по-късно близо до местноста Радонов Гроб. След това прехода продължава в комплект до Предела. Там на ресторант Кулата първата група прекратява похода и нощyва, а втората група продължава в комплект в посока Даутов Връх, но самото стигане до билото се прави през Окаденски циркус. Аз там приключвам с прехода и се връщам до х. Яворов.
Вече по тъмно, останалите 5 човека от групата се изкачват на билото, минават през кончето и с последен спринт се изкачват на вр. Вихрен за да сварят срока от 24 часа. Пристигане на върха е в 01:38 часа сутринта, след 23 часа и 58 минути.
За протокола:
Никола Николов - 23:58
Александър Димов - 23:58
Мария Николова - 23:58
Николай Кабаджов - 23:58
Константин Атанасов - 23:58
През следващите дни ще кача и снимки.
-----------------------------------------------------------
Коментар относно името: Много ми се иска този организиран преход да си има собствено име. Нещо което щом го кажеш - означава точно това организирано събитие от Мусала до Вихрен през всичките върхове и високопланински била. Мислихме популярните варианти: Мусала - Вихрен (МуВи) и Боровец - Банско (БорБа), но честно казано не ми допадат. Единственото което ни хареса като вариант бе "Маратон Еделвайс". Това не е окончателно, така че приемаме предложения за хубаво име
Поздравления за идеята и куража , адмирации за всички участници Машини сте !
Очакваме фото и GPS-трак на маршрута
Вто Юли 29, 2014 3:43 pm
jubotho
Какво темпо поддържахте?
Горе-долу колко тичане, колко ходене?
Примерно, ако човек минава Витоша 100 за 16ч може ли да ви смогне?
Вто Юли 29, 2014 3:49 pm
dobber
Трасето на Витоша 100 няма никаква прилика с Рила и Пирин. Не сме тичали много. Само по платата и спусканията и то не навсякъде. И тичането беше доста бавно. Тук по-важно е силата по време на изкачване и издържливостта да поддържаш същата скорост след 20 часа преход.
Вто Юли 29, 2014 3:52 pm
irina
Браво! А името ми харесва.
Вто Юли 29, 2014 4:13 pm
igurbev
То това съпоставимо с петте върха на Дизела направо! Доколкото разбрах от Никси, в неговия вариант и положителната денивелация се приближава.
Малко странна е идеята да тичате 50 км преди това обаче
За мен е странно също и това минаване през Окаденски циркус. Едно диагонално излизане на Бетоловото от Предел и после по магистралната пътека би било по-щадящо.
Вто Юли 29, 2014 4:18 pm
dido
Re: Маратон Еделвайс - Мусала - Вихрен 2014
dobber написа:
...
Коментар относно името: Много ми се иска този организиран преход да си има собствено име. Нещо което щом го кажеш - означава точно това организирано събитие от Мусала до Вихрен през всичките върхове и високопланински била. Мислихме популярните варианти: Мусала - Вихрен (МуВи) и Боровец - Банско (БорБа), но честно казано не ми допадат. Единственото което ни хареса като вариант бе "Маратон Еделвайс". Това не е окончателно, така че приемаме предложения за хубаво име
Поздрави
Иван
Това начинание май беше популяризирано за пръв път от Павката Беличовски под името "вр. Мусала – вр. Вихрен за 24 часа" тук.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 29, 2014 6:15 pm
dobber
dido написа:
Това начинание май беше популяризирано за пръв път от Павката Беличовски под името "вр. Мусала – вр. Вихрен за 24 часа" тук.
Точно от него се запалих и аз! Да е жив и здрав.
Вто Юли 29, 2014 9:41 pm
mdragotinova
Ванка, за протокола ние тръгнахме в 00.08
Пет Авг 01, 2014 4:23 pm
mdragotinova
[
Ванка, само за протокола - ние стартирахме от Мусала в 00.08мин и тръгнахме от Македония 9.50
quote="dobber"]Привет приятели,
От много години, вдръхновен от разказите на Павел и Огнедишащ - исках да направя един голям преход от Мусала до Вихрен за по-малко от 24 часа и тази година най-накрая ми дойде ред. Реших да го споделя с приятели и от едното на другото се реши да направим събитието публично по тип на "СтаРа Планина 100х24". Избрахме дата и го обявихме в facebook. Ето и оригиналното съобщение:
-----------------------------------------------------
Мусала - Вихрен - downhill run
С Nikolay Kabadzhov смятаме да се пробваме да вземе Мусала-Вихрен след две седмици. Плана е в петък по някое време да се качим на метео станцията на Мусала и да пробваме да поспим няколко часа. След което - беж по баирите.
Ориентировъчния план е:
Старт: 26.07.2014 Събота 00:00
Финал 27.07.2014 Неделя 00:00
Въпроса е, искате ли да се съберем повечко народ и да се пуснем всеки с индивидуално темпо до Вихрен?
Правилата са следните:
Правим един най-добър маршрут, но всеки сам си решава къде да се изгуби.
Няма маркировка, ГПС тракове и тн, ориентирането става с карта и компас или с питане.
Няма пунктове, хижи и тн. Носим си храната и гелчетата.
Времето се засича от вр. Мусала до вр. Вихрен. Т.е. от най-високия връх до втория най-висок връх. Всякакви варианти на известни курорти и хижи стоящи преди или след въпросните върхове не се броят в часовника.
Всеки сам си засича времето.
Това не е състезание, но ако се съберем повечко, ще има класиране и потупване по рамото.
До колкото знам трасето е около 75км с 5500+ денивелация.
-------------------------------------------------------------------------
А ето какво се получи:
От връх Мусала тръгват в 00:00 часа тръгват:
Делян Делчев
Миглена Драготинова
Анета Ралчева
От връх Мусала в 1:40 часа сутринта тръгват:
Никола Николов (тръгва от Боровец без почивка)
Мария Николова
Константин Атанасов
Николай Кабаджов (в предния ден тича 50км в Родопите)
Александър Димов (в предния ден тича 50км в Родопите)
Иван Димитров (в предния ден тича 50км в Родопите)
Общо 9 човека, само опитни ултра-маратонци и планинари.
Първата група бе водена от Делян Делчев, а втората група бе водена от Никола Николов.
Аз бях във втората група и ще опиша съвсем телеграфно събитията в нея.
Веднага след старта, Мария Николова имаше стомашни проблеми, които я забавиха много, но скоро проблема се реши от само-себе си. След седловината Джанка - съня много тежко притисна Николай Кабаджов и комбинирано с натрупаната умора от предния ден му пада темпото. За сметка на това веднъж стигайки до Пирин, силите му се връщат и започва да се движи много силно. Групата не се е деляла на повече от 2-3 минути между първия и последния, като на по-големите разклони сме се изчаквали. Изгрева за втората група бе на седловината Горни Куки.
На хижа Македония двете групи се срещат и отново, където настроението е преповдигнато. Първата група започва втората част на прехода, а втората група тръгва още 40 минути след тях. Двете групи се срещат отново няколко часа по-късно близо до местноста Радонов Гроб. След това прехода продължава в комплект до Предела. Там на ресторант Кулата първата група прекратява похода и нощyва, а втората група продължава в комплект в посока Даутов Връх, но самото стигане до билото се прави през Окаденски циркус. Аз там приключвам с прехода и се връщам до х. Яворов.
Вече по тъмно, останалите 5 човека от групата се изкачват на билото, минават през кончето и с последен спринт се изкачват на вр. Вихрен за да сварят срока от 24 часа. Пристигане на върха е в 01:38 часа сутринта, след 23 часа и 58 минути.
За протокола:
Никола Николов - 23:58
Александър Димов - 23:58
Мария Николова - 23:58
Николай Кабаджов - 23:58
Константин Атанасов - 23:58
През следващите дни ще кача и снимки.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети